Paul Ch. Donders - Reziliencia

december 30, 2019
Erről a könyvről még a nyáron hallottam Szabados Ági podcastjában, azóta több helyen is láttam és az év végére több esemény, gondolat összhatása miatt úgy éreztem ideje elolvasnom. A reziliencia fogalma eddig nagyjából ismeretlen volt előttem, ám ahogy olvastam a fejezeteket, úgy jöttem rá, hogy már több dolgot tudatosan beépítettem az életembe. Arra jó volt ez a könyv, hogy megerősítsen, hogy miben kell változnom, fejlődnöm és mi az amit jól csinálok (olyan aprósággal kezdve, hogy feljegyzem az örömet adó dolgokat - és egy részét a TILT rovatban megosztom veletek).

Donders holland coach, aki ebben a viszonylag rövid könyvben igazából a jó élet receptjét kínálja. A reziliencia lelki ellenálló-képességnek fordítható legegyszerűbben. Arról van szó, hogy hogyan tudjuk hatékonyan kezelni az életünkben felmerülő stresszhelyzeteket, milyen szabályokat - kereteket érdemes bevezetnünk az egészségünk érdekében. Miért fontos a rendszeres testmozgás, a tudatosság (akár a pénzügyeink kezelésében, akár az étkezésünkben, pihenésünkben, stb.), milyen a jó alvás és mit tehetünk az igazán jó pihenés érdekében. 

Az alábbi, hét rezilienciafaktort veszi végig a könyv, amelyek igazából olyan kompetenciák melyek a hatékony életvezetés megvalósításában segítenek:
  1. Megbékélés a múlttal és érzelmi stabilitás
  2. Realista optimizmus
  3. Problémamegoldó képesség
  4. Képességek kamatoztatása
  5. Önfegyelem és egészséges életmód
  6. Tudatosság és szenvedély
  7. Egészséges kapcsolatok
Lényegében a higgadtság, az egyensúly, a problémamegoldókészség fejlesztése, improvizáció előnyei, a realista optimizmus, hála és kedvesség gyakorlásának fontossága jelenik meg a könyv fejezeteiben. 

A kötet végén helyet kapott egy rövid teszt, ami rávilágít, hogy az egyes területekkel hogyan állunk - nekem is szépen kirajzolódtak azok a pontok, ahol fejlődnöm kell - ezzel tisztában is voltam, de jó volt megerősítésnek a könyv.

Donders stílusa nagyon egyszerű, gyorsan olvasható - hoz néhány tudományos adalékot, forrásokra is hivatkozik a kötet végén, de a személyes történetekkel ill. történelmi személyek példáival gördülékeny, könnyen befogadható a mondanivalója. Ez talán a hátránya is a kötetnek, nem megy mélyre - viszont ha az a célunk vele, hogy megismerkedjünk a témával, inspirációt gyűjtsünk akkor tökéletes. Nekem is most ez volt a célom, és a gyakorlatai, a hozott példák, listák elgondolkodtak - magamra ismertem itt is - ott is. Például a szociális energiaforrások fejezetben nagyon jól be tudtam lőni az ismerőseimet - barátaimat és magamat is, az egyes kategóriákba (nyugalmat közvetítő/motiváló/visszajelző barátok). A negatívba is persze, de ez számomra jó figyelmeztetés hogy milyen nem akarok lenni. 

Jókor találtam rá erre a könyvre, örülök hogy elolvastam és a kulcsmondatai - részletei miatt szerintem valamilyen formában elő fogom még venni. 

4/5

Kiadó: Harmat
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Veerkracht
Fordító: Gulyás Melinda
Oldalszám: 172
Ár: 3200 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A szerző a kiégés és a túlhajszoltság okainak azonosítását követően praktikus gyakorlatokkal segíti olvasóit életük újraértelmezésében és átprogramozásában. Tanácsai a lelki ellenálló képesség kifejlesztésére inspirálnak, mely révén teljesebb és tartalmasabb életet élhetünk.„Paul Donders coachként és íróként is azért lehet nagy hatással mindazokra, akikkel kapcsolatba kerül, mert igazán törődik az emberekkel, és őszintén szeretné, ha kellő ellenálló képesség birtokában a munka, a közösségi élet és a családi kapcsolatok terén is egészséges és hasznos tapasztalatokra tehetnénk szert.”(Graham Power)

2 megjegyzés:

  1. Jó poszt lett! Én is Szabados Áginál hallottam erről a kötetről először, és feljegyeztem magamnak. Lehet, hogy nem megy mélyre, de tényleg jó kis iránymutatónak tűnik, meg ahogy nézem remekül összegzi a főbb pontokat - vagy te összegezted remekül! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, igen akkor láttam molyon is többeknél :) Jó kis vázlat meg inspirál. Hétfőn elkezdtem egy hvg-s hasonló könyvet, az Érzelmi rugalmasságot, ez kicsit talán részletesebb, ez lesz az idei első olvasmányom - majd mesélek róla :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.