Maja Lunde - A ​Nap őrzője

Maja Lunde norvég íróra A ​méhek története c. regénye kapcsán figyeltem fel néhány éve (még mindig várólistás). Azóta a felnőtteknek írt még két regényt, melyek a Klímakvartett sorozat részei - a 3. október elején fog magyarul megjelenni. 

Első olvasmányom végül a gyerekeknek íródott Hónővér lett, melyet Lisa Aisato gyönyörű illusztrációi tesznek igazán különlegessé. Ez is egy sorozat része, a második rész A Nap őrzője, melyben a tavaszt dolgozza fel - a környezetvédelem több kérdése mellett. 

A Nap őrzőjében egy árva kislányt, Lilját ismerhetünk meg, aki nagyapjával egyedül él egy kis faluban. A világukban folyton esik az eső, a nap sosem bukkan fel - az emberek éheznek, betegesek - minden szín és boldogság kiveszni tűnt az életükből. Lilja nagyapjának fontos szerepe van a közösség életében - háromnaponta egy zöldségekkel és gyümölcsökkel megpakolt puttonyt visz a piacra, amiből egy kicsi mindenkinek jut.

Lilja egy nap nagyapja után megy az üvegházba, ahová pedig nem léphet be senki és furcsálni kezdi, hogy honnan jön a sok finomság, amikor a cserepek kopárak, alig csírázik valami. Kilesi nagyapját és egy titkos helyre bukkan...

A történetben nagy szerepe van a kamaszodó Lilja érzéseinek, hiányzik neki a fény és a szeretet, nem kap egy ölelést senkitől - attól függetlenül, hogy egy családtagjával él. Miután felfedezi a titkot egy idő után felébred a lelkiismerete és meg akarja osztani az ismerőseivel az előnyöket. Ezzel olyan változásokat indít el, ami felborítja addigi életüket. 

Nagyon érzékletesen mutatja be ez a meseregény a természet szélsőséges körülményeit és hatásait az emberekre, családokra. A túlzott napsütés megéget mindent, szárazságot és emberek halálát okozza - de ugyanígy a túl sok víz, az árvízek vagy a folytonos eső miatt terméketlen földek szintén veszélyt jelentenek.

Az illusztrációk sokat adnak a történethez, lenyűgőző volt átlépni a könyv elején a szürke, esős oldalakról a napsütés és a bőség titkos kertjébe.

A könyv végén választ kapunk arra is, hogy ki is a Nap őrzője és miért vált azzá. A regény befejezése gyerekkönyvnek megfelelően pozitív, de érezteti, hogy vannak olyan sebek, amik nem gyógyulnak be varázsütésre. Emiatt is nagyon jó olvasmánynak tartom - az érzelmek bemutatása, a környezeti hatások veszélyeinek megfogalmazása mellett szépen beszél a gyászról, az új és furcsa érzelmekről, első szerelem csíráiról. 

Kíváncsian várom milyen különleges történet születik a nyár és - főleg - az ősz kapcsán, remélem ezeket is olvashatjuk majd magyarul!

5/5

Kiadó: Cser
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Solvokteren
Sorozat: Évszakok tetralógia 2.
Fordító: Patat Bence
Oldalszám: 200
Ár: 6495 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Lilja ​a gyermekkor és a kamaszkor határán nagy változásokon megy keresztül, de körülötte a természet olyan eseménytelen, mint mindig. A lány csak halványan emlékszik a ragyogó Napra, az általa ismert világ esőtől nehéz és sötét. A vizes földben semmi sem nő, az örök félhomályban egyetlen növény sem érzi jól magát.

Lilja árva, a nagyapjával él, aki zöldségekkel látja el a falut. A nagypapa egy nap otthon felejti az uzsonnáját, és amikor Lilja utánaszalad az üvegházhoz, észrevesz valamit, ami mindent megváltoztat.

Titkos ösvényt pillant meg, amely az erdőbe vezet, ahová gyerekek nem mehetnek. A kíváncsi Lilja azonban a többi gyerekkel ellentétben elfojtja a félelmét, és egyedül elindul az ösvényen. Odabent, a sötét fatörzsek között egy másik, virágzó világot fedez fel, ahol hatalmas kaland vár rá. Szembe kell néznie legnagyobb félelmével, ugyanakkor szeretetet és boldogságot is talál ott – és nem utolsósorban a tavasz reményét.

A norvég Maja Lunde–Lisa Aisato szerzőpáros magyarul is nagy sikert aratott Hónővér c. könyve után az A Nap őrzője is csodálatos mese gyerekeknek és felnőtteknek.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.