Néhány könyvről röviden #6

Az év utolsó zanzás posztja, erre nagyon rákaptam idén: elolvastam több könyvet, amik annyira nem fogtak meg, hogy írjak róluk. Jövőre szeretnék inkább kevesebb könyvet olvasni, de igazán jókat, amikről írhatok bővebben is :)

Ralph Lazar – Lisa Swerling: A barátság
Aranyos illusztrációk, gondolatok a barátságról – több helyen 'magunkra' ismertem :) Ajándéknak jó választás. Egy éve olvastam A boldogság c. összeállítást - ez is szinte ugyanaz, csak a rajzok témája más, bár vannak persze átfedések :)
4/5

Caitlin Moran: Moranthology
CM magyarul megjelent könyvét, a Hogyan legyünk tökös csajokat nagyon szerettem, ezért szereztem be ezt a cikkgyűjteményét. Nehezebb volt olvasni, mint amire számítottam, mert több szlenget, vagy utalást nem értettem, de összességében okosan, jól és viccesen megírt cikkekről van szó. Négy nagy fejezetből áll, a cikkeket különféle témák köré csoportosítva és vicces bevezetővel ellátva olvashatjuk :) Ír a magánéletéről adott témához kapcsolódóan, de több filmsorozatról vagy rocksztárról is.
4/5

Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr 
Jópofa mese a leleményes Rókáról és a többi állatról. Wes Anderson filmjét is szerettem, gondoltam el kell olvasnom az eredetit is – ez persze felnőtt fejjel már nem volt akkora élmény :)
4/5

Dr. Seuss: How the Grinch Stole Christmas!
Eddig még csak a Jim Carrey féle filmben láttam, de könyvben kicsit más a történet. Velős, a karácsony lényegét mutatja meg a gyerekeknek, nagyon tetszettek az illusztrációk :)
5/5

On Sai: Miogin bázis
Remélem jövőre már érkezik a következő kötet a sorozatból, egy kis hiánypótlónak jó volt ez a kis kötetet. Ebben Artúrral és a szerelőivel ismerkedünk meg, a Miogin bázissal.
5/5

Závada Péter: Roncs szélárnyékban 
Az Ahol megszakad verseit szerettem, ezért is olvastam el. 
Inkább nem csillagozom – engem nem talált meg, túl elvont az egész, nem éreztem magam otthon benne. Lehet nem is volt ez a célja, de én akkor szeretem meg a verseket, ha magamra ismerek bennük – lehet túl egyszerű vagyok :D

Péczely Dóra (szerk.): Szívlapát 
Jó válogatás, főleg, hogy fiatalokat céloztak meg a magyar kortárs költők változatos verseivel. Ebből láthatják a fiatalok, hogy annyiféle vers – költészet – írói nyelv van: játékos, slam-szerű, szabadvers, vagy a klasszikus formákat követő esetleg arra rá is játszó. Találtam benne néhány új kedvencet és néhány korábbit. Most kedvem támadt újraolvasni a versesköteteimet :)
4/5

Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly
Shell anyja halála után a család támasza lesz – nincs könnyű dolga, mert apja a vallásba és az italba menekül. A 16 éves lány látja el két fiatalabb testvérét, a házat és apját is. 
Összejön egy fiúval, terhes lesz tőle – de ezt titokban tartja, egyedül testvére tudják mi van vele. A könyv vége enyhe krimi jellegű, de persze ki lehet találni a megoldást. 
Siobhan Dowdtól eddig ez volt a legkomolyabb és 'földhözvágós' olvasmányom – erős lelkivilágú kamaszoknak ajánlom.
3/5

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a nyársat nyelt rendőr
Valahogy éreztem én, hogy ki is lesz az a malac a könyv elején :D 
A krimi szál most egész hihetően volt kidolgozva, de kicsit csapongó volt a sztori – amilyen szokott lenni. A szereplők magánéleti eseményei jobban lekötöttek, most már ideje, hogy Aggie élete is felpezsdüljön ;)
4/5

Orhan Pamuk: Isztambul
Már régóta el akartam olvasni ezt a könyvet, most az év végére mindenképpen be akartam ütemezni. Tetszik Isztambul és szerettem volna róla olvasni, plusz Pamuktól se olvastam még semmit. Lehet, hogy ez a sietség/kényszer nem tett jót az olvasmányélménynek, mert a könyv nagy része nem kötött le. Arra jó volt, hogy kicsit megismertem Pamukot, a családját, a török értelmiség életét, egy kicsit magát a várost is. De nem tudtam lelassítani hozzá – tényleg melankolikus ez a könyv. Majd talán újraolvasom egyszer, ha több időm és jobb hangulatom lesz hozzá :)
3/5

Rupi Kaur: The Sun and Her Flowers
Lélekbevágó kötet – a szerelmi csalódásról, a női létről, az emigráns életről. Rupi Kaur talán még jobban kitárulkozik, mint az első (milk and honey) kötetében. 
Elsőre elég nyomasztó volt, de majd szeretném nyugodtabb időszakban újraolvasni.
3/5

1 megjegyzés:

  1. A Roncs szélárnyékban engem sem fogott, egy hangyányit sem sajnos. Örülök, hogy ezzel nem vagyok egyedül! :D
    A The sun and her flowers nekem nagyon-nagyon tetszett, talán jobban is mint az első. :) Boldog karácsonyt! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.