Sophie Collins - Kahlo

Frida Kahloról már jó néhány könyvet olvastam - az első egy regényes életrajz volt, majd a budapesti kiállítás után Kahlo-lázban égtem és több albumot, életrajzot elolvastam. Így ez a gyönyörű könyvecske sok újat nem mondott, viszont volt néhány olyan infó, vagy összehasonlítás, amiben viszont igen. 

Ez a könyv, ahogy az Infografika sorozatának többi tagja is csodaszép, ötletes. Felvillant a tárgyalt személyek életéből fontos adatokat, életrajzi elemeket, vagy a munkásságáról szóló oldalakat - mindezt látványos infografikák segítségével. A sorozatban híres tudósok, írók, művészek, zenészek, sőt még irodalmi karakterek is helyet kaptak. Nagyon kíváncsi vagyok mondjuk Sherlock, Audrey Hepburn, vagy épp a Churchillről szóló kötetekre. Remélem folytatódni fog magyarul is a sorozat - egyelőre Kahlo mellett Einstein életéről olvastunk.

Ez a kötet nem csak Frida életrajzát közli, ill. művészetének legmeghatározóbb részeit, alkotásait (pl.: grafikonon bemutatva melyik évei voltak a legtermékenyebbek), hanem megmutatja kedvenc ruháit, azt hogy milyen volt a műterme, hol volt kiállítása, az utolsó fejezetekből pedig megtudhatjuk, hogy hol találkozhatunk a műveivel. Nagyon tetszettek azok a részek, ahol néhány festményét elemezte az író - a rajta található szimbólumok segítségével. Vagyis nem kronologikusan, hanem tematikusan dolgozza fel a mexikói festőnő életét, ami talán még izgalmasabbá teszi az olvasást, a vele való megismerkedést.

Ezen kívül egy kis képet ad arról a világról, amiben ő élt - legyen szó a kommunizmusról, vagy épp Diego és Frida kiterjedt kapcsolati hálójáról, melyben a barátok-szeretők-rokonok-ismerősök sokszor fedték is egymást..

Szerintem, aki először találkozik Frida Kahloval annak is átfogó képet ad ez a könyv, ha érdekesnek találtátok akkor érdemes utánaolvasni az életének és művészetének. Engem nagyon megfogott az alakja, nem hiába olvasok el, minden elém kerülő könyvet róla.

A kiadás is nagyon szép, öröm kézbe venni: csillogó részletek, erőteljes (Kahlo művészetében megjelenő) színek dominálnak az oldalakon. Ebben az Instagram posztban találtok belelapozó videót is ;)

5/5

Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Biographic Kahlo
Fordító: dr. Molnár Csaba
Oldalszám: 96
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A legnagyobbak élete infografikákbanAz Infografika sorozat teljesen új megközelítéssel mutatja be a világ legnagyobb gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos infografikákon tárja elénk.Sokan tudják, hogy Frida Kahlo (1907-1954) festőművész Mexikóban született, és gyerekkorában balesetet szenvedett. Arról azonban jóval kevesebben hallottak, hogy 143 ismert műalkotásából 55 önarckép; hogy a Két akt az erdőben című festménye 2016-ban 8 millió dollárért kelt el, s ezzel ez a legmagasabb összegért gazdát cserélő Latin-amerikai műalkotás. Az sem közismert, hogy kétszer is hozzáment a férjéhez, s hogy első önálló kiállítására mentőautóval érkezett.Az Infografika – Kahlo segítségével közérthető és mutatós infografikákon keresztül fedezhetjük fel Frida Kahlo munkásságát és a képzőművész mögött rejlő embert.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.