Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten

Böszörményi Gyulától ez az első könyv, amit olvastam. A Gergő és az álomfogók könyvéről persze hallottam, de a megjelenésekor nekem Harry Potter volt a szent :) Erre a könyvre tavaly télen figyeltem fel, de nem relámozták akkor még annyira, így csak tavasszal győztem meg magam, hogy el kell olvasnom.

A regény a századfordulón, a boldog békeidőkben játszódik, ami a kedvenc történelmi időszakom. Budapesten a Milleniumra készülnek, szépül-épül a város és tele van újdonságokkal. Ezért is látogatja meg Hangay Emma a nagynénijét, hogy tanúja legyen ezeknek a látványosságoknak. Unokabátyja Ottó gardírozza, de egy nap Emma eltűnik...
Négy évvel később húga, Emilia magára hagyja özvegy édesapját Marosvásárhelyen és Emma nyomába ered. Ő is a néninél száll meg és igyekszik kideríteni mi történt nővérével. 
"Róza néni azon ősi házisárkányok rendjéből való, akik fiatal leányokat rabolnak, és barlangjukban halálra hímeztetik őket."
Bp - Milleniumi kiállítás forrás
Milinek hamar akad egy előkelő segítője, aki miután elütötte a kocsijával mindent megtesz, hogy biztonságban tudja - Ambrózy Richárd báró 'műkedvelő' detektív, akit megfog az ügy és igyekszik felgöngyölíteni a szálakat. Ez nem megy mindig könnyen, mert Mili önfejű teremtés, és nem hagyja hogy a báró lekezelje csak mert nő, így okoznak egymásnak jó pár kellemetlen percet.
"A kisasszonyt nem kell félteni – mosolygott rám jéghidegen a báró. – Úgy tűnik, ő akkor is mindig a legrémesebb helyeken bukkanna fel, ha ezer gőzmozdony próbálná a másik irányba vonszolni."
Adott egy érdekes krimi szál, de a könyv nagy erőssége az hogy a 1896-1900-as évek Budapestjére helyezte a helyszínt. Sok korabeli helyszínt említ, ill. az akkori társadalmi berendezkedésbe is belepillanthatunk. A kort pedig a nyelvi stílussal is igyekszik érzékeltetni: korabeli kifejezéseket, szlenget, ma már nem használatos szavakat használt és ezeket lábjegyzetben megmagyarázta (ez főleg a gyerek és ifjúsági könyvekben lenne nagyon fontos).
Ezen kívül rengeteg szereplőt valóságos emberekről mintázta, még ha csak a nevét, lakcímét vette alapul, de rengeteg kutatómunka állhat emögött is, ami nagyon szimpatikus.
A másik rész, ami tetszett a humor - a marosvásárhelyi postamester botladozása volt a csúcs :D
"– Az anyád ne sirasson, te ganyéj! ... Azt a roggyantott térgykalácsát neki, be elfáradtam."
Tetszett a könyv, gyorsan olvastam, tele volt érdekes figurával, humorral, néhol a kicsit körülményeskedő stílus idegesített, de ettől függetlenül ez végre egy jó vörös pöttyös könyv. 

4/5

Interjú az a szerzővel
Részlet

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2014
Sorozat: Ambrózybáró esetei 1.
Oldalszám: 336
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"1896-ban, a Milleniumi Ünnepségek forgatagában nyoma vész Hangay Emmának, a Marosvásárhelyről érkezett 16 éves leánynak. Négy évvel később titokzatos távirat érkezik tőle, amit jóval az elrablása után adott fel. Húga, a 17 éves Mili kisasszony azonnal a fővárosba utazik, ahol kezdetét veszi a rémálom, melyben egyetlen támasza a jó hírű, ám igen zord természetű mesterdetektív, Ambrózy Richárd báró."

2 megjegyzés:

  1. De jó, örülök, hogy neked is tetszett! :) Én már várom a folytatását, remélem újra kapunk egy jó kis rejtélyt. A függővége miatt voltam egy picit morcos - hát hogy lehet így vége egy ilyen regénynek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán az őszi-téli szezonban megjelenik, és mindenre fény derül :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.