Lucy Strange - A ​nővérek átka

szeptember 14, 2022

Lucy Strange angol ifjúsági regényírónak már bérelt helye van az olvasmánylistámon - eddig mindegyik magyarul megjelent könyvét olvastam és szerettem. Sőt egy - még csak angolul elérhető - kisregényét is olvastam tavaly.

A nővérek átkában ismét egy nem hétköznapi családot ismerhetünk meg és követhetjük a gyerekek, főként a középső lány, Willa történetét. A Fernsby lányok hatan vannak testvérek, akiket nagymamájuk nevel alkoholista apjuk felügyelete alatt. Édesanyjuk a hármasikrek születésekor meghal, az apa már emiatt is alkoholba fojtja bánatát. 

A lányokról egy mondóka is szól, ami teljesen apjuk rögeszméje lesz: az első lánynak férjhez kell mennie, a másodiknak és a harmadiknak otthon kell maradniuk a házat és a tanyát vezetniük, a negyedik és ötödik lánynak szintén férjhez kell mennie, különben a legkisebb lány temeti el őt... Ennek megfelelően bánik gyerekeivel - a legkisebbtől fél, a többeket a mondókának megfelelő sorsra szánja. 

Grace, a legidősebb lány a falu tehetős, de goromba gazdájának van szánva - apjuk érte egy szép lovat is kap. Willa a család lázadója, akit dühít, hogy apjuk és a falu népe mennyire babonás - szeretne boldog életet mindannyiuk számára. 

Egy téli napon megérkezik a varázslatos Telihold Vásár a faluba, ahol mindenféle cirkuszi mutatványokat láthatnak a falubeliek. Willa két nővére után szökik, hogy a tiltás ellenére ő is megnézhesse a vásárt. Életük ezután változik meg - Grace eltűnik, apjuk még jobban magába fordul - nyomasztja, hogy így beteljesül az átok fölötte, ill. Grace vőlegényének haragjával is meg kell küzdenie.

Willa egy ideig kitart ebben a helyzetben, de egy ponton elszökik, hogy előkerítse nővérét. A család barátainak köszönhetően egy térkép segítségével indul útnak, át a lápvidéken, ami több veszélyt is rejt...

A regény egy olyan régi világba visz vissza minket, ahol az írás-olvasás, a könyvek és a térképek is tiltott dolgok voltak. A Fernsby lányok mások, mint a falubeliek - nagymamájuk megtanította őket olvasni, sőt titkos kis könyvtárát időnként megnyitja a lányok előtt, amiben még édesanyjuk által lejegyzett meséket is elolvashatnak. 

"De egyvalamit ígérjetek meg nekem! Mindannyian! Nem hagyjátok, hogy mások a babonáikkal meg az átkaikkal megvezessenek titeket. A Fernsby lányok összefognak, és nem hagyják, hogy vezessék őket – sem félelem, sem bárki más által."

A regény több érdekes témát is feldolgoz - egyrészt az árvaságot, másrészt az elhanyagoló szülő karakterét, a boszorkányüldözéseket, a női szerepeket és a tudás és bátorság fontosságát. A Fernsby testvérek és a nagymama igazi példaképek lehetnek a fiatalabb olvasók számára - szépen kiegészítik egymást, összetartanak és vágynak a tudásra és többek-jobbak lenni, mint amit elvárnak tőlük.

A lápvidék erősen hozza az Üvöltő szelek hangulatát, nagyon tetszett ahogy a mesék-mítoszok áthatották az egész cselekményt. Mocsárzug lakói és főszereplőink még a kereszténység előtti ünnepeket tartották, félnek a Lápkirálytól, aki bárkit elragadhat, ha olyan óvatlan, hogy a területére tévedjen. A láp vizében arcok bukkannak fel (ld. Gyűrűk Ura ;)) és nem tanácsos követni az ott felbukkanó fényeket.

Ismét egy remek gótikus hangulatú ifjúsági regényt olvashattam, ami csodálatos leírásaival egyre jobban elringatott. A szerző utószava szerint több valós tény inspirálta a cselekményt, mint például a Romney-mocsár, az angol folklór és a boszorkányüldözések. Eredetiben még érdekesebb lehet a szöveg, mivel a szerző a kenti és a sussexi nyelvjárást vegyítette. 

Jó szívvel ajánlom ezt a kissé borzongató és komoly témákat feldolgozó regényt kiskamasz kortól. Tökéletes őszi, bekuckózós olvasmány! Hol a következő?! :)

A kiadás ismét csodaszép, az aranyozás - az illusztrációk kívül és belül, olvasás előtt többször elnézgetettem a borítót. 

5/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Sisters of the Lost Marsh
Fordító: Ruff Orsolya
Oldalszám: 302
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Küzdelmes az élet Willa, Grace, Freya és három húguk számára. A hat, anya nélkül maradt lány egy tanyán él és dolgozik rettegett apjuk és egy átok árnyékában.

Mikor megérkezik a vidékre a titokzatos Telihold vásár, a legidősebb lány, Grace végre egy kis vidámságot csempészhet az életébe, ám másnap, mikor a mutatványosok tovább vándorolnak, neki is nyoma vész.

Willa utánaered, az Elveszett mocsáron át követve nyomait, ahol sűrű árnyak gyülekeznek. Ha sikerül közöttük átvergődnie, és egyesíteni családját, talán az apja által rejtegetett titkokra is fény derül, és szembenézhet legmélyebb félelmeivel…

Lucy Strange legendákat és mágiákat ötvöző kalandregénye.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.