Grecsó Krisztián - Vera

Nagyon vártam Grecsó Krisztián új regényét, főleg miután a Harminc év napsütés tavaly év elején az egyik legjobb olvasmányomnak bizonyult. Vera történetével ismét egy regényt kapunk az írótól, amiben egy 10 éves kislány szemszögét ismerhetjük meg.

A történet egy nagy születésnapi házibuliban kezdődik - Vera szüleivel van legjobb barátnője, Sári édesapjának ünnepségén. A két lány már évek óta ismeri egymást, legjobb barátnők, ám ekkor a buliban változni látszik a kapcsolatuk. Sárinak nincs kedve a szobájában játszani, hanem a felnőttek között akar lenni, látni hogyan vigadnak. Ezzel szemben Vera még inkább babázna, nem tetszik neki a hangzavar, látni hogy apukája részegen énekel Béla bácsival, Sári apukájával.
Ekkor jelenik meg két új vendég: Józef és apukája. Vera kezd el beszélgetni a fiúval, és valami különös kapcsolat kezd el kialakulni kettőjük között. 

Ez a találkozás több dolgot is elindít Vera életében: egyre távolabb kerül Sáritól, megtapasztalja milyen az amikor egy évekig biztosnak hitt dologban csalódnia kell; közben próbálja értelmezni az érzéseit, amit Józef és új élethelyzete váltott ki. Mindeközben mintha nem lenne elég, hogy megtapasztalja az első szerelmet; családjában is apró, fura változások mennek végbe. Titok bukkannak fel a múltból, amit az ismerősei fegyvernek használnak ellene, hogy még jobban megbántsák.
"A korábbi élete neki való volt, gyerekhez illő, az volt a normális, neki még nem is kellene tudnia, hogy van ilyen, hogy így is lehet élni; és ekkor megérti, hogy már sohasem lesz úgy, ahogy azelőtt, már nem lehet visszacsinálni, az, ami jó volt régen, többé nem lehet ugyanolyan, mert már nem lesz elég."
Nagyon érdekes volt mindezt a családi drámát, első szerelmet, és a 80-as évek szegedi hétköznapjait egy 10 éves lány szemszögéből látni. Grecsó nagyon jól belehelyezte magát ebbe az új nézőpontba - a naiv, egyre többet értő és látó lányéba, aki sejti hogy mi zajlik körülötte, de mégsem akarja igazán meglátni, vagy kikövetelni a válaszokat. Viaskodik benne a gyermeki én, aki úgy gondolja, hogy minden tette hatással van szüleire - illetve már egy felnőttesebb én, aki néha lázadozik, megmagyarázhatatlan dolgokat tesz, össze van zavarodva. 

Felemás érzésekkel tettem le a könyvet: egyrészt tetszett ez az új szemszög, de sokszor már untam Vera naivitását. Sokkal jobban érdekel a felnőttek drámája, a családi titkok, amiket csak érintőlegesen ismertünk meg. A regényben többször megzavartak a visszaugrások is, ezért (is) mindenképp újra szeretném majd olvasni valamikor.

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 336
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
Szeged, 1980. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségen dolgozik, a mama meg minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után, mégsem lehet tudni, vajon mi indítja el az események láncolatát. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józeffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?Grecsó Krisztián új regénye arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. És hogy fel lehet nőni a feladathoz.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.