Néhány könyvről röviden | 2022 február


Lev Tolsztoj: Kreutzer-szonáta
Avilda januári könyvklubjának közös könyve volt ez a kisregény. Tolsztojtól eddig csak az Anna Kareninát olvastam, ezért is vágtam bele – igaz már kicsúsztam a janárból, de sebaj.
A kisregény egy vonatúton játszódik, ahol narrátorunk megismerkedik egy Pozdnisev nevű úriemberrel, aki kifakad utastársai vitáján, amit a szerelemről folytattak.
Amikor kijelenti, hogy megölte feleségét mindenki szétszéled, csak narrátorunk marad mellette, aki megismerkedhet az úriember gondolataival szerelemről, házasságról és a féltékenységről.
Amilyen rövid kötet, annyira nyögvenyelősen ment az olvasása számomra, a felénél majdnem félbe is hagytam. Pozdnisev monológja a szerelemről, az úri körök társadalmi berendezkedéséről egyszerre volt éleslátóan igaz és hamis.
A szöveg szépen bemutatja a házasságipart: a nők egyrészt rabjai a rendszernek – Pozdnisev szerint, másrészt az urai, akik szépségükkel uralkodnak a férfiak felett.
Monológjában megtudhatjuk hogyan alakult házassága, mit gondol a szerelemről – szüzességről és általában az emberi kapcsolatokról.
Rendkívül nyomasztó a kisregény, annak ellenére, hogy olyan ma is érvényes gondolatok vannak benne, mint például az ipar egy része a nőkre épít, vagy hogy a féltékenység hogyan kiforgatja magából az embert.
Ettől függetlenül alig vártam, hogy letehessem. Nem tetszett a végletes gondolkodásmódja, a képe az emberiségről, a dühe.
3/5

Sam Hart: Cat Yoga

Gyors olvasmány, amit az Ebsco ebook adatbázisában böngészve találtam. Humoros képeket találunk ebben a rövid kötetben, a macskákról és a jógáról :D Könnyed kikapcsolódásnak tökéletes!
4/5

Katona Ágota: Kezdetben, mégis vihar

Mindig szívesen válogatok a FISZ kötetei közül, most is megfogott a cím és a kiadás maga azz illusztrációkkal. Sajnos a versekkel nehezen tudtam kapcsolódni, bár nagyon gazdag a nyelvezete – érdekes képeket használ. Vegyíti a természet és pusztulás képeit, a mitológiával.
3/5

Vihar Judit: Örömutazás / Joy Journey / 喜びの旅

Fodor Ákos óta szeretek haikukat olvasni – több japán szerző művét is kézbe vettem már, emiatt is érdekelt Vihar Judit műve. A magyar szöveg mellett angolul és japánul is olvashatóak a versei – nyelvgyakorlóknak is ideális ez a kötet. Elringatott, az illusztrációk is nagyon megfogtak. Kíváncsi vagyok a következő kötetekre is!
5/5

Alice Oseman: Heartstopper 2.

Lélekmelengető és szuper gyors olvasmány a Romantikus Readathonra :)
Tavaly decemberben olvastam a sorozat első részét, ami már akkor megfogott – de ha lehet, ez a rész még jobban a szívembe lopta magát – szinte végig mosolyogva olvastam.
Tovább épül Charlie és Nick kapcsolata, ill. utóbbi előbújásán/érzelmei tisztázásán van a hangsúly. Annyira édes és kedves ez a világ, a szereplők szerethetőek – persze van néhány negatív karakter is, de a fókusz a két főszereplőn van.
Különösen tetszett, hogy nincsenek felesleges körök a főszereplők között. Lehet hogy kell egy kis idő – amíg ki tudják fejezni az érzelmeiket, gondjaikat, de megteszik; nem hallgatják el a másik előle – nem játsszák meg egymás előtt magukat.
Nagyon tetszettek az apróságok is a képi megjelenést tekintve, ahogy meglökték egymás vállát, vagy ahogy elkapták egymás tekintetét. A 3. rész olvasásával nem fogok ennyit várni – már olvasom is! :D
Ajánlom, ha szeretnétek egy támogató és nagyon kedves hangulatú képregényt két fiú szerelméről.
5/5

Makáry Sebestyén: Delta

Ismét egy különleges verseskötet került a kezembe! Bevallom az első ciklus hosszúversétől kicsit elment a kedvem, de után megfogott a rövidebb darabokkal.
Olyan volt, mintha egy fényképalbumot kaptam volna a szerző életéből – ezt erősítették a beszerkesztett saját fotók is.
Magyar nyelvemlékek, favágás, a természet képei, Erasmus-ösztöndíj Kolozsváron – mindből vers született. A legtöbb nagyon tetszett, megfogott az egyszerűbb szerkezet, az érthető és könnyen értelmezhető képek. Google keresésekre inspirált – pl. szívesen meglátogatnám a toronyaljai pálos kolostort (ld. a linkeket), ahol a történelem kísért.
Ajánlom, akkor is ha most ismerkedtek a kortárs magyar szerzőkkel!
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.