Agatha Christie - Tragédia ​három felvonásban

Az augusztusi Agatha Christie könyvem ismét egy Poirot-regény volt, tudatosan fogyasztom most ezeket egy molyos kihíváshoz  (már csak egy kell). Már az első oldalak után felismertem a történetet, valamikor a tévében elcsíptem ezt az adaptációt. A megoldást már nem láttam, ezért izgatottan vetettem bele magam ebbe a történetbe. 

Sir Charles Cartwright tengerparti házában kezdődik a regény, ahol egy kisebb partira készülnek. Az ötvenes éveiben járó elismert színész már két éve él a Varjúfészek nevű házban, vitorlázik és a helyi lakosokkal jár össze. Barátai csodálkoznak is, hogy elégedett ezzel a visszafogott életvitellel. Később értelmet nyer az ügy, amikor megjelenik az egyik szomszéd, a fiatal Egg - aki rajongva csüng Sir Charles-on. Csak nem akar vénségére megházasodni színész barátjuk?

A parti jól sikerül, egészen a koktélokig - ekkor holtan esik össze az egyik vendég. Mindenki értetlenül áll az eset előtt, nem tudják mitől halt meg Babbington tiszteletes. Sir Charles és barátja Mr Satterthwaite gyanúsnak találják az esetet, majd néhány héttel később szinte ugyanúgy megismétlődik a tragédia. Ekkor már az eddig csak szemtanúként jelen lévő Poirot is bekapcsolódik az ügybe. A nyomozást Sir Charles, Mr Satterwaite és a lelkes  Egg is a kezébe veszi. 

Eltűnt komornyik, mérgek, rejtélyes páciens, és nem lehet tudni mi volt a gyilkosság oka... Persze ahogy halad előre a cselekmény egyre több gyanús eset bukkan fel, ami megdolgoztatja még Poirot szürke agysejtjeit is! Érdekesség, hogy ebben a részben kedvenc nyomozónk egész sokat mesél magáról - a múltjáról egy bekezdésnyit és arról, hogy mi a célja az angol szövegben kevert francia kifejezésekkel. 

Nagyon tetszett ez a regény, a helyszínek miatt is - ill. ez is nyáron kezdődik el, másrészt az önjelölt nyomozók is érdekes karakterek voltak. Nem is hiányzott, hogy Poirot csak később kapcsolódik be, aztán akkor szépen megoldja az ügyet.

(Ismét sikerült kifognom egy firkált könyvtári példányt, amiben egy előző okoskodó olvasó tollal átírt mondatokat, ami épp nem tetszett neki... Ejjjjh).

5/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: Three Act Tragedy
Sorozat: Hercule Poirot 11.
Fordító: Siklós Márta
Oldalszám: 274
Ár:- 
Borító: 2/5

Fülszöveg:

Sir Charles Cartwright, a híres színész, otthagyta a világot jelentő deszkákat. Elvonult a tengerpartra, Loomouth-ba egy kis vityillóba (legfeljebb tizenkét szoba!). Barátai fogadásokat kötöttek, hogy hat hónapnál nem bírja tovább, de ő már majdnem két éve ott él. Talán azért nem unatkozik, mert vitorlázik és vendégségeket rendez londoni barátainak. A mostani hétvégét nála tölti Mr Satterthwaite és maga Hercule Poirot is. De az, hogy tizenhárman készülnek vacsorához ülni, valóban balszerencsét hoz: Babbington tiszteletes hirtelen remegni kezd és meghal. Természetes halál vagy gyilkosság? Hercule Poirot és a rendőrség az előbbire gyanakszik, Sir Charles az utóbbira. És legördül a függöny – vége az első felvonásnak. Következik a második, majd a harmadik, mindegyikben egy-egy hullával. Szerencse, hogy a világításról Hercule Poirot gondoskodik, így nem kell sötétben tapogatóznunk!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.