Agatha Christie - Parker ​Pyne esetei

Parker Pyne-al nem is olyan régen találkoztam először, a Szentivánéji krimik válogatásban szerepelt két róla szóló novella is. Agatha Christie híres karaktereivel ellentétben Mr. Pyne nem nyomozó, bár vannak krimi-szerű szálak a történeteiben. 

Parker Pyne hosszú éves kormányhivatali szolgálata után nyitotta meg irodját, ahol a statisztikából levont következtetéseket alkalmazva segít a hozzá fordulókon. A Timesban sokan rábukkannak a hirdetésére („Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!”). A novellákban sokféle karakter felbukkan, akik vagy unalmas életükből szeretnének szabadulni, vagy valamilyen kellemetlen esemény hatásait szeretnék megoldani. A novellák több részében, amit kronologikusan is olvashatunk Pyne külföldön, a nyaralása alatt sem ússza meg a segítségkérő honfitársai megkereséséeit. 

Ami már az első novellákban feltűnt, hogy Agatha Christie milyen szépen bemutatott pszichológiai alapvetéseket. Azért is emelem ki ezt, mert nemrég olvastam bele Elisabeth Lukas Mondj ​búcsút a kiégésnek! c könyvébe, aki Viktor E. Frankl tanítványa, a logoterápia alkalmazója. Több novella szereplőjének is az adta a Parker Pyne kínálta megoldást, hogy rádöbbentette őket, hogy mi az életük értelme. Még ha az nem is felelt meg a társadalmi rangjuknak, vagy előfeltevéseiknek. Néhol ezt mondjuk elég szélsőséges módon kivitelezte ki... Mr. Pyne és vállallkozása nem tekinti etikátlannak széplányokkal és fiúkkal a kívánt irányba terelgetni az üzletfeleiket, vagy épp elrabolni őket.

Több párkapcsolati probléma is felmerült a novellákban, ezekre mai szemmel elég kétséges megoldásokat kínált, de ezt nem lehet számon kérni egy múlt században élt írótól, ahogy mondjuk a rasszizmust sem, ami néhol megjelenik a novelláiban.

Szórakoztató, kalandos, igazi nyári olvasmány a Parker Pyne esetei, ami üdítő színfoltja Agatha Christie életművének. Nem mindegyik darabja sikerült olyan jól, ill. néhol vannak ismétlődések, de ettől függetlenül egy szórakoztató kötet.

Parker Pyne különleges karakter, aki méltó 'társa' a szerző két híres nyomozójának. Nyugdíjasként az életfeladata - saját tanácsát is megfogadva - hogy segítsen boldogulni a hozzá fordulókon. Az üzletfelein nem nyerészkedik, van akitől pénzt sem fogad el. Coach - nyomozó? Valahogy így tudnám belőni a munkakörét. Jó emberismerő, de nem álszenten jóságos. A nyaralásán igenis pihenni akar, de azért a szíve könnyen megesik bajba került embertársain. 

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Parker Pyne Investigates
Fordító: Gy. Horváth László, Sipos Katalin
Oldalszám: 308
Ár: 2999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Hétről hétre egy különös magánhirdetés jelenik meg a Timesban: „Boldog? Ha nem, keresse fel Mr. Parker Pyne irodáját!”. A nyugdíjas Parker Pyne ugyanis a boldogság szakértője és a boldogtalanság kérlelhetetlen ellenfele. Mr. Pyne hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalataira támaszkodva, statisztikai alapon dolgozik, ám leghatékonyabb fegyvere mégis a kiváló emberismerete. Ügyfelei közt megtaláljuk a kemény munkával felkapaszkodott, újgazdag özvegyet, akit már minden luxus untat, a külföldi szolgálatból hazatért, de új izgalmakra vágyó őrnagyot és az egyetlen fia könnyelmű eljegyzése miatt izguló, aggódó anyát is. Miközben sikerrel bogozza ki a boldogtalanságot okozó szálakat, Parker Pyne hálóján több bűnbanda – köztük emberrablók és gyémánt tolvajok – is fennakad.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.