Friss könyvek - Szeptember

augusztus 16, 2021

 

Jön a Könyvhét! Szeptemberi megjelenésdömping!
A bejegyzést szokás szerint frissítem majd ;)

Silvia Moreno-Garcia - Mexican ​Gothic – Mexikói rémtörténet 

Megjelenik: 2021. szeptember 1., Főnix Astra, 3680 Ft
Noemí ​Taboada Magaslakba utazik, miután nyugtalanító levelet kap unokatestvérétől, aki segítségért könyörög, és mérgezésről, szellemekről, továbbá egy titokzatos végzetről ír. Az eszes, ifjú hölgy otthonosabban mozog a bálok és koktélpartik világában, mint a világtól elzárt, komor házban, ahol ráadásul nem is fogadják szívesen, ám Noemí nem adja fel egykönnyen, és mindenképp megpróbál segíteni csapdába esett rokonán. A küldetés azonban nem várt nehézségekkel jár: miközben egyre mélyebbre és mélyebbre ás az erőszakkal és őrülettel teli múltban, Noemít vad, véres látomások, hallucinációk kezdik gyötörni. A napról napra szürreálisabbá váló helyzetben egyetlen szövetségese a család legfiatalabb tagja lesz: úgy tűnik, a félénk, kedves fiatalember őszintén segíteni akar, mielőtt a távozás végleg lehetetlenné válna Noemí számára. A Jádeisten, árnyisten közép-amerikai folklórban járatos szerzője ezúttal egy gótikus rémregénnyel lepi meg olvasóit. Silvia Moreno-Garcia ezúttal is a múltba hívja olvasóit: hősnőjének egy különös család és egy misztikus, öreg ház titkait kell felderítenie az 1950-es évekbeli Mexikóban.

Rose Tremain - Hazafelé

Megjelenik: 2021. szeptember 1., 21. Század Kiadó, 4490 Ft
A Gustav-szonáta, a Zene és csend és A kegyelem szigetei című díjnyertes regények szerzőjétől. A 2000-es évek elején Lev a sorozatos gyárbezárásokat és felesége halálát követően Kelet-Európából Londonba megy, munkát keres, amiből eltarthatja édesanyját és kislányát. Egy ír vízvezetékszerelő, Christy házában talál kiadó szobát, aki szintén elveszítette a családját. Lev ellenségesnek érzi a környezetet, furcsának látja a briteket – de talán Christy személyében barátra találhat? A Hazafelé bújtatottan, az emigránslét köznapi nehézségei kapcsán teszi fel a nagy kérdéseket: hová tartozunk valójában? Mi az, ami tényleg fontos az életben? Rose Tremain zseniálisan kifinomult prózaíró.

Seanan McGuire - Cukorszín ​égbolt alatt (Csellengő gyerekek 3.)

Megjelenik: 2021. szeptember 2., Fumax Kiadó, 2495 Ft
Amikor ​Rini szó szerint nagy hullámokat vetve egy tavacskába csapódik Eleanor West csellengő gyerekek számára fenntartott otthonának kertjében, a legkevésbé sem számít arra, amit megtud: hogy az anyja, Sumi, még évekkel azelőtt meghalt, hogy a lány akár csak megfoganhatott volna. Rini azonban nem hagyhatja, hogy a valóság az útjába álljon, hiszen egy egész világot kell megmentenie! (Ilyesmi gyakrabban előfordul, mint azt az ember gondolná.) A küldetése nem kevesebb, mint valahogy visszahozni anyját az élők közé. Ha elbukik, azzal nem csak a világa kerül veszélybe, de ő maga meg sem születik. Márpedig a mi varázs nélküli világunkban nincs sok ideje. A valóság már észlelte… és nekiállt elmosni a létezését. Még jó, hogy Sumi egykori barátai nem először néznek szembe lehetetlen kihívásokkal. Mese vakmerőségről, fincsi sütikről és néminemű barátságról. Figyelem, őrületet feldolgozó üzemben készült, nyomokban tébolyt tartalmazhat! Senan McGuire újabb története a sokszorosan díjnyertes Csellengő gyerekek-sorozatból!

Neil Gaiman · P. Craig Russell - Északi ​mitológia I. 
Megjelenik: 2021. szeptember 2., Fumax Kiadó, 5995 Ft

A hazánkban is rendkívül sikeres Északi mitológia című könyvének képregényes adaptációjában a New York Times-sikerlista vezető Neil Gaiman és a többszörös Eisner-díjas P. Craig Russell új életet lehel a viking sagák világába! Legendás rajzolók csatlakoztak az íróhoz, hogy elkalauzoljanak a harcos északiak ősi hitvilágának lehengerlő univerzumába. Tudj meg mindent a Kilenc Világ teremtéséről, hallgasd meg, hogyan veszítette el Odin a fél szemét a titkos tudásért cserébe, hogyan készült Thor kalapácsa és az istenek hatalmas fegyverei, és miként hozza majd el Loki a mindenek végét, a rettegett Ragnarököt. Neil Gaiman a Sandman-univerzum megalkotásával már számtalanszor bizonyí­totta, hogy különleges érzékkel tud mesélni az emberiség mítoszai­ról. A megzabolázhatatlan vikingek hitvilága pedig minden másnál jobb táptalajt biztosít számára, hogy örök érvényű történeteket mesélhessen el. Fagy és tűz, fény és sötétség, élet és halál – üdvözlégy a vad észak világában!

Brit Bennett - A ​halványuló fél
Megjelenik: 2021. szeptember 2., GABO Kiadó, 3990 Ft
A ​fekete ikerlányok, Desiree és Stella tizenhat évesen elszöknek az isten háta mögötti otthonukból, de hamarosan megszakad köztük a kapcsolat. Sok évvel később Desiree bántalmazó férje elől menekülve visszaköltözik kislányával a szülővárosukba, miközben a világosabb bőrű Stella fehérként éli az életét, és még férje sem tud semmit a múltjáról. Hiába ékelődik azonban az ikerlányok közé sok kilométer és hazugság, sorsuk újra összefonódik. És mi történik vajon, amikor lányaik útjai is keresztezik egymást?Brit Bennett az amerikai Déltől egészen Kaliforniáig ívelő, több generációt felvonultató családregényében egyszerre mesél érzelmekben gazdag történetet, és nyújt betekintést az amerikai történelem egyik meghatározó időszakába. A faji kérdéseken jócskán túlmutató könyvéből kiderül, hogy milyen hosszú árnyékot vethet a múlt egy ember döntéseire, vágyaira és elvárásaira, és hogy milyen okai lehetnek annak, ha valaki a gyökereitől elszakadva kénytelen élni. A halványuló fél 2020 egyik legnagyobb könyvszenzációja volt, megjelenését követően az HBO szinte azonnal lecsapott a megfilmesítési jogokra. A Dél-Kaliforniában született és nevelkedett Brit Bennett a Stanfordon és a University of Michiganen végzett. A National Book Foundation jelölte a „Harmincöt év alatti tehetségek” elismerésre, esszéi olyan rangos lapokban jelentek meg, mint a The New Yorker, a The New York Times Magazine, a The Paris Review és a Jezebel. Az anyák után ez a második regénye.

Matt Haig - Éjfél ​Könyvtár
Megjelenik: 2021. szeptember 2., GABO Kiadó, 3990 Ft
Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent. Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják. Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

Rumaan Alam - Távol ​a világtól
Megjelenik: 2021. szeptember 2., GABO Kiadó, 3990 Ft
Hogy ​kiszakadjanak pörgős New York-i életükből, és több időt töltsenek kamasz fiukkal és lányukkal, Amanda és Clay az Airbnb-n egy teljes hétre kivesznek egy pazarul berendezett házat Long Island egy félreeső szegletében. Érkezésük másnapján, késő este azonban kopognak az ajtajukon: egy zaklatott idős házaspár, Ruth és G. H. az, állításuk szerint a ház tulajdonosai. Ezek a vadidegenek azt mondják, áramszünet állt be egész New Yorkban, felbolydult a város, ezért vidéken kerestek menedéket.
Mivel azonban nincs sem tévé-, sem mobil-, sem internetszolgáltatás, Amanda és Clay nem tudják, mit gondoljanak. Bízhatnak vajon a másik párban, és vice versa? Mi történt valójában New Yorkban? A civilizációtól elszigetelt nyaraló tényleg biztonságot nyújthat a két családnak? És egymástól biztonságban vannak?
Rumaan Alam harmadik regényében könnyen átélhető alaphelyzetet dolgoz fel hús-vér figurákkal és egyre fokozódó feszültséggel, nem véletlen, hogy 2020 egyik legnagyobb közönség- és kritikai sikerét aratta vele.

Brian K. Vaughn: Paper Girls - Újságoslányok 1.
Megjelenik: 2021. szeptember ?, GABO Kiadó, 3990 Ft
Megérkezett az új és egyedi kalandsorozat első kötete Brian K. Vaughantól, a New York Times eladási listáját vezető SAGA írójától és Cliff Chiangtól, a WONDER WOMAN legendás rajzolójától. 1988 halloweenjét követő reggelen négy tizenkét éves újságkihordó lány felgöngyölíti minden idők legfontosabb sztoriját. Külvárosi dráma és természetfeletti rejtélyek találkoznak ebben a nosztalgiáról, diákmunkáról, és a gyerekkor utolsó napjairól szóló sikersorozatban. „A következő amerikai képregényklasszikus. Vaughan szövege, Chiang rajzai – Matt Wilson színeivel és Jared Fletcher betűivel kiegészítve – pazar rejtélyeket tárnak elénk.” – VOX „A Paper Girls egy csapásra az elolvasandó könyveim listájának élére került.” – The Seattle Review of Books „A Paper Girls-ben egy kimagasló kreatív csapat elbűvölő rejtélyeket sző.” – A. V. Club

Anne Helen Petersen - Jöttünk, ​láttunk, elegünk van
Megjelenik: 2021. szeptember 2., Athenaeum Kiadó, 4299 Ft
„Pontos ​elemzés, mélyen együttérző könyv arról a lelki teherről, amellyel a modern kapitalizmus nehezedik rá azokra, akiket a saját képére formál. A Jöttünk, láttunk, elegünk van elengedhetetlenül fontos könyv korunk és saját magunk megértéséhez.” – Ezra Klein, a Vox hírportál társalapítója
Úgy érzed, hogy az életed nem más, mint a tennivalók végtelenségig nyúló listája? Bambán görgeted az Instagramot, mert ahhoz is túl fáradt vagy, hogy a kezedbe vegyél egy könyvet? Fuldokolsz az adósságban? Folyton csak dolgozol? Vagy hajt a kényszer, hogy mindenből megpróbálj pénzt csinálni, amiben valaha is örömöd lelted? Köszöntelek a kiégés kultúrájában!
A szerző, Anne Helen Petersen amellett érvel, hogy az Y generáció meghatározó állapota a fásultság. Mi húzódik ennek a hátterében? Kudarcot vallott intézmények és intézményrendszerek. Bizalmatlanság. A modern munkahelyek irreális elvárásai. Növekvő szorongás és reménytelenség. Az online tér.
Petersen több nézőpontból vizsgálja, hogy miként jutott el az Y generáció a kiégésnek eme fokára, és sorra veszi, hogy ez az állapot miként befolyásolhatja a munkavégzést, a szülői szerepet, valamint a társasági életet. A könyv társadalomtörténeti keretben elemzett interjúkkal enged bepillantást ennek a megosztó nemzedéknek az életébe. Kötelező olvasmány az Y generáció tagjai, valamint szüleik és munkaadóik számára is: mindenkinek, aki meg akarja érteni magát vagy a környezetét.
Anne Helen Petersen 2019 januárjában írt cikket a kiégett milleniálokról a Buzzfeeden. Pár nap alatt több mint hétmillióan kattintottak rá, és hatására világszerte születtek írások a témában, köztük magyar lapok hasábjain is. Ezek után Petersen összeállított egy kérdőívet az 1980 és 2000 között születettek számára. Ezek az interjúk alapozták meg elgondolkodtató és provokatív sikerkönyvét.

Sally Rooney - Hová ​lettél, szép világ
Megjelenik: 2021. szeptember 7., 21. Század Kiadó, 4490 Ft
A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől
Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer.
Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép? Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.
 
Baráth Katalin - A ​történetírás terhe
Megjelenik: 2021. szeptember 8., Kijárat Kiadó, 3100 Ft

Hogyan írjuk meg a történetírás történetét? A klasszikus recept: fogjunk már kanonizált szerzőket, ismertessük legfontosabbnak ítélt műveiket, majd soroljuk be őket valamilyen eszmetörténeti irányzatba. Ízlés szerint fűszerezzük mindezt szervezettörténettel és vitabeszámolókkal, végül tálaljuk az egészet időrendben.
Ez a könyv más receptet követ. Szerzőjét elsősorban a történetírás „hogyan”-ja érdekli, leginkább azok a következmények, amelyek a történetírás irodalmi és intézményes természetéből fakadnak. Elemzéseit az a kérdés vezérli, hogyan működött a magyar historiográfia az utóbbi másfél évszázadban, és esettanulmányai jó néhány választ kínálnak azon olvasók számára, akik arra kíváncsiak, milyen nehéz (vagy könnyű) a történetírás terhe.

Stephen Fry - Trója (Görög mitológia 3.) 
Megjelenik: 2021. szeptember 13., Kossuth Kiadó, 4990 Ft
Stephen ​Frynak a görög mitológia témájában írt első könyve, a Mítosz (2019) az istenek születéséről és felemelkedéséről szólt. Ezt követte a Héroszok (2020), amely Perszeusz, Héraklész, Iaszón, Thészeusz és más hősök vitézkedéseit, küldetéseit és kalandjait mesélte el. Ám hátra van még az ókori görög mitológia legnagyobb és leghíresebb története, az, amely a trójai háború históriáját írja le. A Trója (2021), egyszerre áll a mítoszok és a történelem valós talaján. Fry a Nagy történetet a város, Trója megalapításával és Zeusz színre lépésével kezdi, és természetesen a háború kiváltó okát és lefolyását is elbeszéli: Parisz, a trójai királyfi elrabolja Helenét, a legszebb nőt a világon. Ezer hajó ered a nyomába, hogy megostromolja Tróját, a város azonban rendületlenül ellenáll a görögöknek. Csak a sebezhetetlen Akhilleusz és a leleményes Odüsszeusz vezetheti őket győzelemre, miközben az istenek jól szórakoznak a halandók szenvedésein. A várost, amely kétszer is felvirágzott, mindkétszer porig rombolják. Az úgynevezett Nagy történetet olvashatjuk tehát újra, amelyet először Homérosz írt le Íliász című halhatatlan művében, csak ezúttal Fry jól ismert, egyszerre humoros, szellemes, komoly, mégis szórakoztató stílusában.

Zalka Csenge Virág - Törpeszarvas ​és a déli álom
Megjelenik: 2021. szeptember 15., Világszép Alapítvány, 3999 Ft
Gyerekkorom ​nagy példaképe Tom Sawyer, aki a kerítésfestés sanyarú feladatát úgy oldja meg, hogy irigykedést ébreszt maga iránt. Szinte versengenek a többiek, hogy kivegyék a kezéből a munkát. Nemes cselekedet ez? Aligha. Okos és szórakoztató? Bizony. Bántott vele valakit? Ugyan. Világszerte születnek agyafúrt alakok, akik a sarkából is kifordítják a megszokott világot, hogy szamárfület mutathassanak. Gondolkodásuk őrzi a gyermeki észjárás szabályokat nem ismerő, kereteket szétfeszítő frissességét. Zalka Csenge Virág ismét az egész világ mesekincséből válogatott, hogy saját egyedi, letisztult, mégis ezernyi ízt magában rejtő stílusában adja tovább nekünk a történeteket. Ananszi, a pók például úgy pörgeti meg a királyt, hogy az kénytelen magába nézni. A törpeszarvas pedig képes úgy móresre tanítani egy gonosz krokodilt, hogy csaknem barátság lesz belőle. A rókatündérek (kicunék) úgy járnak túl az eszeden, hogy észre sem veszed! Nem tisztán jók, nem tisztán rosszak. Jó, ha van bennünk belőlük. Tanulhatunk tőlük.
– Karafiáth Orsolya

Viktor E. Frankl - Válaszd ​az életet!
Megjelenik: 2021. szeptember 20., Open Books, 3499 Ft
Frankl auschwitzi beszámolója olvasók millióit rendítette meg. De vajon milyen volt az élete előtte és utána? Ki az ember a könyvek mögött? Önéletírásában a világhírű pszichológus azokról a tapasztalatokról is mesél, amelyek a rezilienciakutatás előfutárává és az értékközpontú pszichoterápia megalapozójává tették: a zsidó szülői házról, Sigmund Freudhoz és Alfred Adlerhez fűződő fiatalkori kapcsolatairól, az öngyilkosság által fenyegetett fiatalok körében végzett munkájáról, a nácik eutanáziaprogramjával szemben kifejtett ellenállásáról, politikai üldöztetéséről, deportálásáról, majd hazatéréséről Bécsbe, ahol majd egész életét leélte. Frankl visszaemlékezéseit az elszenvedett veszteségek és szenvedések ellenére mélységes emberszeretet hatja át. Visszaemlékezését a családi archívumból származó képek egészítik ki.
„Segített megbirkóznom a fájdalmaimmal”
Edith Eva Eger
 
Joanna Rakoff - Egy ​évem Salingerrel
Megjelenik: 2021. szeptember 20., Helikon Kiadó, 3799 Ft
Joanna a középiskola elvégzése után úgy dönt, hogy New Yorkban próbál szerencsét. Költő szeretne lenni, ezért úgy gondolja, egy irodalmi ügynökség asszisztenseként kerülhet közelebb álmai megvalósításához. J. D. Salinger ügynökének asszisztenseként azt a feladatot kapja, hogy válaszoljon az írónak érkező rajongói levelekre, ami tulajdonképpen a szokásos, formális válaszok közvetítését jelenti. Joanna egyhangú, a munkahelye és a barátjával bérelt brooklyni lakás között zajló életét írói szárnypróbálgatásai törik meg. Miközben Salinger rajongóinak a megszokottól egyre inkább eltérő, hol vicces, hol megható válaszokat ír, lassan rátalál a saját írói hangjára.
Az írónőnek a ’90-es években játszódó memoárjából 2020-ban filmet is készítettek, amelyben az ügynökség szigorú vezetőjét Sigourney Weaver, a fiatal Joannát pedig Andie McDowell színésznő lánya, Margaret Qualley alakítja. A filmet 2021 nyarán mutatták be a hazai mozik.
 
Steven Laureys - A ​meditációról érthetően
Megjelenik: 2021. szeptember 20., Scolar, 3995 Ft
„Nem ​a valóság számít igazán, hanem az, hogy miként éljük meg.” Steven Laureys belga neurológus, a könyv szerzője Aki egyszer elkezdi gyakorolni valamelyik meditációs technikát, annak örökre megváltozik az élete – állítja a könyv szerzője, a belga Steven Laureys neurológus és kutató. Laureys a kómába esett emberek agyi működését vizsgálta tudósként, amikor találkozott a meditációval, és egyre több és több időt töltött vele. Éppen túl volt egy fájdalmas váláson, ami teljesen összetörte, azonban a napi meditációnak hála fokozatosan egyre kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, boldogabb és egészségesebb lett. Mivel saját bőrén tapasztalta a pozitív változásokat, elhatározta, hogy ettől kezdve a meditáló emberek agytevékenységét fogja vizsgálni, minden tudományos és kísérleti módszert bevetve, ami csak rendelkezésére áll. Egy buddhista szerzetes „fejébe nézve” kezdte megérteni, hogy pontosan milyen jótékony változásokat idéz elő az agyban a meditáció: csökkenti a stresszt és a negatív gondolatokat, javítja a koncentrációt, enyhíti a krónikus fájdalmat és az érzelmi szenvedést. A meditáció nem vallás, nem is valami szektához kötődő tevékenység, melyhez szigorú napirend szükségeltetik, mondja. A meditáció bárki számára egyszerűen elsajátítható mentális tréning, az agy edzése. A boldogság, a testi-lelki egészség tapasztalati úton történő tanulása. „Nem tudom megmondani, hogy a transzcendentális meditáció változtatott-e a művészetemen. Azt hiszem, mindig is kreatív voltam, de régebben kevésbé voltam magabiztos. Kevésbé élveztem azt, amit csináltam. A meditáció hatására jobban élvezem az életet és a munkámat. Jobban kedvelem az embereket. Jobban érzem magam a bőrömben. Jobban átlátom a dolgokat. Az életet játékként, nem pedig szenvedésként tapasztalom meg. Azok a dolgok, amelyek egykor dühítettek, elszomorítottak, sőt majdnem megöltek, ma már nincsenek hatással rám.” David Lynch filmrendező „Tegyük fel, hogy létezik egy olyan pirula, amelyből csupán naponta egyet kell bevenni ahhoz, hogy csökkenjen belső feszültséged és elégedettebb lehess. Elkezdenéd szedni? Most azt is tegyük fel, hogy a pirulának csomó mellékhatása van, melyek mindegyike pozitív: magabiztosabb és empatikusabb leszel tőle, jobban fogsz bízni másokban, sőt még a memóriát is fejleszti. És végül még azt is tételezzük fel, hogy ez a pirula teljesen természetes eredetű és ingyen hozzájuthatsz. Elkezdenéd szedni? Nos, ez a pirula valóban létezik. Nem más, mint a meditáció.” 

Amanda Gorman - Versek
Megjelenik: 2021. szeptember 22., Open Books, 2999 Ft
Az ​Egyesült Államokban The Hill We Climb and Other Poems címen szeptemberben megjelenő verseskötet magyar nyelven az Open Books gondozásában jelenik meg. Gorman kötetében többek között a Joe Biden elnöki beiktatására írt verse is helyet kap.
Az Open Books Amanda Gorman verseinek magyar fordítását a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelyének hátrányos helyzetű, roma ösztöndíjasaival készíti el. Ezzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy a társadalmi szolidaritás, a boldogulás eléréséhez szükséges egyenlő esélyek megteremtése Magyarországon is közös felelősségünk, amelyben a művészetnek jelentős szerepe van. Ezért a célért működik együtt az Open Books és a Van Helyed. A Gorman projektben ózdi, hátrányos helyzetű, roma növendékek, Bódis Kriszta, a VH modell alapító működtetője és műfordító mentorok közösen vesznek részt.
Amanda Gorman az Egyesült Államok történetének legfiatalabb költője, aki elnöki beiktatásra írhatott verset. A környezetvédelem, a társadalmi egyenlőség és a nemek közötti igazságosság elkötelezett híve. Gorman a Harvardon végzett, jelenleg Los Angelesben él.

Milbacher Róbert - Legendahántás
Megjelenik: 2021. szeptember 22., Magvető, 4999 Ft
Vajon ​elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? Az elmúlt években szépíróként is jelentkező nagyszerű irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. A könyv célközönsége a középiskolai magyartanárok, a diákok és az irodalom iránt érdeklődő olvasók. A Legendahántás leginkább a XIX. század első fele szerzőinek (Kölcseytől Petőfin át Aranyig) jól ismert és a nemzeti kánonban (közoktatásban) szereplő műveinek újszerű értelmezési lehetőségeit mutatja be. Szó van benne a Hymnusról, a Szózatról, a Nemzeti dalról, a Toldiról, a magyarok istene képzetről stb. Általánosságban olyan megcsontosodott állításokat jár körbe, amelyeket mára a tudomány megcáfolt. Az egyes írások tudományos kutatási eredményekre építenek, de közérthetően és humorosan közvetítik azok főbb meglátásait. A könyvet gazdag képanyaggal illusztráltuk. „Hiszen akiről vagy amiről beszélünk, az közöttünk van, és ahhoz nekünk is közünk lehet. A szóba hozott legendák és hiedelmek élő kapcsolatot teremtenek például az adott szerzővel, és egyfajta ismerősség illúzióját keltik. Petőfiről csak per "Sándorként” ejtünk szót, mert a mi fiúnk, Aranyról tudjuk, hogy mogorva öregember lett, amolyan „epés” alkat, Jókai meg tutyimutyi papucsférj, Tompa Mihálynak meg nem hisszük el máig sem, hogy tényleg beteg volt, pedig még képes volt és bele is halt szegény a hipochondriájába. Ezeken a mendemondákon keresztül lesz személyes közünk hozzájuk. Ezért aztán ez a könyv nem leleplezni akarja a kulturális hiedelmeinket, hanem meg akarja mutatni azt a tudományos módszerekkel kideríthető valóságot, amiből táplálkoznak."

Max Porter - Lanny
Megjelenik: 2021. szeptember 24., Jelenkor, 3699 Ft
Egyszer ​volt, hol nem volt egy kis falu London mellett, ahol a vörös téglás házak sorát csak egy templom és egy kocsma szakította meg. A falu hangjai, mint mindenhol, szerelemről, munkáról, halálról, kutyasétáltatásról és gyepgondozásról fecsegnek. Mélyen a házak alatt évszázadok óta szunnyad a halott Fogacsán apó. Néha levelekkel borítva, gyökérkarokkal rajzolják le a gyerekek, akik attól félnek, hogy ha rosszalkodnak, elviszi őket. Egy nap Fogacsán felébred, előbújik rejtekhelyéről, emberi történetekre szomjasan fülelni kezd, és csak hallgatja, hallgatja a falu szimfóniáját. Feszülten figyel egy elbűvölő fiúcskát, aki nemrég érkezett a faluba: Lannyt, akit érzékenysége különösen fogékonnyá és sebezhetővé tesz…
Max Porter kisregénye hipnotikus erővel rántja be az olvasót egy olyan világba, ahol szeszélyesen kanyargó zöld indák fonják elválaszthatatlanul össze az apró és a nagy dolgokat, az ősit és az újat, a mítoszt és az életet.
„A halott Fogacsán apó beteg vörösfenyőkarokkal öleli át magát, álláról kakukknyál csorog. Elvigyorodik. Kísértést érez, hogy mint egy sebész, fölmesse a falu testét, és kihúzza belőle ezt a gyermeket. Hogy kivonja onnan. Egyszerre fiatal és ősi, egyszerre tükör és kulcs. Aztán a halott Fogacsán apó elhagyja őrhelyét, és továbbvándorol, nevetgélve, egyik bőréből a másikba átbucskázva, most épp fényes impregnált vászon esőkabátban, a falutól megrészegedve, érzésektől duzzadva, bizsergeti a gondolat, hogy miként vezet egyik dolog a másikához, újra meg újra, és megint újra, és nincs semmiféle vég.”

Silvia Avallone - Egy ​barátság története
Megjelenik: 2021. szeptember 29., Park, 4499 Ft
„Sokkal, ​de sokkal érdekesebb és megindítóbb az, kik vagyunk valójában, annál, hogy kiknek szeretnénk mindenáron látszani.”
Elisa és Beatrice tizennégy éves korukban találkoznak egy toszkán tengerparti kisvárosban. Elisa édesanyja felelőtlen döntéseinek következményeképp köt ki T-ben, Beatrice egész életében ott élt. Mindenben különböznek, csak a magány köti össze őket. Amikor egy nap elhatározzák, hogy egy méregdrága butikból ellopnak egy farmert, barátok lesznek. Mindent megosztanak: az első csókot, az első sebeket, a félelmeket. Fiatalok, és a legkevésbé sem tökéletesek. Feszegetik a határaikat, és egymás nélkül nem tudnak létezni.
De aztán valami történik.
Tizenhárom évvel később Beatrice világsztár, több millióan követik a közösségi médiában. Elisa egyedülálló anya, akit nagyon megvisel, hogy szétváltak útjaik. Az írás segítségével próbálja feldolgozni és megérteni a barátságukat, mert hisz benne, hogy csak a szavak adhatják vissza a világ előtt gondosan eltitkolt, de csendben magunkban hordozott történeteink bonyolultságát.
Silvia Avallone az Acélból már ismert karcos, kritikus hangján szólal meg ez a történet, mely arra biztat, hogy tegyük fel magunknak a kérdést: „Az életnek ahhoz, hogy létezzen, tényleg szüksége van arra, hogy elmeséljék?” 
Silvia Avallone olasz költő és író 1984-ben született Biellában. A Bolognai Egyetem filozófia szakán doktorált. Acél című első regénye 2010-ben jelent meg, a Strega-díj zsűritagjaitól a második legtöbb szavazatot kapta; 22 nyelvre lefordították, Stefano Mordini rendezésében film is készült belőle. Silvia Avallone jelenleg Bolognában él.

2 megjegyzés:

  1. Húha, a Gabo belehúzott, kb. mindegyik könyvük érdekel, de a Tremain és a Max Porter is jöhet.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is meglepődtem mennyi érdekes könyvvel érkeznek :D Max Portertől még nem olvastam, de ez a könyve jobban vonz, mint az előző.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.