Angela Carter - Esték a cirkuszban

Azért szeretek akciós könyek között böngészni, mert néha olyan gyöngyszemekre bukkanok mint például ez a könyv itt. Megfogott a borító, a fülszöveg és a molyon a könyvhöz társított címkék (mágikus realizmus - Márquez után különösen vonzott a téma, feminizmus, és 1001 könyv listás is).

Angela Carter neve nem volt ismerős, pedig már a várólistámon van a novelláskötete (A kínkamra és más történetek), de nem kötöttem össze a kettőt, amikor rábukkantam erre a regényre.

Már a könyv elején éreztem, hogy ez különleges lesz - vagy nagyon fogom szeretni, vagy nagyon utálni. Szerencsére az első lett igaz, annyira hogy muszáj volt megrendeltem a lírától (kávéáron :D), hogy legyen egy saját példányom is. Amúgy hangulatában J. Winterson A szenvedélyére emlékeztet - csak annál még kalandosabb, hosszabb történetről van szó. (Úgy látszik a mágikus realizmus, feminimus, történelem, 1001 könyv listás címkés könyvek kedvenc olvasmányaimmá válnak :D Van még ilyen?)
Na de mitől is vagyok annyira oda?

1899 telén kapcsolódunk be a történetbe, Jack Walser amerikai újságíró interjút készít a bámulatos angol légtornásznővel, Fevversszel. A férfi próbálja racionálisan felfogni, hogy mit is látott az előadás alatt és az egész éjszakán át tartó interjú során szeretné leleplezni ezt a furcsa nőt. Fevversszel egy szőke, nagydarab, néha közönséges nő, akinek szárnyai vannak. Nevelőanyjával, az exörömlánnyal együtt meséli el életének történetét, ami egy bordélyból indult és megfordult jó pár érdekes helyszínen, míg sztár nem lett, ahogy előszeretettel nevezik és nevezi magát, a Piccadilly Vénusza.

A regény három nagy részből áll, az első Londonban játszódik, Fevvers múltja és a viktoriánus szexualitás kerül a középpontba, a második részben Szentpéterváron járunk, ahol az amerikai utazó cirkusz életébe pillanthatunk bele, a harmadik rész pedig Szibériába visz bennünket a finnugor törzsek és néhány furcsa csoport közé. 

pinterest
Fevvers, Lizzie és Walser történetét több szereplő sztorija is megszakítja, néhol úgy éreztem tévútra viszik a könyvet, de volt akié tényleg érdekelt. A feminista szál talán a legjobban ezekben a beékelt történetekben van jelen - a demokratikus, védelmező bordélyház, a női börtön és utópikus csoportjuk; egy szegény lány története akit a férfiak csak kihasználtak, míg egy nő mellett talált magára és a boldogságra. Fevvers és Lizzie is feministák a maguk módján, de nem ideális példaképek. Fevvers kapzsi, néhol alpári, és durva, de tud gyengéd és figyelmes is lenni. Ő az 1900-as évek új nőalakja? 
"És ha a világ fordul egyet a tengelye körül, hogy felvirradhasson az új hajnal, akkor, igen, akkor majd minden nőnek szárnya lesz, pontosan úgy, ahogy most nekem. Ennek a fiatal nőnek itt az ölemben, aki gúzsba kötöttek a rítus iszonyú görcsei, soha többé nem kell majd ilyesmitől szenvednie; letépi magáról a saját elméje kovácsolt láncokat, szárnyra kap, és tovaszáll."
Sok kalandban van részük a szereplőinknek, közben olvasóként is elgondolkodunk, hogy akkor most kicsoda is Fevvers - valóban egy szárnyas nő? Egy szemfényvesztő, akit a kapzsisága hajt? 
"Másodszor, ahogy az én hazámban mondják: „A holnap sosem jön el”. Épp ezért ígérget mindenki fűt-fát holnapra. Mindig a jelenben élünk, az ittben és a mostban. Ha a jövőre alapozzuk reményeinket, azzal puszta feltételezéssé változtatjuk őket, más szóval nem marad más belőlük, csak a nagy semmi. Nekünk az itt-tel és a mosttal kell megküzdenünk."
Nagyon élveztem ezt a könyvet olvasni, sokáig is tartott, az izgalmas történet mellett tele volt irodalmi utalással, humorral és gondolkodnivalón :) Újraolvasnivaló!
"A kamrában nem találtunk mást, csak egy kis darab füstölt húst, ami talán jávorszarvas lehetett, meg egy félig mélyhűtött patkányt, mely utóbbi inkább egyéni balszerencse véletlen áldozatának, semmint az étrend szokásos menüpontjának tűnt."
5/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Nights at the circus
Oldalszám: 464
Ár: 3990 Ft
Borító: 3/5 (A fenti piros szerintem jobban illik a könyvhöz, a magyar a komorságával lehet, hogy elijesztett volna, bár van benne valami vonzó is.)

Részlet (első fejezet)

Fülszöveg:
"Az Esték a cirkuszban megjelenésével a közelmúlt világirodalmának egyik remekművét veheti végre kezébe a magyar olvasó. Angela Carter 1984-ben kiadott regénye egyszerre játékos, ironikus, érzelemgazdag történet és lebilincselő olvasmány. Főszereplője Fevvers, a szárnyas nő, aki puszta létével felforgatja a századforduló Londonját és Európáját. A légtornásznő fordulatos és lélegzetelállító kalandjait követve eljutunk a női szörnyek múzeumába, egy szentpétervári hercegi kastélyba, egy szibériai finnugor törzs mágikus realista világába, de legfőképpen a cirkuszba, ahol találkozhatunk kártyajós kismalaccal, gyáva erőművésszel, a világ leghátborzongatóbb bohócaival, tudós majmokkal és keringőző tigrisekkel. És közben izgulhatunk, hogy egymásra talál-e Fevvers és a jóképű amerikai riporter, aki bohócnak áll, hogy leleplezze a légtornásznő titkát. A Carter által teremtett feledhetetlen figurák megelevenedése, a mesemotívumok és az irodalmi utalások sokasága a pikareszk történet kavalkádjában kivételes műélvezetet nyújt."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.