Sarah Perry - Az essexi kígyó

A 21. Század Kiadó idén nagyot dobbantott a Kult Könyvek sorozatával - mind a négy könyvet szerettem volna olvasni. Novemberben csak Az essexi kígyót (amit a belső körökben csak e szexi kígyóként emlegetünk :D) szereztem be, mert ennél éreztem, hogy a helyszín, az idő és a téma miatt is nekem szól (nem beszélve arról, hogy ennek van a legszépségesebb borítója). 
A könyv belül is egy vizuális csoda, a kötéstábla színes mintás, a védőborító alatt narancsszín borító lapul, a fejezeteket antikolt betűtípusú címek jelölik, már csak egy könyvjelző szalag hiányzik a teljességhez. Könyvjelzőt mondjuk kaptam, hármat is, szóval nem panaszkodom olyan nagyon.

A történetről előzetesen direkt nem olvastam, csak a fülszövegeket futottam át, és jól tettem, mert izgalmas volt ahogy előttem bontakozott ki a történet.

A főszereplőnk Cora Seaborne, aki éppen elveszítette a férjét, és egyedül maradt fiával, Francisszal és annak dadájával, Cora barátnőjével, Marthával. Cora nem gyászolja igazán a férjét, mert egész házasságuk alatt bántotta, fizikailag és lelkileg is - a múltjáról nem ismerünk meg olyan sokat, de elég szívszorító volt az a néhány mondat is, amelyek erre utalnak.

Cora most szabadnak érzi magát, szeretne boldog lenni, kiélni a természettudomány iránti lelkesedését, kényelmes férfiruhába bújni és ammoniteszeket és egyéb ősi kövületeket keresni, ahogy példaképe Mary Anning tette. 
1669-es pamflet, ami hírt ad az essexi kígyóról. forrás
1893-ban járunk - ami a könyvből nem derül ki, mert bár vannak benne levelek, de azok csak hónapra-napra vannak datálva - viktoriánus kor vége felé, amikor a nők kicsit nagyobb mozgástérhez juthatnak, egyetemre még nem járhatnak, de a szellemi energiákat leköthetik választott hobbival, vagy még az általános iskola évei alatt. Martha képviseli a kor másik jelenségét - a szocialista eszmék terjedését, ő kiáll a londoni szegények mellett és igyekszik gazdag ismerőseit az ügye mellé állítani.

A háromtagú 'család' Mr. Seaborne temetése után nem sokkal Colchesterbe utazik, egy ismerős házaspár, Charles és Katherin Ambrose ajánlására pedig Cora felveszi a kapcsolatot egy közeli kis falu, Aldwinter lelkészével, William Ransome-al. Charles szerint a férfi a segítségére lehetne Corának, hogy hol tudna kövületeket gyűjteni ill. meg tudná ismertetni a helyi legendás szörny történetével, ami mostanában újra rettegésben tartja a helyieket.

A regény viszonylag kevés szereplőt mozgat, de őket jól megismerhetjük: Coráékon kívül fontos szerepet kap a Ransome család; a londoni sebész Luke Garrett, aki reménytelenül szerelmes Corába, ill. az ő gazdag barátja George Spencer, aki viszont Marthába szerelmes. A két nőnek azonban mások felé fordul a figyelme - a könyv elején azt hittem a kapcsolatuk teljesen más irányt fog venni. 

Tetszett a regény szerkezete: hónapról hónapra bontakozik ki előttünk a szereplők sorsa, leveleken, érzékletes - filmszerű leírásokon keresztül láthatjuk őket. A szöveg szépirodalmi, ez főleg a leírásokban érezhető, amik közül volt néhány szép mondat ami felett elidőztem. 
"Sajnálatos, hogy modern korunkban valaki képes legyen oly mértékben elfojtani az intellektusát, hogy mítoszokkal és legendákkal is beérje."
A történetben a hit és a tudomány áll szembe egymással, szinte végig izgalomban tartja az olvasót, hogy vajon mi lesz a megoldás, létezik a címbeli szörny, vagy nem?
Mindegyik szereplő egy érdekes helyzetet mutatott be, a szerelmek, barátságok is életszerűek voltak. Volt amelyik finoman bontakozott ki és a többi szereplő ill. az olvasó számára előbb vált nyilvánvalóvá. 

Nagyon magával ragadott ez a könyv - a szereplők, a cselekmény, a fő téma, a hangulat és a megjelent történelmi sajátosságok miatt is. A könyv végén kaptunk egy viszonylagos lezárást, de még lehetett volna folytatni a történetet - olvasnám tovább!

Sarah Perry szereztél egy új rajongót! Örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a könyvet!

5/5

Érdekesség: A képzeletbeli Aldwinter térképe a szerzőtől.

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The Essex Serpent
Oldalszám: 432
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1893, London. Amikor Cora Seaborne és Francis nevű fia megérkezik Essexbe, ott az a szóbeszéd járja, hogy az egykor a lápvidéken garázdálkodó s emberéleteket követelő mitikus szörny, az Essexi Kígyó újra feltűnt Aldwinter egyházközségének partjainál. Lelkes természetbúvárként Corát tűzbe hozza a hír, hisz talán egy eleddig ismeretlen állatfaj példányáról van szó. A lény nyomait követve ismerkedik meg Aldwinter plébánosával, William Ransome-mal, akivel ellentmondásos érzelmeket táplálnak egymás iránt, míg végül a legváratlanabb módon alakítják át a másik életét.Az Essexi kígyó több irodalmi díjat kapott, megjelenése óta több mint egy éve az eladási listák elején szerepel a könyv az Egyesült Királyságban.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.