Mid-Year Book Freak Out Tag 2018

július 06, 2018
Eltelt 2018 első fele, jövök a szokásos félévösszegző bejegyzéssel. A tavaly már bevált tag-sort fogom ismét kitölteni, így tett nemrég NikkincsPupi, Zakkant, Lobo, Nita és Sister is; Amadea pedig személyre szabta a kérdéssort.
1. A legjobb 2018-as olvasmányok
Az évszakos top5 olvasmányaim bejegyzésekből puskázok - a téliben és a tavasziban is nehezen tudtam leszűkíteni a kört, most azokból is szűkítve az alábbi könyvek emlékezetesek 2018-ból:
Grecsó Krisztián - Harminc ​év napsütés
Jennifer Donnelly - Északi ​fény
Lucy Strange - A ​fülemüleerdő titka
Katherine Arden - A ​medve és a csalogány
Lindsay Jayne Ashford - Rejtély az Orient Expresszen
Naomi Alderman - A hatalom
Celeste Ng - Amit sohase mondtam el
Elena Ferrante - Az új név története
Dave Eggers - A kör
Lucia Berlin - Bejárónők kézikönyve
Paul Auster - Brooklyni balgaságok

2. A legjobb folytatás, amit 2018-ban olvastál
Philip Pullman Az Úr Sötét Anyagai trilógiájának 2. része meglepően jó volt, a Briliáns barátnőm folytatása Az új név története,

3. Friss megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél
Sok ilyen van, de amiket már ki is vettem a könyvtárból: Éva három lánya, Nora Webster, A negyedik majom, ... mindig az aktuális újdonságok :D

4. A legjobban várt friss megjelenés az év második felére
Elena Ferrante - Aki ​megszökik, és aki marad (2018. november 30.), várom a GABO magyar fantasy és scifi novelláiból készült válogatást is amit az őszre ígértek, a 21. Század Kiadótól a KULT Könyvek sorozatból mindegyik könyvet :D

5. Legnagyobb csalódás
Volt ilyenből is jó néhány: vagy túl nagy várakozásokkal indul neki (Minden szív kaput nyit, A föld alatti vasút, Életre kelni, Hóember), vagy már kinőttem a történetből (Minden, minden; Nap nap után) vagy egyszerűen túl gyenge volt (Agatha Raisin 0,5. rész, Az otthon melege, Ysabel, Hamish Macbeth 1.).

6. Legnagyobb meglepetés
Jodi Taylor időutazós sorozata, Veres Attila regénye, Lucy Strange első regénye, és Lucia Berlin novelláskötete. Róluk vagy nem tudtam olyan sokat előzetesen, vagy pedig nem voltam benne biztos, hogy nekem is tetszeni fognak a könyveik.

7. Kedvenc új szerző (debütáló vagy neked új)
Tőlük idén olvastam előszőr, és szeretnék többet olvasni:
Alice Munro
Veres Attila
Jennifer Donnelly
Jodi Taylor
Julie Buxbaum
Celeste Ng
Katherine Arden
Jane Harper

8. Legújabb könyves szerelem
Szólíts a neveden, mert szépen megmutatja a szerelembe esést; a Simon és a Homo Sapiens lobbi, mert annyira édes sztori, Variációk egy párra mert életszerű.

9. Legújabb kedvenc karakter
Henrietta A fülemüle erdő titkából - könyvmoly, okos, érzékeny kislány :)
Vaszilisza A medve és a csalogányból - vadóc, szintén okos lány, aki előtt érdekes jövő áll.

10. Egy könyv, amin sírtál
Nem szoktam sírni könyveken, filmeken jobban. De volt néhány érzelmileg felkavaró olvasmányom: a Szólíts a neveden, THUG, Az új név története, A hatalom, Gustav-szonáta, és a Bejárónők kézikönyve is.

11. Egy könyv, ami boldoggá tett
A legtöbb jó olvasmány ide tartozik, de amihez kis sztori kapcsolódik az pl. A hatalom, amit hónapok óta szerettem volna olvasni, megfogott a téma, a külseje - a Könyvfesztiválon megszerezni az egyik ilyen boldog-könyvesblogger pillanatom lett.

12. Kedvenc filmes adaptáció, amit idén láttál
Több szuper adaptáció is a mozikba került idén, amiket láttam is :) Kszi Simon,  Ready Player One, na és a Szólíts a neveden is remekül sikerült. Nehéz választanom közülük, mind a három különböző, de szerettem mindegyiket. A könyveket is ajánlom - a RPO-t néhány éve olvastam, a Szólíts a neveden az év elején, mindkettőt szeretném újraolvasni :) Becky Albertallitól pedig tervben van a Simon egyfajta folytatása, a Leah ​on the Offbeat - amiben Leah történetét ismerhetjük meg.

13. Kedvenc értékelés, amit idén írtál
Két olyan könyv, ami talán nem pörög annyira, de remélem a bejegyzéseim, értékeléseim, vagy egyéb posztjaim hatására többen felfedezik őket: Északi fény és Amit sohase mondtam el.

14. A legszebb könyv, amit idén vásároltál
A 21. Század Kiadótól A hatalom, Az utolsó aratás, a Brooklyni balgaságok. A Park Kiadó könyveit szeretem még ilyen téren: a Briliáns barátnőmből és a Brooklynból idén vettem saját példányt. Az illusztrációk miatt a Szemüveges Szirén és a Lagom ilyen szépség.

15. Melyik könyveket szeretnéd idén év végéig elolvasni?
Az eddig megszerzett könyveimet :) Plusz amiket már kivettem a könyvtárból és már emlegettem a 3. pontban. Megjelenés előtteik: Mielőtt a kávé kihűl, Anna éppen hazudok, a GABO magyar fantasy-scifi novelláiból készült válogatása...

Nektek milyen volt 2018 első féléve könyves szempontból? Mik voltak a legjobb - legrosszabb olvasmányok?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.