Agatha Christie - Karácsonyi ​krimik

Ezt a kötetet még októberben vettem meg magamnak és direkt az adventi időszakra tartogattam. Agatha Christie az elmúlt évek alatt az egyik kedvenc szerzőm lett, mindig találok olyan könyvet tőle ami tetszik. Örülök, hogy még a karácsonyi időszakra is van tőle olvasmány - bár már olvastam néhány hasonló történetet tőle (A karácsonyi puding kötetet egészen pontosan 2010-ben). Az Európánál amúgy megjelent egy hasonlóan szép kötet, ami Charles Dickens karácsonyi írásait tartalmazza - ez is a kívánságlistámon van, bár olvastam tőle korábban két történetet amik ebben a kötetben is helyet kaptak.

Ebben a 2016-os Európás kiadásban négy történet kapott helyet, az első a leghosszabb - az Hercule Poirot karácsonya. A Karácsonyi kaland és A karácsonyi puding esete lényégben ugyanaz a sztori, de utóbbi jobban ki van bontva és még jobban megjelenik a tradicionális angol karácsony, amiben Agatha Christienek gyerekként része volt. 
A Karácsonyi tragédia egy Miss Marple történet, ami nekem nem igazán tetszett, a karácsonynak se volt sok szerepe benne. 

Az első történetben egy vidéki házban tölti Poirot a karácsonyt, amikor is a szomszédos birtokon, a gazdag Lee családban tragédia történik. Rég nem látott rokonok találkoznak újra, ráadásul még két vendég is érkezik a családhoz. Pénz - örökség - feszültségek - régi sérelmek - garantált a robbanás. Poirot már a folyó nyomozásba kapcsolódik be és a szokásos ügyes módon ismeri ki a családtagokat, a motivációkat, és a lehetséges megoldást.
"Ha az ember szeretetre méltóbbnak, megbocsátóbbnak, nemesebbnek tetteti magát, mint amilyen, akkor előbb-utóbb kellemetlenebbül, gátlástalanabbul és kegyetlenebbül fog viselkedni, mint amilyen valójában. Ha az ember gátat épít a természetes viselkedése útjába, mon ami, a gát előbb-utóbb átszakad, és bekövetkezik a kataklizma."
Ebben a történetben nagyon tetszett, hogy egészen pszichológiai megközelítést kaptak a szereplők - más AC történetekben is megjelenik persze ez a vonatkozás, de itt még jobban figyeltem rá. 

A Karácsonyi kaland és A karácsonyi puding esete, ahogy említettem szinte ugyanaz a történet. Nem is értettem miért kapott mindkettő helyet benne. Emiatt (is) vontam le egy csillagot - ettől függetlenül frappáns történet, a második verzióban dúskálunk a karácsonyi hangulatban, angol hagyományokban, ez nagyon tetszett. Volt benne egy kis humor, és nem annyira véres mint amilyennek tűnik ;)

Karácsonyi tragédiában Miss Marple eleveníti fel egy 'ügyét', amiben hiába szeretett volna, de nem tudott segíteni. A megoldás itt is nagyon trükkös, de ettől függetlenül nem tetszett. Valahogy nekem Miss Marple esetei nem jönnek be - a novella elején már alig vártam hogy kilyukadjon a lényegre, csapongott össze-vissza :D

Összességében örülök, hogy megvettem ezt a könyvet és hogy nem is halogattam sokat az olvasását. Ajánlom még karácsonyi AC témában a fent említett A karácsonyi puding novellaválogatást (idén ez is megjelent a Helikonnál új kiadásban).

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2016
Fordító: Borbás Mária, Etédi Péter, Gálvölgyi Judit, Sipos Katalin
Oldalszám: 388
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Christie-t ​karácsonyra!
Így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. Bizonyára nem csak üzleti fogásról volt szó: maga a krimi királynője akart boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak egy új könyvvel minden évben. Mert Christie számára a karácsony különösen fontos volt, ami abból is tudható, hogy több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez.
Az egyikben Hercule Poirot vidéken tölti a karácsonyt, és az ünnep reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik…
A második történet főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie.
Majd megint csak Poirot következik, és egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja.
Végül azért Miss Marple is kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet. Egy vidéki szállodában gyilkosság történik az ünnepek alatt, és csak a szelíd, kék szemű vénkisasszony lát át a gonosztevő mesterkedésén.
Az írónő karácsonyi krimijeit most először gyűjtöttük össze magyarul is egy kötetben.

2 megjegyzés:

  1. Idén én is Agatha Christie-t terveztem karácsonyra hangolódás gyanánt, de pont a másik kötettel, amit te is említettél. Bár abban csak egy karácsonyi történet volt, nagyon tetszett mindegyik novella! Ezzel is szemeztem, de nem biztos, hogy már annyira akarom :D Az a két történet tényleg annyira hasonló?

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.