2017 Goodreads Choice Awards nyertesek

A Goodreads Choice Awardsot évről évre követem, és lelkesen szavazok is, még akkor is, ha néhány könyvet akkor látok először. Többször pakoltam várólistára könyveket innen, az idei nyertesek közül pedig már néhányat olvastam is. Molyon készítettem egy listát, amin ti is be tudjátok jelölni mit olvastatok már. Én 4-et és most kapásból azt mondom, hogy 5-öt még szeretnék elolvasni. Van ami a magyar többség számára érdektelen, de néhányra érdemes figyelni, mert vagy már megjelent magyarul, vagy mert számíthatunk rá, hogy nekünk is elhozzák.
Fikció: Celest Ng - Little Fires Everywhere – a szerzőtől tavaly jelent meg egy korábbi, 2014-es könyve magyarul (Amit sohase mondtam el), a fülszöveg alapján hasonló a téma, de talán egy kiforrottabb változat. Remélem jön magyarul is, vagy megpróbálkozom vele angolul.

Rejtély&Thriller: Paula Hawkins – A víz mélyén – ezt már olvastam, tetszett, sőt annyira megfogott, hogy novemberben ezt is megrendeltem, hogy legyen a polcomon is egy példány.

Történelmi regény: Lisa Wingate - Before We Were Yours – igaz történet alapján, két idősíkban és az USA déli részén játszódó történet. Jó lenne olvasni!

Fantasy: J. K. Rowling - Legendás állatok és megfigyelésük Az eredeti forgatókönyv – itt talán nem éppen ennek a könyvnek kellett volna nyernie. Oké, hogy fantasy műfaj, de mégis ez csak egy pótlék a HP fanoknak – nekem is, mert szerettem, megkönnyeztem, de kaphatott volna esélyt egy feltörekvő kreatív író. Na de ezt már legalább kipipálhatom a listáról.

Romantikus: Colleen Hoover - Without Merit – Szintén sántít ez a könyv ebben a kategóriában a molyos értékelések szerint. Az írónő valóban a szerelmes sztorijairól ismert, de ez a történet egy diszfunkcionális családról szól, és inkább komikus, mint romantikus. Ha lefordítják, talán elolvasom, bár a Jézus a nappali közepén nem vonz.

Scifi: Andy Weir: Artemis – A marsi írójának könyve nemrég jelent meg, több jó értékelést láttam róla – humoros, akciódús.  Egyelőre nem engem nem vonz, de majd megvárom néhány ismerős véleményét :)

Horror: Stephen King – Owen King: Sleeping Beauties – apa és fia elég bizarr történetet talált ki, ami tuti nem érdekel. A címből is látható a Csipkerózsika történetet dolgozták át erőteljesen.

Humor: Lauren Graham: Gyorsan elhadarom – Ismét egy könyv, amit olvastam sőőőt először angolul, majd még a nyáron magyarul is.
Nonfiction: Lilly Singh - How to Be a Bawse: A Guide to Conquering Life – Lilly egy kanadai youtube sztár, akiről még nem hallottam, de a nevére rákeresve több interjú, cikk is előjött. A könyvében a sikerének titkait osztja meg.

Memoár-önéletrajz: Hillary Rodham Clinton - What Happened – szintén egy könyv, ami főleg az amerikai közönségnek érdekes. Hillary elmeséli az elnökválasztás eseményeit az ő nézőpontjából.

Történetelem-életrajz: Kate Moore - The Radium Girls – dokumentumregény az 1920-as évekről, amikor a nők (a „rádium lányok”) ezzel a veszélyes anyaggal dolgoztak a háború alatt. Mit sem tudva micsoda veszélynek teszik ki magukat. Úgy érzem ez a könyv A számolás joga sikerét is meglovagolta, hogy olyan nőkről meséljen, akik sokat tettek a háborúért – történelemért. Nem hiszem, hogy le lesz fordítva, de ne legyen igazam.

Tudomány-technika: Neil deGrasse Tyson - Astrophysics for People in a Hurry - asztrofizika végtelenül leegyszerűsítve? Érdekes lehet, de ez is elég rétegolvasmány :)

Éltel-szakácskönyv: Ree Drummond - The Pioneer Woman Cooks: Come and Get It! Simple, Scrumptious Recipes for Crazy Busy Lives - szintén egy tipikus amerikai olvasmány, Ree Drummondnak több könyve is megjelent The pioneer woman cooks címen, ez a legújabb - ja és blogként indult az egész. A cím alapján egyszerű, de tősgyökeres amerikai ételek szerepelnek benne. Érdekesség, hogy Ree írt egy önéletrajzi-gasztroregényt, ami Tűsarkúban a prérin címmel magyarul is megjelent.

KépregénySarah Andersen - Puha boldog puffancs: Szintén olvastam angolul és magyarul is, szerettem és várom már a ’macskagyűjtögető’ új részt is.

Vers: Rupi Kaur - The Sun and Her Flowers: a fiatal költő első kötetét (Milk and honey) már olvastam és nagyon kíváncsi vagyok erre is. Egyszerű nyelvezete miatt imádják, meg mert annyira életszerű.

Elsőkönyves Goodreadses író & ifjúsági irodalom: Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál - mindkét kategória győztese, már magyarul is olvasható. Szintén egy Amerikában véresen aktuális történetet mesél el, de erre én is kíváncsi vagyok.

YA fantasy: Sarah J. Maas - A Court of Wings and Ruin (A Court of Thorns and Roses, #3) – magyarul még csak a második kötetnél jár a sorozat, lehet teszek vele egy próbát, mert régen szerettem a hasonló könyveket.

Gyerekkönyvek: Rick Riordan: The Ship of the Dead (Magnus Chase and the Gods of Asgard, #3) – magyarul még nem olvasható ez a sorozat, de ahogy nézem ebben is mitológiai történeteket dolgozott fel akciódús, izgalmas ifjúsági regénnyé.

Képeskönyv:  R. J. Palacio: We're All Wonders – a Csodácska képeskönyv verziója, idén készült el a film változat is a regényből, ezért is dolgozták át most ilyen formába, hogy a fiatalabbakhoz is eljuthasson.

1 megjegyzés:

  1. Most nem lehetek büszke magamra, én bizony csak 1-et olvastam MÉG. :(

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.