Victoria Schwab - Az Archívum


Nemrég jelent meg ez a könyv, egy csere keretében jutottam hozzá, köszi Zsuzsi ;) A megjelenésekor nem is figyeltem fel rá, csak később a bloggerek pozitív véleményei miatt. Külön figyelemreméltó, hogy idén jelent meg az eredeti kiadás is, és néhány hónappal később már magyarul olvashattuk (plusz pont a Főnix Könyvműhelynek ezért, és az első oldalakon olvasható bloggerek ajánlói miatt is ;) ).

Lényegében egy fantasyba oltott krimiről beszélhetünk, fiatal főszereplője miatt pedig a YA kategóriába is beleszuszakolhatjuk. :)
Mackenzie Bishop 16 éves lány, akire nagyapja fontos feladatot bízott - átvette a helyét egy titkos szervezetben, az Archívumban. Macnek nem elég az Őrzői feladattal megbirkózni, nemrég veszítette el kisöccsét, és új helyre költözik a családja. A lány különleges képességet is kap, amikor felveszik az Őrzők közé - képes lesz olvasni a tárgyakban, és emberekben - vagyis ha megérint valakit-valamit benyomásokat, gondolatokat kap el, ez jó szolgálatot tesz, amikor az elszökött Történetek után kutat, a mindennapi életben viszont kerüli az érintkezést az emberekkel.

tumblr
Az Archívumban őrzik a halottak lenyomatait, ezeket Történeteknek nevezik, amik jobb esetben alszanak a gondosan nyilvántartott polcokon, ám néha felébrednek... Ekkor a Mackenziehez hasonló Őrzők egy köztes helyen, a Sikátorban elkapják őket és megakadályozzák, hogy kijussanak a való világban, az Odakibe. A gond akkor kezdődik, amikor egyre több Történet ébred fel, ráadásul Mac egy korábbi gyilkosság után nyomoz, ami az új lakhelyén történt...

A nem mindennapi gyűjtemény történetén kívül, kapunk egy 'klasszikus' YA romantikus szálat is - a sérült főszereplő megismerkedik egy hasonló emberrel - nem szurkálódásként, nagyon kedveltem Wesleyt, de akkor is kicsit sablonos volt a történet. Kíváncsi lennék egyáltalán miért létezik az Archívum, nem láttam sok értelmét, azon kívül, hogy munkát adott néhány különleges embernek...Talán a második részből több derül ki?
Macen, Papin (nagyon jól oldotta meg az írónő a visszaemlékezős szálakat), és Wesleyn kívül kevés szereplőt ismertünk meg, a szülők csak a háttérben vannak, mondjuk annyira nem is hiányoztak :)

Nagyon érdekes és egyedi hangulata van a könyvnek, egyrészt maga az Archívum és a Történetek miatt, másrészt Macék egy régi hotelbe költöznek, szóval elég szűk területet fed le a könyv. Mac gondolatai között lenni, pedig enyhén depresszív - nem csoda, nemrég vesztette el az öccsét, nyomasztja a titkos életének a terhe is. Remélem a következő részben kicsit vidámabb lesz, és Wesley is jobban előtérbe kerül.
Tetszett a könyv, megfogott a hangulata, a nyomozás (persze én már éreztem az elején, hogy kivel nem stimmelnek a dolgok :D), de fenti negatívumok miatt csak:

4/5

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The Archived
Sorozat: Az Archívum 1.
Oldalszám: 277
Ár: 2980 Ft
Borító: 5/5 (nagyon ötletesen oldották meg a magyar borítót - hasonlít az eredetire, de mégis más, jogdíjak miegymás gondolom :))

Fülszöveg:
"Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A halottak a Történetek, nyugvóhelyük pedig az Archívum. Papi először négy éve hozta el ide Mackenzie Bishopot, amikor a lány még csak egy rémült, de elszánt tizenkét éves volt. Most azonban Papi halott, helyét pedig Mac vette át: könyörtelen Őrzővé lett, akinek feladata megakadályozni a gyakran erőszakos Történetek felébredését és menekülését. A holtakat nem zavarhatják az Archívumban, valaki azonban mégis szándékosan megmásítja a Történeteket és fontos fejezeteket töröl ki. Hacsak Mac össze nem rakja a megmaradt darabokat, még maga az Archívum is darabokra hullhat."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.