Ölelj meg egy könyvtárost!

március 01, 2019
Ma van az Ölelj meg egy könyvtárost világnap (International Hug a Librarian Day), aminek apropóján megosztom azokat a kérdéseket (és az azokra adott válaszaimat), amiket nemrég Instagramon tettetek fel nekem. A poszt ötletét köszi Czenemáának és egyúttal küldök neki is egy virtuális ölelést :))

Ennek a bejegyzésnek az 'előzménye' Az én könyvtáram szösszenet, amit majdnem egy éve írtam - akkor még az olvasóként átélt tapasztalataimról.

Hogy néz ki egy átlagos munkanapod?
Két műszakban dolgozom, vagyis egyik héten a klasszikus 8-4 órás beosztásban, a másik héten 11-7-ig. Szinte minden napom úgy néz ki, hogy a nyitvatartási idő felében vagy egészében a tájékoztató pultban vagyok a felnőtt kölcsönző részen vagy az olvasóteremben. Itt segítek az olvasóknak keresni könyveket, dokumentumokat - konkrétan ha nem találják, vagy pedig ajánlok ill. a katalógusos számítógépek használatát is megmutatom ha még nem ismerik, stb.

Ezen kívül naponta változó időt tudok irodában tölteni, ahol háttérmunkákat tudok végezni. Utóbbi sokféle lehet: helyi folyóiratokból a fontosnak tartott cikkek adatait rögzítjük a katalógusba, hogy visszakereshető legyen. Rendezvényeket is szervezünk szép számmal, ehhez is időről-időre több feladat társul. Készítek születésnapi kiadványt, amit már több könyvtár is csinál (napilapokból, fotókból állítunk össze egy 'újságszámot'.).

A tájékoztató könyvtárosoknak van meghatározott részük a könyvtári állományból, amiért felelősek. Nekem ez a szórakoztató irodalom, ami nálunk fizikailag is elkülönül a szépirodalom polcsoraitól. Itt nem csak azért vagyok felelős, hogy ajánlást adjak, hogy a megkapott listából* mit rendeljünk meg, hanem a rend fenntartása, ill. a selejtezést is az én dolgom.

Hogy zajlik egy új könyv beszerzése? Van erre valami folyamat?
*Van bizony, ahogy az előző sorokban már utaltam rá. Ehhez a témához egy kollégám és kedves ismerősünk készített egy szuper videót, hogyan jut el a könyv az olvasóhoz.

Miből írtad a szakdolgozatodat?
Új kommunikációs eszköz a könyvtárak számára: a Tumblr - a dolgozatból készített vázlatos cikk elolvasható itt. ;)

Mitől szerettél bele a szakmádba?
Röviden: az olvasásnépszerűsítés, a kreativitás kiélése és a kultúra terjesztése. :)
Két éve már megfogalmaztam, hogy mit szeretek a munkámban, most újrahasznosítom ezt a listát :)
  • Azt, hogy pár éve megtaláltam mi az ideális hivatás számomra és sikerült is benne elhelyezkednem.
  • Könyvekkel dolgozhatok.
  • Sok könyvmollyal találkozhatok nap mint nap. A legnagyobb öröm fiatalokat látni a polcok között bóklászni, szép kupac könyvekkel :D
  • Változatos a munkám: összetett feladataink vannak, plusz mivel sosem lehetünk elegen ezért kb mindenki bevethető a könyvtár több pontján.
  • Kiélhetem a kreativitásom: könyvek ajánlásától kezdve a könyvtár reklámozásáig :)
  • Kihasználhatom a hobbimat (könyvesbloggerkedés) a munkámban is (könyvajánlók készítése pl.)
  • Támogató környezet.
  • Jó munkakörülmények.
  • Sok kulturális program a könyvtáron belül.
  • Folyamatos szakmai fejlődés.
Mi a számodra legnehezebb feladat ebben a munkában?
Ha a szakma negatív megítélésével találkozom, ebbe beletartozik több előítélet (egyikre rá is kérdeztetek - mutatom később**). Illetve nagyfokú empátia és türelem kell, de talán minden hasonló munkaterületen, ahol sokféle emberrel kell foglalkozni. De a kedvesség mindkét oldalról megkönnyíti a munkát :)

Miért jó a könyvkiadóknak, ha könyvtárból veszem ki a könyvüket?
Ez egy jó kérdés - ha a kiadótól veszed meg a könyvet úgy járnak a legjobban. A könyvtár az olvasáskultúra megteremtéséért lehet felelős - az igazi könyvmoly pedig a legtöbbször vásárol is.

**Van időd olvasni munkaidőben?
Saját szórakozásra? Nincs. 
Persze beleolvasgatunk könyvekbe, de ha azt látod, hogy a pultban elmerülök egy újságban vagy könyvben, akkor az valamilyen munkámhoz kell. Ahogy az első kérdésnél leírtam elég sok feladatunk van a megyei könyvtárban, ami kitölti a munkaidőt.

Mi volt a legérdekesebb dolog, amit találtál visszahozott könyvben?
Egy gyufaszálat találtam nemrég, de általában tiszta zsepi, blokkok, könyvjelzők szoktak benne maradni - ill. volt hogy lelet vagy más okirat került bele.

A gyerek vagy a felnőtt részlegen jobb dolgozni?
Engem a felnőtt részre vettek fel, szerencsére nálunk egy épületben van a kettő. Volt hogy helyettesítettem a gyerekben, de ott nem érzem jól magam, mert nem ismerem a most menő gyerekkönyveket, nem tudok ajánlani a szülőknek könyveket. Persze igyekszem most már figyelni erre is, de még mindig a kamasz és felnőtt irodalomban vagyok tájékozottabb.

Van, hogy te veszel ki először egy könyvet?
Persze, de amiből csak egy példány van azzal mindig nagyon sietek, általában pár nap múlva viszem vissza :)

Mitől függ, hogy mit selejtez a könyvtár?
Ez több szemponttól függ, pl.: mennyire olvassák, mennyire használódott el, ha jön egy új kiadás akkor a régi elhasználódott példány egyértelműen megy.

Melyik az a könyv, amit leggyakrabban kölcsönöznek az emberek?
Ezt nem nézzük, de mindig van valami trend - mozifilmek, sorozatok meg szokták dobni a kölcsönzéseket, na meg a bevált bestseller szerzők (Stephen King, Jojo Moyes, pszichothrillerek, Borsa Brown de most pl. Náray Tamás könyveire találtak rá többen).

Ha valaki keres egy könyvet, és te már olvastad azt, meg szoktad osztani a véleményed?
Igen, ha úgy látom, hogy nem veszi tolakodásnak. De nem szoktam lenyomni a teljes blogbejegyzést róla, csak megjegyzem, hogy jó választás/ nekem tetszett, stb :)
Plusz a könyvtár Instagram oldalán is szoktam néha kevésbé kölcsönzött könyveket ajánlani - mint pl. A papírmágus trilógiát. -->

Szoktak lenni a könyvtárban programok, találkozók?
Rengeteg :D A honlapunkon, Facebook oldalunkon mindenről hírt adunk (és kb minden könyvtár így tesz ;))

Miért választottad ezt a szakmát és mit csinálnál ha ezt nem lehetne?
Könyvszerető ember voltam mindig is, magyar alapszakot végeztem az egyetemen, de minorként felvettem a könyvtárt is. Akkor jöttem rá, hogy ezzel lenne jó foglalkozni komolyabban. Volt egy kis kitérőm - újságírással kacérkodtam, aztán visszatértem az egyetemre, könyvtár mesterre.
Ha ezt nem lehetne akkor ehhez hasonlót annyiban, hogy valamilyen irodai munka, ügyfélszolgálatos, recepciós esetleg - ehhez van máshonnan is egy kis tapasztalatom.

Ha van még kérdés írjatok :)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.