Évösszegzés 2020

december 31, 2020

2020 egy furcsa év volt mindannyiunknak - nekem több magammal töltött időt hozott, aminek jó részét olvasásra fordítottam. Idén tudhatom a legtöbb könyvet magam mögött, Instagramon és Youtubeon* is több időt lógtam szerintem mint korábban. *Egyre több magyar booktuber is felbukkant idén, szóval van már mit nézni ;)

Szerzemények

Ahogy visszaolvastam a 2019-es zárásomat, csak jókat mosolyogtam magamon: "2020 célja lesz, hogy minimalizáljam a beszerzéseket, és az eladásra szánt könyvektől megváljak." - kereken 100 könyvvel gazdagodtam idén, mondjuk sikerült 40 korábbi könyvtől meg is válnom. A legdurvább hónap az április volt - 22 könyv került hozzám, a kiadói akciók mellett nem tudtam elmenni. A többi hónapban 5-7 könyv érkezett átlagosan, mondjuk a március már erős volt a maga 15 szerzeményével.

2020-ból 30 olvasatlan könyvet viszek tovább, ezek közül amit tudtam beválogattam a várólista csökkentő kihívásra. (Tudom, hogy nem egy szó de már évek óta rosszul írom, így marad :D) A korábbi évekről kb 11 olvasatlan könyvem van, amiket el is szándékozom olvasni.

Olvasmányok

"Idén (2019) 214 könyvet olvastam el, ami között szintén sokféle műfaj, zsáner, formátum megfordult - a pár oldalas képregényektől kezdve a több száz oldalas regényekig. Jövőre tényleg nem akarok ennyit olvasni, jobban szeretnék szűrni, és az igazán jónak ígérkező könyvekre szánni az időmet." - idén 242 könyvet olvastam el, és a többségük tényleg jó volt (4-5 csillagos). A nagy szám a karanténos időknek köszönhető, home office tavasszal: áprilisban 28 könyvet olvastam el otthoni magányomban :O De a többi hónapban is 15-20 között mozogtak a számok.

A szerzeményeim 70%-át elolvastam, általában a friss megjelenéseket azonnal sikerült sorra keríteni, bár van olyan nagyon várt kötet is, amit még tologatok magam előtt (új Ferrante). 

Rengeteg könyvet olvastam - sokféle műfajból, zsánerből. Mutatom a jó kis Bookriotos táblázat alapján miből mennyit olvastam. (A 2021-es verzió is már elérhető, ami kiegészült egy szerzeményes táblázattal is ;))

A képek kattintásra nőnek ;)
Nem leptek meg ezek az arányok - évek óta több női szerzőtől olvasok, ekönyv se volt számottevő. 

A képregény és a vers száma jelentős a 'sima' prózai szövegek mellett; a témákat tekintve a fikció mellett kimondottan a fantasy és a krimi pörgött nálam. A könyvek forrása túlnyomórészt a könyvtárból került hozzám: nem csoda, hogy nem bírom a saját szerzeményeimet olvasni, mindig találok valami érdekeset a könyvtárban és inkább azokat veszem előre. Recenzió idén nem volt olyan sok - az olvasmányaim 10%-a. 

Átlagos hosszúságú könyveket olvastam, vagyis a 100-400 oldal közöttieket, igazán hosszúakba mindig félve kezdek bele :D 

Szépen látszik a grafikokon, amit a poszt elején írtam, hogy többnyire jó könyveket olvastam - többségben voltak a 4 csillagosak.

Angolul 22 könyvet olvastam el (tavaly csak 7-et!), aminek külön örülök. Ezeknek egy része képregény volt, de végre újraolvastam Rae Earl memoárját ill. az évek óta a polcon porosodó folytatását is, ill. a Szikomorfán születtem regény folytatását - amit szintén már korábban beszereztem.

A legjobb könyvek listája is elég hosszú - a molyos polcomon végül 60 könyvnél megálltam. Szépen mutatja ez a gyűjtés is, hogy változatos könyveket olvastam: vannak itt mesék, versek, képregények, regények. Most csak az 5 pontos olvasmányokból válogattam.

A képek kattintásra nőnek ;)

♥ Kedvenc új író - akiktől idén olvastam először és szeretnék még:
Graham Moore, Sally Rooney, Andrzej Sapkowski, Harag Anita, Sara Collins, P. Djèlí Clark, Delia Owens, David Petersen (Egérőrség képregény), Hiro Arikawa, Linda Holmes, Maggie O'Farrell, Nádasdy Ádám, Deborah Feldman, Peter Wohlleben, Bella Ellis, Theodora Goss, Josie Silver.

♥ Kedvenc kiadók:
Nem nagyon változott a lista, akiktől a legtöbb könyvet olvasok: Libri-csoport, 21. Század Kiadó, Agave, GABO, Kossuth Kiadó, Athenaeum-Partvonal, MetropolisMedia, Poket, képregények miatt - Fumax, Szukits.
 
Könyves élmények:
- Ide szoktak kerülni a könyves fesztiválok, találkozások, idén sajnos ilyenre nem kerülhetett sor. A Könyvfesztivált online 'ünnepeltem' nosztalgiázással. Több kiadótól közvetlenül rendeltem, hogy támogassam őket, bár ezen még van mit javítanom, mert engem is könnyen elcsábítanak a nagy üzletláncok akciói. 
- Örömteli pillanat volt márciusban, amikor egyik napról a másikra megjelent a szombathelyi Intersparban egy Poket automata, ebből már többször is vásároltam. 
- Még márciusban eljutottam a szegedi könyvtárba.
- Kedvenc kihívásaimra olvasni: Agatha Christie könyveket, újraolvasásokat, verseket.

♥ A legjobb sorozat, amit idén kezdtem el egyértelműen a Vaják (Netflixen is), aminek már csak a legutolsó (7. része várat magára). De Zafón korai, ifjúsági sorozatának első két részét is idén olvastam. Ígéretes volt Theodora Goss sorozatnyitó kötete is, folytatni fogom Philip Pullman A Por könyve sorozatot is (még ha nem is volt annyira elragadtatva a 2. résztől, amire most inkább 3 pontot adnék).

Tudnám még ragozni, hogy melyik volt a legjobb ismeretterjesztő könyv, vagy memoár, de inkább nézzétek meg a TOP5-ös évszakos listáimat :))

♥ Legnagyobb meglepetések - amiktől nem vártam, hogy ennyire fognak tetszeni:
- Vaják sorozat
- Susan David - Érzelmi rugalmasság
- Sally Rooney könyvei
- Maggie O'Farrell - Utasítások hőhullám idejére
- Linda Holmes - Evvie ​Drake bedobja magát
- Beth Kempton - Wabi ​Sabi
- Nádasdy Ádám - A szakállas Neptun
- Daphne du Maurier - A Manderley-ház asszonya
-
Theodora Goss - Az ​alkimista lányának különleges esete
- Sara Collins - Frannie Langton vallomásai
- Stephen Fry-Mítosz
- Peter Wohlleben könyvei

Néhány csalódás az idei évből - amiktől sokkal többet vártam:

Kezdjük a legfrissebbel - Dabostól a Visszaverődések viharában, írtam róla posztot, hogy mi volt vele a bajom. Kicsit más vártam Josie Silver első regényétől is, Brunonia Barry boszorkányos sztorijával is így jártam. Kazuo Ishiguro - A ​lebegő világ művésze sem volt az én világom. Volt még több 3-2 pontos olvasmányom, de a fentieket sajnálom igazán.

A blogról

✧ Kb 125 könyvről írtam külön, összesen 255 bejegyzés született. Idén is gyakran éltem a 'Néhány könyvről röviden' bejegyzéstípussal - főleg a képregényekről, verseskötetekről, kevésbé meghatározó könyvekről nem írtam külön.
✧ A rovatok közül még mindig a legnépszerűbb töretlenül TILT, a Friss könyvek és a Havi zárás.
 ✧
A végére értem ennek az évnek és ennek a hosszú bejegyzésnek (mindig elhatározom, hogy év közben elkezdem írni, aztán persze december utolsó napjaira hagyom, hogy összerakjam az egészet...).  Rengeteg szuper könyvet olvastam, és már most tudom hogy több vár rám jövőre - kapásból a polcaimon. 2021-ben szeretném még jobban megválogatni mit olvasok el, bár azért ez is már évről-évre jobban megy. Remélem jobb évünk lesz minden téren, nagy reményeket fűzök hozzá - a blog és a könyvek, mint menedékem, pedig mindig velem lesz.

A többiek évösszegzése:

Nima, Anna, Reea, Kritta, Letya, Szofisztikáltmacska, Ilweran, Pupilla, Bea, Anett, Amadea, Czenema, Avilda, Heloise, Nita, Lobo, Sister, Boglinc

9 megjegyzés:

  1. Jövőre is legalább ugyanennyi remek olvasást kívánok és boldog új évet! 😊

    VálaszTörlés
  2. 242! :o Gratulálok! Most egy kicsit megálltamm ízlelgettem ezt a mennyiséget. :)

    Örülök, hogy szeretted Theodora Goss könyvét, Stephen Fry-ra már készülök egy ideje, a Vajákkal viszont elakadtam. Fura, mert a sorozatot két nap alatt, akkor még minden nap bejártam, letoltam. Nem baj, majd jövőre! :)

    Remélem, sikerül jobban válogatnod jövőre, és nem lesz rossz olvasmányod egy sem! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon boldog új évet kívánok neked, drága Dóri! :*
    Szerintem olvasás terén mindent kihoztál 2020ból, amit ki lehetett - és örülök, hogy ennyi jó olvasmány talált meg téged! Nagyon köszönöm neked a havi egy újraolvasás kihívást, amit idén is mindenképp folytatni fogok!

    Sok-sok szuper olvasmányt kívánok neked az új évre is, és hogy maradjon meg ez a lelkesítő lendületed mind olvasás, mind blogolás terén!

    VálaszTörlés
  4. Húh! Le a kalappal előtte, hogy vezetted a listád, és mindent felvéstél. Tök jó ezt a statisztikát nézegetni, én ehhez is lusta voltam, pedig nekem egyszerűbb dolgom volt, te 6x többet olvastál 2020-ban mint én :D De tök jó könyveid voltak, és kevés a csalódás. Legyen ilyen aktív a 2021-es éved! BÚÉK!

    VálaszTörlés
  5. Fuhh, rengeteget olvastál, durva! :D A beszerzésekre meg gondolj úgy, hogy támogattad a kiadókat. ;) De tényleg soktól meg is váltál. Engem nem nagyon kötnek le a youtuberek, mindig ráunok mindenkire, meg abszolút a beletekerős típus vagyok, sőt sokszor nézek pl unboxingot is 1,5szeres sebességgel, hogy haladjunk már. :$ :D
    30 (+11) olvasatlan vs az én 438 olvasatlanom, jujj, nem csinálok jól vlmit még mindig, de haladok. :D
    Sok angolt is olvastál idén, nagy gratula! :) Örülök, hogy te is hoztad a jó kis reading logos chartokat, praktikus, hogy magától legyártja nekünk. :)
    BÚÉK és sok szuper olvasmányt! :)
    "a blog és a könyvek, mint menedékem, pedig mindig velem lesz" - ♥

    VálaszTörlés
  6. Boldog új évet! :*
    240 feletti olvasás, nem semmi vagy. :)
    Remélem idén tudunk majd találkozni és legalább lesz egy nagyobb könyves esemény, amit együtt élvezhetünk. <3

    VálaszTörlés
  7. Boldog új évet kívánok neked is, Dóri! :) :*

    Kívánom, hogy az idén is jusson ki neked ennyi klassz olvasási élmény, és kapjon helyet a kalapban néhány könyves esemény is - igazán ránk férne már egy jó kis Könyvhét vagy Könyvfesztivál. :) A Wohllebeneknek pedig úgy örülök! <3

    VálaszTörlés
  8. A kedvenc könyveidet látva nagyon sok közös pontunk van. (fel is vettelek molyon ízlésőrnek. :D)
    Idén remélem találkozunk majd valamelyik könyves eseményen! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.