Siobhan Dowd - A ​láp gyermeke

Ezzel a könyvvel a végére is értem Siobhan Dowd magyarul megjelent könyveinek - örülök, hogy az októberben olvasott Szólít a szörny után belevetettem magam az életművének végigolvasásába, mert mindegyik könyve egy érdekes, különleges világba vitt el. 

Fergus McCann a főszereplőnk, 18 éves kamasz fiú, aki Írországban él, az utolsó vizsgái előtt áll és már alig várja, hogy elmeneküljön szülőfalujából. A regény első lapjain nagybátyjával épp a tilosban jár - tőzeget gyűjtenek egy építési területről, hogy eladják. Az egyik gödörben Fergus észrevesz egy furcsaságot - egy karkötőt, egy kezet, végül egy lány holttestét. A terület az észak és 'déli' határon van, így odacsődülnek mindkét rész illetékes rendőrei, később régészek is. Fergust nem hagyja nyugodni a lány sorsa, ezért figyelemmel követi a nyomozást. Hamar kiderül, hogy egy közel 2000 éve megölt lányról van szó, akinek története szép lassan kibontakozik Fergus álmain keresztül.

Közben zajlik az élet a családjánál is: Joe, a legidősebb fiú börtönben van és ő is éhségsztrájkba kezd több sorstársával együtt, hogy a brit hatóságok ismerjék el, hogy ő politikai fogoly. A könyv valós történelmi eseményeket dolgoz fel - Írország jó ideje a függetlenségét próbálta elnyerni az angoloktól, a regény 1981-ben játszódik egy fontos szakaszban - bővebben itt.

Fergus nem akar mást már a nyári hónapokra csak sikeres vizsgákat, azt hogy nyugodtan futhasson reggelente és a bátyja térjen észre és élje túl a börtönt. Sajnos az egyik ismerőse kellemetlen feladattal, futárkodással bízza meg - cserébe bátyja sorsának javítását ajánlja.

A történet kellően izgalmas, de életszerű is - jó volt megismerni milyen volt a megosztott Írország a 20. század végén, milyen volt a hétköznapi élet illetve, hogy egy-egy ember hogyan jut el oda, hogy feláldozza magát a többiekért. 

Fergus és a megtalált vaskori lány sorsa szépen összeért a könyv végére - a fiú egy sorsfordító nyarat tudhat maga mögött a könyv utolsó lapjain: megtalálta a szerelem, kiállt magáért, de megtudta azt is, hogy milyen ha valaki más hatalmat gyakorol fölötte.
Aki egy rendhagyó ifjúsági könyvet szeretne olvasni, ill. érdekli Írország, annak ajánlom ezt a könyvet.

4/5

Kiadó: Pongrác Kiadó
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Bog child
Oldalszám: 360
Ár: 3500 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Miközben a tizennyolc éves Fergus tőzeget ás Tally nagybátyjával az észak-ír határon, egy halott kislányra lel a lápban. Úgy tűnik, a gyermeket meggyilkolták. Fergust szinte fojtogatják a körülötte zajló őrült események – a bátyja éhségsztrájkol a börtönben; Cora iránti érzései mindjobban összezavarják; a szülei állandó veszekedésben élnek a családra nehezedő terhek nyomása alatt; ráadásul valaki megpróbálja megzsarolni a fiút: futárnak használná, s csak a jó isten tudja, mit kellene szállítania –, a mocsárban talált gyermek története egyre titokzatosabb fordulatokat vesz. A láp gyermeke megdöbbentő regény a béke nevében hozott áldozatról és az emberi szellem rendíthetetlen erejéről a zseniális Siobhan Dowd tollából.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.