Emmi Itäranta - A ​tiltott álmok városa

március 01, 2019
Emmi Itäranta finn írónő, akinek első regénye a díjnyertes A teamesternő könyve már 2015 óta olvasható magyarul. Többször gondoltam rá, hogy sorra kell kerítenem ezt a finn disztópiát - végül úgy alakult, hogy második regényéhez, vagyis A tiltott álmok városához jutottam hamarabb hozzá.

Elbeszélőnk Eliana, aki egy szigeten él, annak sajátos társadalmi rendszerében előkelő helyet elfoglaló szövőnők közé tartozik. A Tanács, ami irányítja a társadalmat szigorú szabályokat hozott - büntetik az álompestissel fertőzött embereket, vagyis azokat, akik éjjel valamilyen lidérccel küzdenek, álmodnak. Eliana hosszú évek óta titkolja, hogy ő is egy ilyen ember - szülei meghaltak, egyedül öccse ismeri a titkát.

Egyik éjszaka egy sebesült lány érkezik a Szövők házának küszöbére - kiderül, hogy megtámadták, a nyelvét kivágták. Ami a legérdekesebb Eliana neve van a tenyerére tetoválva, ám ő még sosem találkozott vele...
Amikor kiderül, hogy a lánynak tehetsége van a szövéshez befogadják és Elianának kell megosztania vele a szobáját. Kettejük kapcsolata tele van titkokkal és egymás megismerésével. Eliana ki akarja deríteni mi történt a vele egykorú lánnyal, miért van a neve a tenyerén.

Lassan építkezik ez a történet, mivel Eliana szemszögén keresztül mindig csak az éppen aktuális dolgokat ismerjük meg, ezt is inkább lírai stílusban. Van mit kifejteni: a sziget és társadalmának működése, a természeti erők mind lassan bomlanak ki és nyernek értelmet - ezért a könyv elején kicsit elveszve éreztem magam. A regény végére sem nyert minden értelmet, de fokozatosan haladtunk a nagyobb, teljesebb kép felé. 

eredeti borító
Tetszett Eliana fejlődése, ahogy egyre jobban beleásta magát a titkokba - bár nem egy tűzrőlpattant karakter, lassan cselekszik és sokszor beletörődve éldegél. A könyv végére megtudjuk mi volt a szerepük az álmoknak, a Tanácsnak és kapcsolatba kerülünk valami ősibb, nagyobb erővel is.

A könyv címkéi között szerepel a disztópia, de inkább high fantasyről van szó szerintem. Az ifjúsági kategória se 'rettentsen el' senkit, mert a főszereplők huszonévesek, de ez nem a tucat YA fantasyvilág.

Egyedi, lírai hangulatvilágú fantasyról van szó, ami kevés akcióval, inkább érzelmekkel operál. Emiatt néha kicsit untam, vagy zavart, hogy nem tudok meg mindent ennek a világnak a működéséről. Mindenképpen különleges olvasmányélményt nyújtott: titokzatos, néhol sötét és durva, víz alatti, misztikus légkört teremtett Emmi Itäranta. 


4/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Kudottujen kujien kaupunki
Fordító: Varjasi Csilla
Oldalszám: 292
Ár: 3490 Ft (Rendeld meg a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Eliana ​a Szövők nagynevű házában éli mindennapjait, és gyakorolja különleges mesterségét, miközben szörnyű titkot hordoz magában: birtokolja az álmodás képességét. A sziget vezetői olyannyira tartanak az álomlátóktól, hogy azokat, akik álmodnak, munkatáborokba zárják.A látszólagos biztonság szövedéke, melyet Eliana a mindennapok rutinjából maga köré sző, felfeslik, amikor egy csupa vér, eszméletlen lányt találnak a Szövők háza előtt, akit támadói megfosztottak a beszéd képességétől. Az egyetlen kulcs a titokzatos lány kilétéhez egy láthatatlan tintával készített tetoválás a tenyerében: Eliana. Vajon mi köze van a szövőlányhoz? Miért éppen Eliana nevét viseli magán? Mi köti össze a két lányt?A sziget múltját szörnyű titok övezi, amit a korrupt, elnyomó hatalom minden eszközzel rejteni próbál. Hamarosan Eliana élete is veszélybe kerül. Ha meg akarja menteni magát és mindazokat, akik fontosak számára, fel kell élesztenie önmagában azt az erőt, amit egész addigi életében szégyellt átoknak tartott: az álmait.A teamesternő könyve díjnyertes szerzőjének második regénye is hozza mindazokat az értékeket, melyeket az első regényben is láttunk. Lírai elbeszélőmód, szépirodalmi igényességgel megírt világalkotás, összetett karakterek és egy különleges mitológia fonalai szövődnek össze Itäranta eme legújabb remekművében.A kritikusok Ursula K. Le Guin és Sheri S. Tepper írásaihoz hasonlítják Emmi Itäranta stílusát."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.