Jeanette Winterson - Gubancrom

Jeanette Wintersontól először a sokunk által kedvelt memoárját olvastam, ami szerintem elindított a női memoárok olvasásának útján. Azóta igyekeztem a magyarul megjelent életművét kipipálni, A szenvedélyt nem sokkal a fenti után olvastam és nagyon szerettem (nemrég szereztem meg végre az új kiadásban), viszont a Shakespeare átírása (Az időszakadék) nem tetszett annyira.

JW sokszínű író, mert az eddig olvasott könyvei mind más-más stílust képviseltek: memoár, alternatív történelem, ifjúsági könyv.
A Gubancrom ifjúsági regény, a cselekmény a 21. században játszódik. Valami megváltozott ekkoriban – gyakoriak lettek a pusztító időtornádók, amikor emberek, épületek tűnnek el, senki nem tudja hová. Néha megáll az idő, hurokba kerülnek emberek, vonatok.

Főszereplőnk a 11 éves lány, Silver River, akinek szülei és húga eltűnt egy időtornádóban. Silver Gubancromban a titokzatos, régi családi házban él, mogorva és kétszínű nagynénjével, Rokabye nénivel. A nénit megkörnyékezi egy befolyásos férfi, Abel Darkwater, aki mindenképpen el akar beszélgetni Silverrel. A férfi úgy gondolja, hogy a lány tudja hol van az Időmérő, amit az apja épp el akart hozni az eltűnése napján. Silver nem bízik a mézes-mázos férfiban, érzi hogy nem adhatja ki a családi titkot – inkább megszökik.

Egy jóslat, egy másik befolyásos személy és furcsa figurák keresztezik a lány útját, aki nem akar mást, csak biztonságban hazatérni az otthonába, Gubancromba.

A sztori több híres ifjúsági regény elemeit vegyíti: 11 éves árva szeret nélküli nevelővel (Harry Potter), kiválasztott gyerek és egy titokzatos tárgy (Az  Úr Sötét Anyagai trilógia), London föld alatti világa (Sosehol). De nem volt rossz, hogy ezeket a már ismert elemeket vegyítette JW, mert egy sajátos világot teremtett.

Tetszett, hogy több érdekes információmorzsát dolgozott bele a történetbe – régen is szerettem az ilyen 'olvasva tanulunk' könyveket. A gyerek – kamasz olvasó így hallhat Schrödinger macskájáról, a londoni metró óvóhelyeiről, tarot kártyákról, na és persze a kvantummechanikáról.

Érdekes, vicces és kalandos ifjúsági könyvről van szó, amit inkább a kiskamaszoknak ajánlanék a felvetett témák miatt.

4/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2008
Eredeti cím: Tanglewreck
Fordító: Szabó Ágnes
Oldalszám: 304
Ár: antikvár
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Az egész világot időtornádók sújtják. A legelső a londoni Tower hídon csapott le, és egy egész iskolabuszt tüntetett el. A tornádók megzavarják az idő folyását, nyomukban feltűnik a régóta kihalt mamutfaj egy példánya, az égből pedig több évszázados tárgyak potyognak. Silver, a rejtelmes körülmények között árvaságra jutott tinédzser szomorúan tengeti életét zsarnok gyámja mellett, mígnem a nagynéni különös alkut köt egy baljós idegennel. Az ellene szövetkező felnőtteknek az a meggyőződésük, hogy a lányka tudja, hová rejtették néhai szülei azt a középkori időmérőt, amely nem csupán a perceket, de az egész föld évezredes jövőjét is megmutatja. Megkezdődik tehát az élet-halál harc a titokzatos óráért, azaz a világ fölötti hatalomért. Silvernek és különös szövetségeseinek az időben előre utazva, egy távoli csillagrendszerben kell megvívniuk küzdelmüket azért, hogy a föld jelenét megmenthessék. A jövőben járva Silver, az Aranyarcú Gyermek valójában saját múltjában, saját emlékei között kutat, s távoli galaxisokon keresi a csodálatos időmérőt, amely valójában talán nincs is elérhetetlen távolban tőle… Jeanette Winterson, az egyik legismertebb kortárs angol író könyve szórakoztató és magával ragadó ifjúsági regény.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.