Elena Favilli&Francesca Cavallo - Esti ​mesék lázadó lányoknak

Erre a rendhagyó mesekönyvre már jó ideje kíváncsi voltam - most végre eljutott hozzám is (és persze szeretnék belőle saját példány is!). :)

Elena Favilli és Francesca Cavallo közösségi finanszírozás keretében jelentették meg ezt a könyvet - a támogatók nevét olvashatjuk a magyar kiadásban is. 100 nőt választottak ki az ókortól kezdve napjainkig, akik életükben valamilyen rendhagyót tettek, megugrottak egy határvonalat, bebizonyították, hogy sokkal többre képesek, mint amit az adott korban - országban - szokásrendszerben egy nőtől elvártak. 
"Fontos, hogy a lányok tudják milyen akadályok állnak az útjukba. De ugyanilyen fontos, hogy tudják, ezek az akadályok nem áthághatatlanok."
A könyv felépítése egyszerű - a lappár bal oldalán olvashatunk egy rövid összefoglalást a választott nő, lány életéről - a jobb oldalon pedig a világszerte felkért 60 illusztrátor portréját láthatjuk róluk. Szerintem szuper választás volt, hogy többféle alkotót kértek fel - akik mind-mind egyéni stílust képviselnek, ezzel is megmutatva a sokféleség szépségét. 
A bemutatott 100 nő ill. testvérpár közül - szégyenszemre - csak 26 nő/testvérpár életét ismertem többé-kevésbé. Ezért is lenyűgöző ez a könyv, mert felnőtt fejjel is kedvet adott arra, hogy megismerjek több érdekes, kalandos női sorsot. 

Az íróktól kezdve olvashatunk politikusokról, művészekről, királynőkről, sportolókról, tudósokról sőt két kalózról is. A 'mesék' stílusa egyszerű, az adott személy életének legfontosabb, vagy legmeghatározóbb aspektusát emelik ki - néhány olyan fogalommal, ami persze a gyerekek számára magyarázattal szolgának - ezért is okos ez a könyv, mert rengeteg beszélgetést elindíthat, illetve kiindulópontként szolgálhat a további ismerkedéshez egy-egy korról, vagy személyről. 
Tetszett, hogy a szerzőpáros nem 'ragadt' a múltban, hanem napjaink érdekes sorsú lányainak is szenteltek egy-egy oldalt, mint például a 20 éves szíriai Yusra Mardini, úszónak, aki 2016-ban az olimpián is versenyzett. 

Olvasás közben több könyv is eszembe jutott, ami ezekről a nőkről szólt - molyon szenteltem nekik egy polcot, hogy további ajánlót nyújthassak ehhez a könyvhöz ;)

A Top 10 kedvenc történetem - a számomra eddig ismeretlen nők közül:
1. Ann Makosinski - feltaláló
2. Dzsingú - császárné
3. Eufrosina Cruz - aktivista, politikus
4. Grace O'Malley - ír kalóz
5. Kate Sheppard -  szüfrazsett
6. Mae C. Jemison - űrhajós, orvos
7. Manal Al-Sarif - nőjogi aktivista
8. Maya Angelou - író
9. Ruth Bader Ginsburg - legfelsőbb bírósági bíró
10. Sonita Alizadeh - rapper

A folytatás Good ​Night Stories for Rebel Girls 2 címmel tavaly megjelent, újabb 100 fontos női sorssal. Szeretném majd ezt is olvasni magyarul, remélem a Móra Kiadó ezt is elhozza nekünk!

5/5

Kiadó: Móra Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Good Night Stories for Rebel Girls
Oldalszám: 224
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli?Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön?A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan grafikusnő készített.Az Esti mesék lázadó lányoknak a közösségi adománygyűjtés történetének legnagyobb könyves sikere lett. Nem csoda, hiszen hősnői – vagány kalózok, zseniális tudósok vagy élvonalbeli sportolók – köztünk éltek és élnek, az ókori Japánban éppúgy, mint a mai Mexikóban. Sikereik azt bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket.

1 megjegyzés:

  1. Én még nem olvastam ezt a könyvet, de szerintem hihetetlenül ötletes az egész.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.