James Baldwin - Ha ​a Beale utca mesélni tudna

Az Oscar díj jelölések között találkoztam először ezzel a művel. A film tavaly készült el, ennek apropóján a Magvető kiadta új köntösben ezt a kisregényt, ami utoljára 1980-ban jelent meg (Ha ​a néger utca beszélni tudna / Giovanni szobája címen).
A történetről a film ismertetőjénél többet nem is tudtam, de gondoltam érdemes lenne megismerkednem ezzel a könyvvel is, ha már megjelent újra.

New York Harlem kerületében él Tish és Fonny. Fonny, 22 éves és alkalmi munkákból keres pénzt, de igazi szerelme a szobrászat. Tish 18 éves lány, aki egy üzlet parfümosztályán dolgozik. Kapcsolatuk még nagyon friss, de ezt megalapozta gyerekkoruk óta tartó barátságuk, amiből mindenki sejtette, hogy valami komolyabb lesz.
A kisregény elején azonban egy szörnyű helyzetbe kerülnek - Fonnyt megvádolja egy puerto rico-i nő, hogy megerőszakolta. Tish és családtagjaik nem hisznek a vádaknak és minden követ megmozgatnak, hogy normális eljárást biztosítsanak Fonnynak. Tish ráadásul terhes lett szerelmétől, így egyrészt küzd a megváltozó életével és próbálja tartani a lelket mindkettőjükben.
Tish családja meglepően támogató - nem csak a nyomozás és az eljárás érdekében tesznek meg mindent, hanem a terhessége miatt is maximálisan vele örülnek.
Jelenet a filmből (forrás)
Érdekes élmény volt olvasni ezt a könyvet, sőt bevallom a negyedénél elgondolkodtam, hogy akarom-e folytatni. Valahogyan annyira fura volt a kommunikációjuk - a folyamatos becézgetés és/vagy káromkodás... Végül győzött bennem a kíváncsiság és a szimpátia Tish és támogató családja iránt. 

Ez a történet azt mutatja meg, hogy milyen nehéz helyzetben voltak az afroamerikaiak New Yorkban (is), akikre ha felfigyelt a rendőrség, akkor minden különösebb vád nélkül bezsuppolták őket a börtönbe. Fonny sem tett semmi rosszat, annyi volt a bűne, hogy egy rasszista rendőrrel egy kisebb összetűzésbe került. Másrészt szép története két fiatal szerelmének, akik nem sokat tudnak még a világról de érzik, hogy egymásban társra találtak. 

Érdemes elolvasni a fordítóval, Mesterházi Mónikával készült interjút is, aki nem csak a regényről, hanem az új fordításról is mesél.

Részlet a könyvből

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: If Beale Street Could Talk
Fordító: Mesterházi Mónika
Oldalszám: 200
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Fonny, a szobrászfiú, és szerelme, a tizenkilenc éves Tish Harlem egyik feketék lakta utcájában tervezi a közös jövőt. Amikor a fiút egy Puerto Rico-i asszony megerőszakolásának vádjával börtönbe zárják, a lány és családja mindent megtesz, hogy összegyűjtsék az óvadékra és az ügyvédre valót. James Baldwin kultikus kisregényében az első gyermekét váró Tish szenvedélyes monológjából ismerjük meg az igazságért folytatott küzdelmet. Ám bármilyen kilátástalannak tűnjön is a helyzet, a lány sosem felejti el, hogy van, amit még egy végletekig igazságtalan társadalom sem képes elvenni az embertől: a remény és a szerelem.Tish harcából az Oscar-díjas Holdfény rendezője, Barry Jenkins készített filmet.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.