Rupi Kaur - Tej ​és méz

Két éve olvastam eredetiben ezt a verseskötetet, miután Tumblrön, Instagramon többször megpillantottam. Azóta megjelent Rupi második kötete (The Sun and Her Flowers), amit szintén olvastam és tavaly decemberben megjelent milk and honey magyarul is.

Rupi Kaur slammerként indult 17 évesen,  egyetemi évei alatt jelentette meg verseit - ez lett a Tej és méz kötet, ami bestseller lett, 35 nyelvre fordították le. Versei/szövegei népszerűsége érthető: olyan dolgokról, jelenségekről ír, amiket sok nő átél az élete során és eddig még nem találkozhattunk vele versként, irodalmi szövegként - vagy legalábbis nem ennyire nyíltan kimondva. 
A kötet nagyon személyes: gyerekkori molesztálás, alkoholista apa képe jelenik meg előttünk; de a szerelemről - magányról - önmegismerésről szóló részekben szerintem szinte mindenki magára ismerhet. 


A kötet négy részre oszlik: a fájdalom, a szeretet, a törés és a gyógyulás eltérő élethelyzeteket, problémákat jelenít meg. Kezdve a szülői kép és elvárások megfogalmazásán, a felnőtt élet szexualitásán keresztül a csalódás, fájdalom, magány képeiig. 
"nincs megnyugtatóbb mint a hangod ahogy felolvasol nekem
– a tökéletes randevú"
Másodszorra is tetszett ez a kötet, voltak részei amik túl egyszerűek voltak ('szerencsesüti-szerű'), de nem mondom, hogy ezek tényleg olyan rosszak. Van olyan élethelyzet, amikor megnyugtat egy-egy ilyen sor, mert rádöbbent, hogy nem vagy egyedül a problémáiddal.

Nagyon mai ez a verseskötet, mert az egyszerű szövegek olyan jelenségekre világítanak rá, amik aktuális problémák: a női gondolkodás változása, a saját erőnk megtalálása és leszámolás az előítéletekkel, elvárásokkal. Az egyszerű nyelvezet, a rövidség - az intagram/tumblr kompatibilitás lehetővé teszi, hogy ezek a szövegek és gondolatok még könnyebben terjedjenek. 
Rupi megmutatja, hogy ő milyen előítéletekkel küzdött a szerelemben, a nőisége megítélésében, megmutatja hol hibázott - hol nem tudta elengedni a dolgokat, hol nem állt ki magáért - és ezzel azt próbálja meg megmutatni, hogy ne kövessük a példáját. 
"a szerelem eljön majd és ha a szerelem eljön a szerelem átölel a szerelem a neveden szólít te pedig elolvadsz azért néha fájni fog a szerelem de ezt a szerelem soha nem akarja a szerelem nem játszadozik veled mert a szerelem tudja hogy az élet anélkül is éppen elég nehéz"
Ajánlom ezt a kötetet, ha nyitottak vagytok az új versformákra, nézőpontokra, vagy szakítás után erőt - inspirációt kerestek.

TedTalk videó Rupival
Honlapja

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: milk and honey
Fordító: Kamper Gergely
Oldalszám: 208
Ár: 2899 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A tej és méz versek és prózai írások gyűjteménye a túlélésről, az erőszak, az abúzus, a szerelem, a veszteség, a nőiség megéléséről. a könyv négy fejezetre oszlik, mindegyik más célt szolgál, másféle fájdalommal foglalkozik, másféle sebeket gyógyít. a tej és méz az élet legridegebb pillanatain vezeti át az olvasót, mégis mindenben talál valami melegséget, mert a melegség ott van mindenben, csak keresni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.