Jodi Taylor - Semmi ​lány

Jodi Taylor neve a St. Mary krónikák időutazós könyvsorozatból lehet ismerős, aminek első három részét én is olvastam és már nagyon várom a következőt magyarul. A Semmi lánnyal egy új sorozatba kezdhetünk, ami eddig csak két részes (ill. van a 32 oldalas szösszenet az egyik szereplőről, az elbűvölő Marilynről, a szamárról :D), de biztos megvan a lehetőség ennek kibővítésére is. 

Eleinte nem tudtam hova tenni ezt a könyvet - a molyos eltájolt címkék főleg nem segítettek (weird fiction, dark romance, dark fantasy - ugyan már! /küldtem is hibajelzést, mert szerintem ezek nagyon félreviszik a potenciális olvasókat/.)

Jenny Dove a főszereplőnk, akivel egy nagyon durva helyzetben találkozunk az első oldalakon: 13 éves és kész az öngyilkosságra. Mielőtt azonban kellő mennyiségű fájdalomcsillapítót venne be, gyömbéres keksz illatát érzi és megjelenik a szobájában egy aranyszínű ló! A lovat Thomasnak hívják és sikeresen lebeszéli a lányt az öngyilkosságról - sőt megígéri, hogy mellette marad és a barátja lesz. A lány lelki társává, belső hangjává válik az évek alatt, aki mindig megnyugtatja és próbálja kimozdítani a komfortzónájából. 
"A Semmi lány. Ma már tudom, hogy vannak hozzám hasonlók. Emberek, akik véletlenül vagy szándékosan átzuhantak az élet repedésein. És senki sem vette észre. Kiáltasz, és senki nem hallja meg. Fuldokolsz, és senki nem látja rajtad. Nem arról van szó, hogy szándékosan nem törődnek veled, mert ahhoz először is látniuk kellene téged. Azokról az emberekről beszélek, akik olyanok, mint én – szellemek a saját életükben. Ártanak maguknak, csak hogy ellenőrizzék, hogy még életben vannak."
Jennynek nem volt könnyű élete (ahogy az első oldalakból is látszik...), szülei meghaltak egy balesetben, nagynénje és nagybátyja neveli fel, két gyerekük mellett. Jenny erősen introvertált típus, dadog, és valamilyen homályos orvosi utasításra el sem költözhetett a rokonaitól, egyetemre sem járhat. 
pexels
Élete akkor változik meg, amikor már 28 évesen újra találkozik egyik gyerekkori ismerősével Russel Checklanddel. A srác igazi bajkeverőnek tűnik: reménytelenül szerelmes Jenny unokanővérébe, a szépséges Francescába, aki csak játszik vele. Ennek eredményeképpen Russel iszik, abbahagyja a festést, amiben pedig sziporkázott eddig. Russel nemrég örökölte meg a családi birtokot, Frogmorton Farmot, ami egy szép nagy házból, istállóból és legelőből áll. 

Egy bulin (amire szintén nagy szó, hogy főszereplőnk elment) beszélgetni kezd Jenny és Russel, és a srác hamar előáll a közös programot ötletével - együtt mennek el vödröket venni, később Jenny a festésben segít a házban. 
Főszereplőnknek hatalmas lépést jelent kimozdulni otthonról, élvezi a kétkezi munkát, Russel társaságát; és amikor a fiú előáll a nagy ötletével ami mindkettőjükön segít, igent mond. 
Persze élete ezzel fenekestül felfordul, bizonytalan helyzetbe kerül, de szép lassan megoldja az elé kerülő gondokat, új helyzetekben próbálja ki magát. 

Olvasás közben többször eszembe jutott Eleanor Oliphant története, akinek szintén saját magával és a berögzült dolgaival kell megküzdenie, hogy kinyíljon és kapjon esélyt a boldogabb életre. 
Jennynek a dadogásával és rokonai előítéleteivel és korlátozásával kell harcolnia, illetve később egy ronda kétellyel is, hogy tényleg nem ismerte-e félre életének új fontos szereplőjét. 

Tetszett ez a történet, ami igazából egy érdekes chicklit, egy cseppnyi mágiával Thomas, a láthatatlan ló / belső hang személyében - szóval nincs itt semmilyen fantasy, scifi, dark akármi vonal. Nagyon élveztem Jenny csetlését-botlását, csipkelődését Russellel, na és a helyszín is vitt mindent. Szeretem az ilyen testi-lelki és környezetbeli fejlődésről, építkezésről szóló történeteket és ez pont ilyen volt. Egyre több sérült ember és állat talált menedékre Frogmorton Farmban; a könyv végén megijedtem egy ponton, hogy félreismertem az egyik szereplőt - de megnyugtató befejezéssel zárult a könyv.

Ajánlom ezt a regényt azoknak, akik egy könnyedebb, szórakoztató, de nem bugyuta chicklitet, fejlődésről szóló könyvet keresnek! (Illetve akik szeretik a lovakat, azoknak is kedves történet lesz ;))

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The nothing girl
Fordító: Szente Mihály
Oldalszám: 434
Ár: 3990 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Jodi Taylor szívet melengető és humoros.
Amikor a súlyos dadogástól és önbizalomhiánytól szenvedő Jenny Dove, a „Semmi lány” megpróbál véget vetni életének , megjelenik Thomas, a misztikus, aranyszínű, gyömbéres keksz illatú ló, melyet csak ő lát. Segítségével Jenny váratlanul szert tesz egy férjre – az elbűvölő és kaotikus festő, Russel Checkland személyében, s innentől már semmi sem úgy alakul, ahogy tervezte.A túlságosan féltő és elnyomó rokonokkal valamint a világ legszétszórtabb házastársával megáldva, Jennynek vajon sikerül-e Semmi lányból Valami lánnyá válnia? Méghozzá gyorsan!Jodi Taylor best-seller St. Mary krónikák sorozatának rajongói számára kötelező, de bárkinek ajánlható olvasmány ez az angol humorú, thrillerrel és egy csipet misztikummal megfűszerezett romantikus regény!

5 megjegyzés:

  1. Na, mégis? :D Én is megrendeltem, és most megnyugodtam, hogy megérte. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, így alakult, de megörültem neki a könyv elején, amikor már belőttem, hogy mire is számíthatok :D

      Törlés
  2. A címe miatt tetszett meg, tuti elolvasom, jó volt ez a poszt róla :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem tetszeni fog neked is, egy nem rendhagyó chicklit :)

      Törlés
  3. Na biztos el fogom olvasni, jónak tűnik 😍 Legalábbis előbb megveszem 😁

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.