Könyvmentő - honlapajánló

szeptember 18, 2013
Rendhagyó módon most nem könyvet, hanem egy honlapot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Két kedves ismerősöm készíti évek óta Könyvmentő nevű honlapot, ami egyedülálló kezdeményezés. Az olvasás szeretetére neveli rá a játékosokat, a virtuális neveldés játékok formájában
Itt könyveket lehet nevelni, kvízek formájában lehet pontokat szerezni, amiket valóságos tárgyakra (ékszerek, kulcstartók, könyvek) lehet beváltani a Piactéren.

Legyetek könyvmentők! :)

"A Könyvmentő játék Ördögné Kovács Mónika (adjunktus/ NymE SEK) ötlete alapján valósult meg, Takács Eszterrel (informatikus könyvtáros szakos hallgató/ NymE SEK) közös munka keretében. Ez az online játék tulajdonképpen a virtuális szerepjátékok és állat-neveldék ötvözéséből jött létre. A Könyvmentőben való részvétel regisztrációhoz kötött, amit a www.konyvmento.bplaced.net címen bárki elvégezhet.

A cél: „megmenteni a haldokló könyveket”. A játékosoknak tíz, előre kiválasztott könyvvel kapcsolatban kell kitölteniük egy-egy kérdéssort ahhoz, hogy úgynevezett életerő-pontokat szerezzenek.
Ha egy könyv a rá vonatkozó kérdések helyes válaszaiból megfelelő mennyiségű pontot összegyűjt, akkor a könyv szintet lép és átváltozik valamilyen misztikus lénnyé. Minden ilyen szintnek (azaz mágikus teremtménynek) egyedi tulajdonságai vannak, melyek szintenként egyre inkább megnehezítik a játékosok dolgát.

Egy könyvet úgy lehet megmenteni, ha annyi pontot gyűjtünk neki, hogy az elérje a legmagasabb szintet (tünde-szint). A játék ezen kívül tartalmaz még egy „Könyvnevelde” funkciót is. Itt a játékosok saját kedvenc könyvüket fogadhatják virtuálisan örökbe. Minden héten kapnak egy, a nevelt könyvükhöz tartozó kérdést, amire ha jól válaszolnak, virtuális fizetőeszközt (takit) nyernek. Ezt a virtuális pénzt beválthatják a Piactéren valamilyen nekik tetsző varázstárgyra, amivel egy kinevezést (egy címet) és valamennyi életerő-pontot szereznek.

2013. januárjáig bezárólag 209 regisztrált felhasználó vesz részt a játékban [ma már 391 tag van!]. Közülük 121 játékos nevelnek saját könyvet. A játékot két adminisztrátor: az ÖBÖL Könyvtár önkéntesei felügyelik. A kezdeményezés sikerét támasztja alá, hogy a honlap belső statisztikája alapján eddig a játék megnyitása óta (2012. április 10.) több mint kilencezer felhasználó kattintott a weboldalra." Reni oldaláról

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.