J. K. Rowling - Grindelwald bűntettei

Tavaly novemberben nagyon lelkesen mentem el a moziba megnézni a fenti filmet, néhány apróságon már a nézés közben fennakadtam, de összességében tetszett a film. A látványvilág, a szereplők - viszont éreztem, hogy a történet döcögős, nincs olyan szép íve, mint az elsőnek. Na és a bakik, a furcsa megoldások, amiktől zengett az internet a megjelenést követően - illetve már az előzetesen megjelenése után többen kivesézték az abban látható momentumokat. 

A forgatókönyvet nem volt kérdés, hogy megveszem-e, az elsőnél még tanakodtam, de olyan szép kiadás ill. jó élmény volt olvasni. Most is ahogy kinyitottam egyrészt elkápráztattak a MinaLima stúdió munkái és ahogy elkezdtem olvasni, már pörgött is előttem a film - pedig akkor még csak az első, mozis élmény volt a fejemben.

A forgatókönyv olvasásakor felfigyeltem rá, hogy Grindelwald milyen ügyesen manipulálja a környezetében lévőket - ő maga szinte nem folyamodik erőszakhoz, kedves - behízelgő, ezzel próbál bizalmat ébreszteni másokban.

Göthe és Tina ebben a részben idegesítően félénkek egymással - egy félreértés miatt kerülték egymást jó ideig. Ez egy elég olcsó romantikus húzás volt szerintem. Annál jobban tetszett Göthe segédje, Bunty aki leplezetlenül csodálja a férfit, sajnálom hogy olyan kevés szerephez jutott. 

Jacob és Queenie kapcsolata is elég meredek - szerelemesek egymásba, de Queenie olyan kétségbeesetten akar Jacob felesége lenni, ami teljesen kifordítja önmagából. (Quennie szerintem azért viselkedik így, mert SPOILER: terhes. Normális családot akar ezért magának, és nem tudja kitől várjon segítséget. SPOILER VÉGE)

Most is kapunk néhány érdekes lényt, de már érezhetően nem rajtuk van a hangsúly - én ezt nem is bánom. Nagyon izgalmas időszakban játszódik a regény amúgy is, a világháború előtt, ill. Grindelwald hatalomra lépésekor. 

Tetszettek a roxforti visszatekintő részek, és szerintem minden Harry Potter rajongó könnybe lábadó szemmel nézte ezeket. Érdekes volt Leta és a Göthe barátsága  - Lily és Piton kapcsolatára emlékeztetett, csak itt Leta érezhetett többet a fiú iránt. A fiatal Göthét játszó színész tökéletes választás volt - nagyon hasonlít Eddie Redmayne-re.

Na és egy nagy furcsaság, ami minden rajongónak szemet szúrt - mit keresett Minerva McGalagony ekkor a Roxfortban. Remélem erre kapunk valami jó magyarázatot, mert elég gáz lenne erre az, hogy Rowling anyánk rossz a matekban...
De nem csak ez volt a történetben, ami megdöbbenést keltett (igazából egyik döbbenetből a másikba estünk a film végééig...), hanem Credence származása, amit kétségbeesetten próbál felderíteni a fiú. 

Ami tetszett, hogy ezzel a filmsorozattal (ami elvileg 5 részes lesz) Rowling legjobban nekünk - az első generációs HP fanoknak kedvez. 'Visszatérhetünk' a kedvenc fantáziavilágunkba, aminek újabb rétegeit ismerhetjük meg. 

4/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The Crimes of Grindelwald
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 292
Ár: 3390 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A Legendás állatok és megfigyelésük végén Göthe Salmander közreműködésével sikerül New Yorkban letartóztatni Gellert Grindelwaldot, de a nagy hatalmú sötét varázsló megszökik a fogságból. Nekiáll híveket toborozni, ám előttük sem fedi fel igazi célját, azaz hogy az aranyvérű varázslókat fellázítva megszerezze az uralmat a világ varázstalan lakói fölött.
Albus Dumbledore e terv meghiúsítása érdekében volt roxforti tanítványa, Göthe segítségét kéri. A magizoológus ezúttal is igent mond, nem sejtve, milyen veszélyes vállalkozás részese lesz. A mind megosztottabb varázsvilágban zajló események a legközelebbi barátok és családtagok egymás iránti hűségét és szeretetét is próbára teszik.
J.K. Rowling második eredeti forgatókönyve olyan meglepő adalékokkal szolgál a Harry Potter-történetekhez, amelyek minden bizonnyal nagy örömet szereznek úgy a könyvek, mint filmek rajongóinak.

2 megjegyzés:

  1. Mi most szombaton néztük újra a filmet, ezúttal angolul, és megint kiakadtunk az összes pontatlanságon. Igen, McGalagony a leggázosabb, 1935-ben született, de már 1927-ben tanít :( de a Leta Lestrange vonal se kutya, kihal a család, de azért majd valahonnan lesz Rabastan és Rodolphus??
    a hajamat tudom tépni az ilyesmiktől, én pl ezért nem írok se a könyvről, pedig megvettem az eredetit, se a filmről.
    (Rowlingnak meg elkelne egy proof-reader)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rám még vár az újranézés, próbálom inkább nem is kilistázni ezeket a hibákat (titkon bízom benne, hogy mindenre kapunk választ... vagy naiv elképzelés?)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.