Ryder Carroll - A ​Bullet Journal módszer

A bullet journal és a hagyományos jegyzetfüzetek, naplók az utóbbi években a virágkorukat élik. Én már 2015-ben szenteltem egy blogbejegyzést a bujo (bullet journal) technikának, amikor tumblrön láttam sokaknál a naplójukról készült fotókat. Azóta se kezdtem igazi bujo-ba, viszont a sokféle átalakított tematikus oldal, és ötlet közül volt amit én is használok - sőt vannak olyan elemek, amik már a hagyományos határidőnaplókban is már eleve szerepelnek (pl.: szülinapoknak egy külön oldal).

Ryder Carroll a bujo módszer megalkotója tavaly jelentette meg ezt a könyvet, amiben megosztja a bujo keletkezésének történetét, mások sikersztorijait, általános életmódtippeket na és persze magát a technikát.

Le kell szögeznem az elején, hogy a könyv nagy részét untam. Már ismert jelenségeket, problémamegoldó tanácsokat pufogtatott, volt ahol ismételte magát. Lényegében nekem sok újat nem mondott - Farkas Lívia probléma- és feladatmegoldó blogbejegyzéseiből és videóiból ismerősek voltak a könyvben bemutatott módszerek.
Illetve amiket hozott is, azok is olyan közhelyesek voltak, tele személyes élménnyel (ez most nem érdekelt) ill. kb mindenhez tudott egy jó kis sorkitöltő idézetet hozni.
Ami tetszett, de igyekszem már alkalmazni évek óta:
- nagyobb feladatok, célok lebontása kisebb lépésekre,
- jegyzetelés, mint az elme 'lomtalanítása' - tényleg hatásos,
- önreflexió, visszatekintés hasznossága,
- kisugárzás - vagyis ha önzetlenül teszel valami apró kedvességet akkor meg van rá az esélyt, hogy a másik ember ezt majd továbbadja (vagy csak lesz egy jó napja),
- hálaadás, észrevenni az apró kedves gesztusokat,
- a feladatok közül a legnehezebbet oldjuk meg először, hogy ne nyomasszon egész nap.

Örülök, hogy nem vettem meg/kaptam meg ezt a könyvet, mert ez látványnak szuper volt, de inkább csak felhúzott. Nekem nem sok újat mondott, inkább meggyőzött, hogy jól csinálgatom a dolgaimat.
Tetszik, hogy a mindennapok megélése, a lassítás és a tudatosság van RC szemléletének középpontjában. Van persze min fejlődnöm, pl.: ne idegeskedjek azokon a dolgokon, amik nem rajtam múlnak;

Ha az eredeti bujo módszert akarjátok megismerni, akkor ajánlom RC honlapját, ahol megtalálható minden lényegi infó. Ha meg inspirálódni akartok a tematikus oldalakhoz akkor is rengeteg képet, blogposztot, videót kínál az internet.
Annak lesz hasznos ez a könyv, akinek kb semmi tudatosság, rendszer nincs a napjaiban - nem használ se határidőnaplót, se emlékeztetőket - annak tényleg megváltás lehet ez a módszer.

3/5

Kiadó: Édesvíz
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Bullet Journal Method
Fordító: Mohai Szilvia
Oldalszám: 320
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Bullet Journal naplózási módszer megalkotójának útmutató könyvét tartod a kezedben.Ryder Carroll éveken át kereste a számára megfelelő határidőnaplót, amiben rendszerezni szerette volna teendőit és céljait. Különféle online és offline naplók tucatjait próbálta ki, mire felismerte, valójában egyik sem illik ahhoz, ahogyan ő működik. A keresés során kifejlesztette saját rendszerező módszerét, melyet Bullet Journalnak nevezett el. Rövid időn belül azt tapasztalta, hogy kezében a megfelelő eszközzel, végre folyamatosan fókuszált és hatékony tud maradni. Új megközelítésű naplózási rendszere hamarosan elterjedt az egész világon, és mára már globális mozgalommá fejlődött.• Kövesd a múltat! Hogyan tudsz egy átfogó és tiszta feljegyzést készíteni gondolataidról mindössze egy toll és egy papírlap segítségével?• Rendezd a jelent! Hogyan lehetsz sokkal nyugodtabb azáltal, hogy módszeresebb és tudatosabb feladatlistákat készítesz?• Tervezd a jövőt! Hogyan alakíthatod át elképzeléseidet jelentőségteljes célokká, valamint hogyan oszd fel a céljaidat kezelhetőbb, kisebb lépésekre, hogy eljuss a biztos végeredményig?A Bullett Journal módszer sokkal több mint a teendők rendszerezése és jegyzetek készítése. Ahogy Ryder Carroll mondja, a technika a szándékkal átitatott tudatos tervezésről szól, amivel hatékonyan kigyomlálhatsz minden zavaró tényezőt, hogy aztán a valóban fontos dolgokra fordíthasd az időd és az energiád.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.