Kémregények | ajánló

augusztus 26, 2021

Tegnap Avilda közzétette a Szederbor YouTube csatorna szeptemberi témáját - ezek pedig a kémregények! Első hallásra úgy voltam vele, hogy na én biztos nem olvastam olyan sokat és nem is vonz a téma, de találtam több ígéretes könyvet. Mutatom miket ajánlok a témában, ha ti is szeretnétek a szeptembert kémekkel tölteni ;)

Amiket már olvastam:

Agatha Christie: N vagy M - ez a Tommy és Tuppence sorozat 3. része (amiből rám már csak az utolsó vár!), Avilda is ezt választotta közös könyvnek.

"A második rész után jó néhány év ugrással vehetjük fel a fonalat Tommy és Tuppence Beresford életében. 1940 van, gyerekeik már kirepültek – sajnos ők már a II. világháborúban vesznek részt különféle formában. Az idős házaspár élete nyugodt, sőt egyenesen unalmas – de még nem tartják magukat olyan öregnek, hogy ne vehetnének részt valamilyen módon a harcokban! Ismét egy klasszikus Agatha Christie-féle nyomozás veszi kezdetét: adott egy szűkebb környezet, de még izgalmasabbá teszi a történetet a világháború árnyéka, illetve az aktuális politikai háttér. Tetszett benne a humor, ami megvolt a korábbi részekben ill. a két karakter idősödésével újabb problémákkal kell megküzdeniük. A könyv eleje még kevésbé volt izgalmas, de a második felétől egyre szaporodtak a gyanús körülmények – ill. ezt a felét szinte egyhuzamban olvastam el, ez is dobott az olvasmányélményen."

Elizabeth Wein - Fedőneve Verity - szintén a II. világháború idején játszódik, két lány barátsága kerül a középpontba.

"Nagyon furcsa helyzetből indul a könyv - egy skót kémlányt elkaptak 1943-ban a Gestapo emberei Franciaországban. A lány menteni akarja a bőrét, ezért mindent elárul a kihallgatóinak, kódokat, és részletes vallomást tesz. Elmeséli, hogyan szervezték be és hogyan ismerkedett meg Maddie-vel, akiből pilóta lett. A barátságuk története a könyv, két különböző társadalmi osztályból érkező lány a világháború poklában egymásra talál, és támaszt ad a másiknak."

Kate Quinn - Alice hálózata

"Összességében, a hibái ellenére, tetszett ez a könyv, nagyon sok érdekességet megtudtam az I. világháború egy részletéről, tetszik ahogy emléket állított a kémhálózatnak. Izgalmas volt a váltott nézőpont miatt – amikor leült az egyik szál, akkor történt valami érdekes a másikban – ezért nehéz volt letenni. A szereplők is üdítően egyediek voltak: főleg Eve karaktere, és a könyv végére megszerettem a Finn – Charlie – Eve triót is. Ajánlom a történelmi regények kedvelőinek, vagy azoknak akik szeretik az erős női szereplőkről szóló könyveket."

Pintér Bence és Pintér Máté – A szivarhajó utolsó útja

"Ebben az alternatív történelmi kalandregényben a szerzők (akik csak névrokonok :)) egy olyan világot álmodtak meg, ahol a '48-49-es szabadságharcot megnyerték a magyarok egy új technikai találmánynak köszönhetően; és megvalósul Kossuth álma a Dunai Konföderáció. A történet 1888-ban játszódik, amikor már megszilárdult a konföderáció működése, de folyamatos veszély fenyegeti az ellenséges nagyhatalmak (franciák-spanyolok, oroszok) felől és a rendszeren belül is."

Amikre kíváncsi lennék:

Ian McEwan - Mézesmadzag - Avilda ezt választotta a másik közös könyvnek, meglepődtem hogy ez is kémregény. A szerzőtől több könyvet is olvastam, elég hullámzó a viszonyom vele - a Vágy és vezeklés egy régi kedvenc, a film is - a Szombatot nem szerettem annyira, A Chesil-parton érdekes kisregény volt, az Idegenben szintén megfogott.

Jason Matthews - Vörös ​veréb - a Marveles Fekete Özvegy történetére emlékeztet, de kíváncsi lennék a filmadaptációra is belőle

Kondor Vilmos - A ​budapesti kém (Bűnös Budapest-ciklus 3.) - még csak a Budapest noirt olvastam a szerzőtől, de évek óta tervezem folytatni :D A harmadik rész elvileg kimondottan kémregény

Agatha Christie - Frankfurti ​utas - ezt látom a legkönnyebben teljesíthetőnek a várólistáról, mert a szerző életművét szorgalmasan fogyasztom 

Michael Ondaatje - A ​háború fényei - a megjelenésekor erre is kíváncsi lettem, még csak Az angol beteget olvastam a szerzőtől

John le Carré - The ​Night Manager – Éjszakai szolgálat - a szerző összes könyvét felsorolhatnám, mindegyik kémregény. Az Éjszaki szolgálatból készült minisorozatot épp idén nyáron néztem meg (igen, Tom Hiddleston miatt) :D

Ti mit ajánlanátok a témában?

5 megjegyzés:

  1. De jó poszt lett! Mennyi könyv, és milyen jók :) Várom majd, mit választasz :) Az N vagy M-ra nagyon kíváncsi vagyok, már tizenx éve, hogy érdekel :) McEwantől amúgy nekem se csúszott a Szombat :/ De remélem, ez a Mézesmadzag bejön majd :)

    VálaszTörlés
  2. Jó kis lista! A Mézesmadzaggal lehet én is megpróbálkozom. :) És ebben a témában még Jennie Fields Sorshasadás, Andrew Gross Egy ​kém Auschwitzban, illetve Dan Fesperman A ​kód neve: Helen c. könyveket tudom még ajánlani. Szerintem mindegyik nagyon jó volt, érdemes olvasni őket.

    VálaszTörlés
  3. Avilda - köszi :)) Az N vagy M jópofa, ahogy a Tommy és Tuppence sorozata maga :))
    A Mézesmadzagot kivettem, mindenképp el szeretném olvasni!

    Szilvamag: Köszi, na akkor közös szeptemberi olvasmány? Megnézem ezeket a könyveket is, köszi az ajánlást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha be tudom addig szerezni a könyvet, szívesen csatlakozom. :)

      Törlés
  4. Tök jó téma, és a lista is tetszik! Az N vagy M-et mindjárt befejezem! :D Mondjuk nekem kifejezetten bárgyúnak tűnt az eleje a kötögetéssel, meg a sok hazafiaskodással, de ám legyen, most azért már izgalmas a nyomozás. :)
    A Mézesmadzagról én sem tudtam, hogy kémregény, nahát! :O
    Az Alice hálózata nagy szerelmem. ♥

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.