Moskát Anita - Horgonyhely

Kicsi furcsán állok az író könyveihez, mert ahogy az első regényénél vallásos téma, itt a terhesség riasztott el az olvasásától. Végül csak megvettem a hónap elején, mert kíváncsi voltam mit alkotott Anita.

Adott egy fordított társadalmi berendezkedésű fantasy világ, ahol a nőké a vezető szerep, mivel mindenki 'röghöz kötött', vagyis a születési helyét, horgonyhelyét csak kisebb távolságra tudja elhagyni. Ez alól a várandós nők a kivételek, akik a terhességük idején bárhová elmehetnek, csak arra kell figyelniük, hogy hol szülik meg a gyereküket, mert akkor már az lesz mindkettejük új horgonyhelye. Így az asszonyok lesznek a kereskedők, a vadászok, favágók és a felügyelők is, minden olyan szakmát ők töltenek be, amihez nagyobb távolságokat kell megtenni.

pinterst
Helga szerencsés helyzetben van, mivel apja hajóján született meg, így nagyobb távolságokat is megtehetnek mindketten, mivel a horgonyhelyük a Mordály nevű ütött-kopott hajón van.
Vazil könyvekkel és egyéb értéktárgyakkal kereskedik, a szenvedélye pedig az, hogy rájöjjön milyen összefüggés van a terhesség és a vándorlás között. 
Lars az egyik falu nagyasszonyának a férje, akit a nő a hatalmában tart, mivel tud a titkos képességéről, vagyis hogy földevő. A képessége miatt ő növeszti a faluban termő növényeket és menti meg az éhhaláltól az embereket. De a földevés és varázslás a nők kiváltsága, így Lars évekig kénytelen elviselni a nő zsarnokságát, hogy nehogy halálbüntetést kapjon.
Hármójuk sorsa fonódik össze - mindegyiküket más vágyak hajtanak: ijedtség, egy régi fogadalom és a jelenlegi rend felborítása.

Korgun a nagyváros engem a
téli Velencére emlékeztett
pinterst
Anita nagyon komplex világot alkotott, amiben egy viszonylag kis területet járhatunk be - tenger, fjordok és öblök, amit messzeségben hegyek határolnak, de nem érezzük kevésnek. A kor is amolyan időtlen, vannak gőzgépek, meg puskák, de inkább a középkor hangulata köszön vissza benne.

A karakterek megint erősek, mint a Bábel fiaiban, itt is vannak negatív főszereplők; naiv, inkább szánni, mint szeretni való karakterek és egy nagy misztikus rejtély, ami miatt faltam az oldalakat. A stílus itt is gördülékeny volt, jó volt olvasni, bár a vér-fájdalom-mocsok itt is jelen volt, amit a naiv lelkivilágom annyira nem bír, de annyira erős hangulata van a regénynek, hogy elfogadtam.

Na és hát maga a probléma, amit feldolgoz, vagyis hogy van-e bármi joga egyik nemnek elnyomni a másikat? Nincs hát, tudjuk. De Anita megfordította a történelmileg megszokott helyzetet és a nőket helyezte az élre, de ez nem jár semmi pozitívummal. Nem megoldás egyik nemet a másik fölé helyezni - egyenlőség kell, a másik nem előnyeit kihasználva együttműködni.
"Akkora a világ, amekkorát be tud járni. Egy lépéssel sem nagyobb."
Hasonló élményt nyújtott, mint a Bábel fiai a fenti jellemzők miatt, de a történet talán jobban vonzott. Az biztos, hogy Moskát Anitára figyelni kell, és kíváncsian várom az ekultos vidóban említett harmadik regényét!

4/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 440
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Részlet
Pinterest oldal a könyvhöz
Ekultos interjú a könyvhétről

Fülszöveg:
"Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.