Almási Kitti - Lezárás, ​Elengedés, Újrakezdés

Almási Kitti könyve egyfajta gyorstalpaló, hogyan álljunk fel egy szakítás után, kezdjük el újraépíteni magunkat és megtalálni a megfelelő társat magunknak.

A fejezetekben a szakítástól egészen a harmonikus együttélésig veszi végig azokat a mechanizmusokat, problémákat, amik általában elő szoktak jönni. A randizáshoz is sok támpontot ad, főleg női szemszögből.

A kapcsolatok végét általában azok a súrlódások okozzák, amiket a partnerek nem tudnak feloldani egymás között, nincs elegendő önismeretük ezért a másiktól várják a folyamatos önbizalomtuningot, vagy a másikban épp megszeretett tulajdonságokból lesz sok nekik. 
Ma már a párkapcsolatokban is jelen van a FOMO jelenség, vagyis a félelem kimaradástól - a sok inger miatt folyton azon jár az eszünk, hogy éppen miből maradunk ki, le, ha éppen egy másik lehetőséget, utat, embert választunk. 
"az élet körülöttem zajlik, én pedig nem élem. Mások bulizni mennek, én nem. Megnézem a Facebookot, ő azt csinálja, én nem. Én ebben a kapcsolatban vagyok már húsz vagy harminc éve, mások meg mennek mindenfelé, újra csajoznak, pasiznak. Tehát nem itt, nem velem zajlik az élet, hanem rajtam kívül, ezért kimaradok valamiből. Ennek az aggodalomnak iszonyú feszítő ereje van, és sok társaságban ezt kapják meg azok az emberek, akik a felmerülő nehézségek ellenére benne maradnak egy tartós kapcsolatban."
pixabay
A válás - szakítás lelki mechanizmusával is megismerkedhetünk: nagyon hasonló ez a folyamat a gyászhoz, ilyenkor is elveszítünk egy embert. Megtudhatjuk miért van annyi csúnya válás-szakítás - ha valakit ott hagynak akkor a szeretet könnyen átfordul agresszióba a csalódás érzése miatt. 

A szakítás után is vigyázni kell, hogy kivel és hogyan kezd az ember új kapcsolatot, mert sok berögzült dolgot viszünk tovább magunkkal. Nem szabad letagadni sem az előző kapcsolatot, hiszen az életünk része volt az is - ezzel saját magunkat próbálnánk megtagadni. 

Sokan szenvednek önbizalomhiánytól - ez a baráti kapcsolatokon át a párkapcsolatokig gondot okozhat - aki mindig mástól várja a megerősítést, az nagyon rá van utalva a környezetére és egy rosszul sikerült randi, vagy akár egy elmaradt sms/telefonhívás össze tudja törni. 
"Olyan helyzeteket és embereket keresünk az életben, amik és akik otthonosak számunkra, hogy azt érezzük, egy világban mozgunk. Érdekes módon olyat is keresünk, ami nagyon más, mint amilyenek mi vagyunk. Kiegészülésélményünk van, ha valamely tulajdonság hiányzik belőlünk, és keresünk valaki olyat, aki viszont rendelkezik azokkal a dolgokkal, amikkel mi nem. Így kiegészítve egymást, kettőnknek együtt van valamije, ami kerek egészet alkothat. Ilyen értelemben tanulhatunk egymástól és összecsiszolódhatunk."
Mivel már egész sok hasonló könyvet olvastam a témában, ezért most nem tartogatott annyi újdonságot ez a rövid kötet – de mindenképpen ajánlom azoknak, akik még nem ásták bele magukat a témába, illetve ha egy kis löketre van szükségük egy szakítás, vagy hosszabb egyedül töltött periódus után. A párkapcsolatban élők is találhatnak megfontolandó gondolatokat, vagy segítséget egy-egy probléma megoldására.

4/5

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 200
Ár: 3499 Ft (Rendeld meg itt ;))
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Mi vár ránk egy szakítás vagy válás után, „újrakezdőként"? Milyen gátlásokat, félelmeket, kapcsolati mintákat viszünk magunkkal tovább, és mit tehetünk ezekkel a minket blokkoló tényezőkkel?Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus körbejárja a válás körüli elengedési folyamatot, megmutatja, miként gyógyíthatjuk meg a kapcsolatban szerzett sérüléseinket, és segít abban, hogy átlássuk, mi befolyásol minket egy új kapcsolatba lépve. Elárulja, mitől lesz jó élmény az első randi, miért vágyunk annyira a pozitív visszajelzésekre, és hogyan tisztázhatjuk a párválasztás során valódi, belső vágyainkat. Praxisa során szerzett tapasztalatait olvasmányos történetekkel szemléltetve kiderül, mivel érvényesülhetünk a párkeresők (olykor kegyetlen) piacán, illetve hogyan tudunk ebben az önismereti folyamatban visszatalálni a szabadsághoz és az önelfogadáshoz, vagyis önmagunkhoz.
Készült a könyvbemutató beszélgetésről egy videó is:

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.