Kami Garcia – Margaret Stohl - Beautiful Darkness – Lenyűgöző sötétség

A sorozat első része nagyon megfogott a hangulatával: Amerika déli kisvárosai, amik látszólag unalmasak, ám kiderül, hogy sok természetfeletti titok és lény lappang bennünk (ilyen még a True Blood, Anne Rice könyveinek néhány része).

Az első rész nem titkoltan követi az évek óta megszokott YA könyvek vonalát - tini főszereplők, akik nem lehetnek egymáséi, akiknek az élete sokkal fontosabb, mint a többieké, persze van sok titok és tragédia és épp ezért letehetetlenek ezek a könyvek. Május óta próbáltam megszerezni ezt a könyvet, végül nemrég megrendeltem a kiadótól és persze akkor már a következő részt is, a Lenyűgöző káoszt.

Ez a könyv majdnem ott folytatódik, ahol az első végetért - Macon meghalt, Lena teljes letargiába esett, ám Ethan nem emlékszik arra, hogy lényegében meghalt és Lena feltámasztotta, cserébe elvette nagybátyja életét. A könyv első fejezetei elég unalmasak - Lena szenved, Ethan is szenved, mert nem érti miért távolodik el annyira tőle a lány. Közben nyár lesz, véget ér a tanév és Lena egyre furcsább, sőt kijelenti, hogy elhagyja a várost és a családját, Ethannel egyetemben. Megjelenik egy új figura is és sötét unokanővére, Ridley is, akik úgy tűnik átvették a hatalmat Lena felett.
"A könnyek ugyanis elapadtak, de felváltotta őket valami sokkal rosszabb. Az üresség. Az üresség igen félrevezető. Ezt a legnehezebb leírni vagy helyrehozni, és ennek a legnehezebb gátat vetni."
Ethan eközben szenved a változatosság kedvéért; megismerkedik egy új lánnyal, aki mint kiderül Angliából érkezett Őrzőtanonc. Link továbbra a is legjobb fej a könyvben, plusz a Nővérek az állandó humorforrások, ám a könyv vége felé róluk is kiderül egy-két érdekesség.

tumblr
Sok az ismétlés a könyvben, amit nem is bántam, mert nem emlékeztem az első rész eseményeire pontosan, de egy idő után unalmas volt a sok töltelékszöveg, és nem haladt előre a cselekmény. Persze a közepén végén felpörgött, de mégis úgy érzem ezt meg lehetett volna írni rövidebben és jobban is.

A könyv közepén ráadásul állandóan összehasonlítottam az Ethan - Link - Olivia triót a Harry Potter főszereplőivel... na de Ethan nem tiszta Harry a "megmentési kényszerével", és látomásaival?? Link meg a hűséges, humoros, de kicsit gyáva Ron; Olivia meg tiszta Hermione a nagy tudásával; Link ráadásul ugyanúgy csipkelődik vele, mint ahogy a fent említett páros...
"– A nővérem Nekromanta – közölte büszkén Arelia, mire Link grimaszolva Livhez hajolt.
 – Szóval halottakkal fekszik össze? Hát az ilyesmit jobb lenne, ha inkább megtartaná magának!
 – Nem nekrofil, te idióta! – torkollta le Liv. – A Nekromanta olyan Igéző, aki képes megidézni a holtakat, és kommunikálni velük!"
Az ismétlődések mellett, ami szörnyen idegesített, hogy Ethan néha annyira hülye volt - vagy az olvasót nézték hülyének, nem tudom... A motoros kilétére egyből rájöttem, ahogy arra is, hogy a gömb miként is viselkedik és vajon mit is rejthet, Ridley viselkedése is elég egyértelmű volt...

A múltbeli szálak - igaz nem volt olyan sok - is izgalmasak voltak, egyre több derül ki a gatliniekről, Ethan családjáról...A befejezés megint nem oldott meg semmit, Lena megint csak elodázta a döntést, bár persze szükség van a folytatásra - és két szereplő miatt nagyon kíváncsi vagyok a L.káoszra ...

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: Beautiful Darkness
Sorozat: Lenyűgöző teremtmények 2.
Oldalszám: 570
Ár: 3000 Ft
Borító: 3/5

A fülszöveget nem másolom be, mert túl sokat elárul a cselekményről :P :D

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.