Sarah Baxter - Szent ​helyek

Sarah Baxter könyvét már több helyen láttam, de a címe alapján eddig nem érdekelt. Legutoljára Nitánál láttam, akinek az idei egyik első olvasmánya volt - gondoltam, oké belenézek én is. Annyira megfogott a gyönyörű borító, az illusztrációk, hogy nem tudtam letenni - mondjuk nem egy hosszú olvasmány, de pozitív élmény lett.

Sarah angol újságíró, aki ebben az illusztrált könyvben 25 vallásilag - kulturálisan fontos helyet mutat be két-három oldalban.
A számunkra unásig ismert keresztény vallási helyeken kívül Észak- és Dél-Amerikába, Hawaii-ra, Haitire, Új-Zélandra, Ázsiába, Ausztráliába is 'elvisz'. Persze ezeken kívül még rengeteg vallásilag, spirituálisan fontos hely létezik a világon, de ez is egy szép gyűjtés.
"Mindegy, melyik sarkára mész a világnak, az idők során minden nép megteremtette a maga hitét. Mint a bennszülött amerikaiak, amikor megpróbálták elképzelni az életet a Vadnyugaton, a maorik, akik Új-Zéland szeszélyes vulkánjaira szabták a mitológiájukat, vagy az inkák, akik úgy gondolták, hogy az istenek felügyelik dél-amerikai birodalmukat – az emberiség mindig történeteket és rendszereket keresett, amivel megmagyarázhatja a környező világot. Utazás közben – akár fizikailag vagy úton, akár ennek a könyvnek a lapjain – szemedbe ötlenek ezeknek a rendszereknek a tarka, csodálatos különbségei és a hasonlatosságai, melyek a rend és a magyarázat iránti egyetemes vágyra utalnak."
Mivel hozzám a vallás sosem állt közel, ezért idegenkedtem is eleinte a könyvtől - de rájöttem, hogy kulturális szempontból élvezhetően, tömören ismerteti ezeket a helyeket, amiket érdemes - ha csak fotókon-vagy videókon keresztül is - megnézni.
Az egyes helyeknél, épületeknél nem csak a legendákat, hagyományokat ismerteti az író, hanem néhány mondatban a földrajzilag, történelmileg elismert tényeket is.

A kedvenc helyeim a kötetből:
- Iona-szigete (Skócia) - szent hely a druidák, majd a keresztények számára
- Mont-Saint-Michel - 'Disney-kastély'
- Kiotó
- Reinga-fok (Új-Zéland)
- Kráter-tó (Oregon, USA) - ez a Kotnyeles kölykök helyszínére emlékeztetett
- SGang Gway (Kanada)

Ajánlom ezt a könyvet, ha egy szép kötetre vágytok (akár ajándékba is), ha érdekelnek a különböző kultúrák, vallások, történelmi helyek.

4/5

Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Spiritual places
Fordító: Farkas Eszter
Oldalszám: 144
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A kötet lapozgatása közben a tudatnak gyógyírt, a léleknek erőt adó helyeket fedezhetsz fel.
Olyan szent helyeket, mint a monumentális szobrairól nevezetes Húsvét-sziget, a Córdobai nagymecset, a Szent Jakab-út (El Camino) középkori zarándokútja vagy az egyiptomi Szent Katalin-kolostor.
Sarah Baxter újságíró megrendítő élményt ígérő úticélokat tár elénk – 25 spirituális jelentőségű természeti szépséget, illetve ősi kultikus helyet ismerhetünk meg. A lélegzetelállító tájak és a szent városok történetét élvezetes személyes beszámolókkal színesíti. A kultikus helyek sajátos nyugalmát sugárzó, különleges rajzokkal illusztrált kötet közelebb viszi olvasóit a szent helyek megfejthetetlen titkaihoz.

2 megjegyzés:

  1. Én is tartottam a vallásos vonulattól, de hál istennek inkább kulturális oldalról közelít meg mindent. :) Szerintem év eleji hangolódós olvasmánynak tökéletes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony-bizony, épp most olvasta Tizkicsikönyv is - ő is erre jutott. Most benne volt a levegőben :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.