Susan David - Érzelmi rugalmasság

január 03, 2020
Ahogy zártam az évet úgy kezdem: pszichológiai - önismereti könyvekkel. Susan David könyvére is a könyvtárban bukkantam, Paul Donders Reziliencia könyvével együtt. Utóbbi olvasása után vágytam valami részletesebb szakirodalomra; be is hozta a hozzá fűzött reményeimet. 

Susan David pszichológus, coach Dél-Afrikából nőtt fel, innen is hoz élményeket. A könyvben érthetően, több személyes példával, történettel mutatja be az egyes jelenségeket - ill. jócskán hivatkozik is a többi kutatásra, szakirodalomra, amit hiányoltam Donders könyvéből. Több kísérlet, vagy jelenség már ismerős volt (pl.: mindfullness), de hozott jócskán újakat is.

A könyv lényegét jól leírja az alábbi idézet:
"Az érzelmi rugalmasság azt jelenti, hogy végtelen számú zaklató gondolatunk és érzésünk lehet, mégis sikerül úgy cselekednünk, hogy azt az életet tudjuk élni, amelyet szeretnénk. Ezt jelenti, hogy hátrébb lépünk és leakadunk a horogról."
Lépésről-lépésre meg is mutatja, mik azok a merev viselkedési módok, berögződések amik sokszor észrevétlenül mozgatnak bennünket. Rádöbbent, hogy milyen álpárbeszédeket folytatunk magunkban ("majomelme"), amikor előre elképzelünk valami negatív, feszültséget keltő helyzetet és már a plafonon is vagyunk tőle 10 perc múlva, pedig a valóság valószínűleg máshogy alakul(na). 

Érdekes dolgokat ír a boldogságról, megmutatja az állandó pozitív gondolkodás hátrányait; ill. hogy a negatív gondolatoknak, szomorúságnak ugyanúgy megvan az előnye - kritikusabbak, megfontoltabbak vagy épp figyelmesebbek lehetünk ilyenkor. Az érzelmi rugalmasság szerint ezeket is meg kell élni, de nem szabad "horogra" akadni. 
"Bár a szóban forgó kéretlen gondolatokat a legtöbb esetben kész tényekként fogadjuk el, a legtöbbjük valójában nem más, mint az érzelmeink által felfokozott előítéletek és helyzetelemzések összessége. Némelyik ezek közül pozitív és előrevivő, míg mások negatívak, és csak akadályoznak. Bármi is a helyzet, a belső hangunk ritkán elfogulatlan vagy érzelemmentes."
Szó van az elfojtásról, szorongásról, az elengedés (megbocsátás) fontosságáról. A társadalmi nyomásokkal, elvárásokkal szemben a saját értékeink meghatározását - követését támogatja. (Pl.: nem akarsz gyereket 25 évesen? Akkor sincs semmi baj, menj tovább a saját terveid szerint.) 
Külön fejezet foglalkozik a változtatások módszerével - apró lépéseket javasol, ill. megvalósítható célokat. Kitér a munka világára ill. a gyereknevelésre, arra hogyan tudjuk ezeken a területeken érvényesíteni ezt a szemléletmódot.

Nagyon izgalmasak voltak az ismertetett kutatások, annyi minden tényleg fejben dől el! A könyvében nem egy tökéletes receptet ad, ki is emeli, hogy mindenki hibázik - de ha ezekből tanulunk, egyre jobbak leszünk. 
"Az érzelmi rugalmasság az ellazulásról, a higgadtságról és a tudatosabb életről szól, vagyis arról, hogy magunk választjuk meg, hogyan reagálunk érzelmi figyelmeztetőrendszerünk jelzéseire. Ahhoz a megközelítéshez áll a legközelebb, amelyről Mégis mondj igent az életre! című könyvében a náci haláltábort túlélő Viktor Frankl pszichiáter írt. Eszerint a lehetőségek kiaknázására alkalmasabb, teljesebb életet kellene élni. „Az inger és a reakció között létezik egy tér – mondja Frankl. – Ebben a térben lehetőség nyílik a reakcióink megválasztására, válaszainkban pedig a fejlődés és a szabadság lehetősége rejlik."
Nekem ez a könyv még jobban tetszett mint a korábban emlegetett, sok érdekes gondolatot kijegyzeteltem belőle, rá tudtam húzni magamra és jobban megérteni a saját viselkedésem (majomelme! :D). Szerintem újra fogom még valamikor olvasni, mert olyan tudás van benne, amit tényleg be kell építeni az életünkbe.

Ajánlom az újévi  inspirációhoz, mert megvalósítható gondolatokat tartalmaz, önreflexióra ösztönöz és érdekes kísérleteket, további olvasnivalókat is lehet belőle meríteni.

5/5

Kiadó: HVG Könyvek
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Emotional ​Agility
Fordító:Wenszky Nóra
Oldalszám: 324
Ár: 3900 Ft
Borító: 5/5
Fülszöveg:
"Hogyan ​éljünk együtt az érzelmeinkkel ahelyett, hogy ellenük dolgoznánk?
Hogyan váljunk érzelmileg alkalmazkodóbbá a munkahelyen és a magánéletünkben?
Hogyan fogadjuk el és fordítsuk hasznunkra a változást?
A boldog élet titka az önismeret. Az, ahogyan gondolatainkhoz, érzelmeinkhez viszonyulunk, meghatározza kapcsolatainkat, karrierünket, boldogságunkat és egészségünket – vagyis mindent, ami a sikeres élethez szükséges.
Susan David pszichológus, az érzelmi élet kutatásának elismert szakértője e könyvében bemutatja, hogy ha hagyjuk, hogy a negatív érzelmek ‒ kétségek, hibák, félelmek és harag ‒ csapdájába essünk, és olyan célok irányítsanak minket, amelyek valójában nem szolgálják az érdekeinket, szem elől tévesztjük a legfontosabb értékeinket. Az érzelmi rugalmasság azonban nem a negatív érzelmek, gondolatok elfojtásáról szól, hanem arról, hogy megtanuljunk őszintén, nyitottan szembenézni velük, majd elengedni őket, hogy megtalálhassuk azokat a valódi értékeket, amelyek mentén teljes életet élhetünk."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.