Hilary McKay - Hamarosan ​látjuk egymást

Már a tavaly novemberi megjelenések között kiszúrtam ezt a könyvet, megfogott a borítója és fülszövege miatt ill. Lucy Strange* regényei után szívesen olvasok hasonló ifjúsági regényeket. A hónap elején az antikvarium.hu-n egy akció keretében megrendeltem és szerencsére nem csalt a radarom.

A történet 1902-ben, Angliában kezdődik, amikor megszületik Clarry - sajnos a regény felütése szomorú, édesanyja néhány nappal éli csak túl. Az újszülött kislány ottmarad mogorva apjával és a hároméves bátyjával, Peterrel, aki érthető módon eleinte nincs oda a jövevényért. 

A gyerekek félárván, cselédek és szakácsok felügyelete alatt cseperednek fel. Életük egyetlen fénypontját a nagyszüleiknél, Cornwallban töltött nyarak jelentik, ahol unokatestvérük - Rupert várja őket. A vidéki élet, a tengerpart sok kalandokat tartogat, néha nem is egészen veszélyteleneket. Életreszóló élményeket és kapcsolatot élnek át, amiből az év további részében töltődhetnek.

Amikor Peter már elég nagy lesz, apja bentlakásos iskolába adja, hogy legalább az ő nevelése lekerüljön róla. Épp elég neki, hogy mit kezdjen Clarryvel. Végül a szomszéd vénkisasszony tanácsára a szomszédos házi iskolában tanul, cseppet sem érdekes dolgokat. Clarry eszes kislány, amire bátyja fel is figyel, és ő maga tanítja, később bátorítja, hogy menjen gimnáziumba, sőt egyetemre.

A regényben több nézőpontból ismerhetjük meg a Penrose gyerekek, Rupert ill. Peter iskolatársa, Simon és családja életét. Végigkövethetjük, ahogy felnőnek, keresik a saját útjukat. Van olyan szereplő, aki nem változik - végig egy sötét felhőként telepszik rá családja életére; de van olyan is aki negatív élményeiből tud építkezni és megtalálja az útját.

A barátságok, szerelmek kibontakozását megnehezíti a kitörő első világháború, amibe Rupert elsőként jelentkezik. Az iskolából kikerülve egy kalandnak fogja fel az egészet, később a róla szóló fejezetekben, az elmaradó levelekben láthatjuk hogyan döbben rá, hogy mit is kell átélnie. A regényben nagyon érzékletesen bemutatja az író, milyen lehetett gyerekszemmel átélni a háborút, amikor még elképzelni is nehéz lehetett, hogy milyen a front - az ott harcoló fiúk-férfiak pedig nem meséltek/mesélhettek róla. 

Clarry történetén keresztül a szerző szépen bemutatja azt a történelmi hátteret is, amikor a lányok már egyre önállóbbá válhattak, ill. több más szereplőn keresztül azokat a helyzeteket is, amikor többféle munkát is vállalhattak - sőt szükség is volt rájuk. 

A regény kb 20 évet ölel fel - a szereplők háború utáni sorsáról is olvashatunk, és egy nyitott találkozással zárul a történet.

A második felét egyhuzamban olvastam el, annyira behúzott a történet. Nem is igazán tudom, mennyire gyerekeknek való ez a kötet - a fülszöveg szerint 9+-os korosztálynak ajánlják. * Lucy Strange regényeinél szerintem részletesebb, talán nehezebb is a témája. Engem teljes mértékben lekötött; megszerettem a szereplőket, segített jobban elképzelni az első világháborút - az elmúlt napok tükrében még érdekesebb élmény volt. 

Nagyon tetszett ez a könyv és örülnék, ha elhozná a kiadó a néhány évvel később játszódó 'testvérregényét' (The Swallows’ Fligh), ami már a 2. világháború alatt játszódik. A szerző utószava a történelmi háttérrel - a regényben szereplő tárgyak fotóival együtt elérhető a honlapján.

5/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Skylarks' War
Fordító: Todero Anna
Oldalszám: 376
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Clarry és a bátyja, Peter a nagyszüleik cornwalli házában töltik a nyarakat ellenállhatatlan unokatestvérük, Rupert társaságában.
Csakhogy megszokott életükre hamarosan egy szörnyű háború árnyéka vetül – és amikor Rupert beáll katonának és kimegy a frontra, Clarry úgy érzi, hogy a pacsirtadaltól hangos nyarak örökre véget értek.
De túléli-e a család ezt a rettenetes háborút? A Costa „év gyerekkönyve” díj nyertese 2008-ban.

2 megjegyzés:

  1. Hú, most nagyon felkeltetted az érdeklődésemet ezzel, hogy 20 évet ölel fel. Olyan rég olvastam már ilyen könyvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajánlom, nagyjából arányosan ismerhetjük meg a gyerekkort - kamaszkort - fiatal felnőtt kort. Felkerült a radaromra a szerző, szeretnék még olvasni tőle!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.