Kiss Márton - Vér ​a vasra

július 11, 2018
A könyvhéten, a könyvtárban tartott előadást az író, Kiss Márton a fantasy műfajáról, specifikusan a dark fantasyról. A szórakoztató irodalomnak ez az a szegmense amiről nem sokat tudok, nem olvastam még belőle. Emiatt érdekelt a könyv, ráadásul egyik kolléganőm is ajánlotta. Márton előadásából és a könyvről szóló beszélgetésből azt tűnt ki, hogy ez a regény a dark fantasy 'iskolapéldája' - vagyis tökéletes választás arra, hogy megismerjem egy kicsit ezt a műfajt. 

Mi jellemzi a dark fantasyt?
- monumentális történetek helyett kisebb problémákat, élethelyzeteket boncolgat,
- idealizált főszereplők helyett esendő, valósághűbb hősök szerepelnek benne, akik akár név nélkül szerepelnek,
- középkori környezetben játszódik,
- jellemzi a fekete humor, a hangulata inkább komor, ahogy a nevéből is látjuk ;)
- a párbeszédek valósághűbbek, nem jellemzi pátosz (mint mondjuk a Gyűrűk Urát).

Elbeszélőnk Balkéz, aki az Allúryai Légió egy törvényen kívüli csapatának a tagja. A korábban dicsőséges Légió mára már lezüllött, Balkéz és társai pedig menekülnek a Ferlagg tartományúr és csapatai elől.

Nincs előttük semmilyen nagy cél, vagy feladat, 'csak' próbálnak túlélni. Vezetőjük, Kapitány egy megállapodásnak köszönhetően úgy tűnik békésebb területre viheti az embereit - a Fekete Földekre.
"Mindennek megvan az ára, de mindenki hajlandó végül megfizetni. Mindegy, hogy aranyban, ezüstben, dicsőségben, vagy csak egy ócska rézgyűrűben mérik. Mert ebben a rothadó világban úgy tapad az ember lelkéhez a kapzsiság, akár vér a vasra."
Kapitány - Nergal Art
Nem csak ennek a szakadár csapatnak a sorsát ismerhetjük meg, hanem egy kicsit ennek a világnak a mágiáját, és problémáit - ami előrevetíti a folytatások cselekményét. Egy karakter csapatból való kiszakításával újabb szereplőket és bonyodalmakat hoz be a történetbe - nagyon kíváncsi lettem az egyik női karakterre aki ebben a szálban jelent meg. 

A történet egy kitalált világban játszódik, amiről mindig csak annyit tudunk amennyi a cselekmény szempontjából fontos - nekem tetszett ez a minimalista világkép, a sallangmentes cselekményvezetés - csak úgy pörögtek az oldalak. A karakterek jellemzése is fokozatosan bomlik ki előttünk - az akciódús jeleneteket szakítják meg időről-időre ezek a leírások.

A kedvenc karakterem Balkéz lett, az elbeszélő, akinek megvan a magához való esze, nem riad vissza a harctól, de nem kegyetlen, mint néhány másik szereplő. A másik kedvencem Medve lett, aki egy fiatalabb srác, bátor de szintén okos - a későbbiekben szerintem nagyobb szerepe lesz.


Tökéletes volt ez a könyv a komfortzónám tágítására: kapásból azt mondtam volna, hogy távol áll tőlem ez a stílus, de tetszett a történet, szórakoztatott, igaz volt egy-két jelenet ami kivágta a biztosítékot, de ez ezzel a stílussal, világgal jár. 
Ez az első regény a Történetek az Allúryai Szakadárokról sorozatból, ezért egyfajta függővéggel zárult, ami miatt várom a folytatást! 

4/5

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2018
Sorozat: Történetek az Allúryai Szakadárokról I.
Oldalszám: 302
Ár: 2500 Ft támogatói összeg adományozásának fejében megrendelhető a veravasra@gmail.com emailcímen
Borító: 4/5

Fülszöveg:
„ – És mégis mit fognak mondani? Hogy a történet egy maréknyi lelkiismeretlen zsoldosról szólt, akik felégettek maguk mögött mindent, bejárták mind a két kontinenst, csak hogy a legalávalóbb nagyurakat szolgálják még csak nem is meggyőződésből, csupán érdekből? Hogy gyalogok voltak egy olyan játékban, amit nem is akartak érteni? Hogy a saját anyjukat is eladták volna pár jól tartott lóért vagy száraz pokrócokért vagy éppen…– Vagy ezért – lötyögtette meg Ordas az allúr óborral teli butykost.– Ugyan, Balkéz, vesd tűzre az egészet – fejezte be Kapitány, a felföldi félóriásra rá sem hederítve.– Egy biztos, nálunk jobban senki nem szoktatta a nyakát a kötélhez – röhögött fel reszelősen Rőtpenge, majd Kapitány rosszalló pillantását elkapva, hozzátette: – Jaj, hát mi lehet a legrosszabb, ami történhet?Pillanatnyi csend állt be.Elmerengtem, majd kimondtam, amire mindenki gondolt a sátorban:– Hogy azt mondják majd, ez az egész meg sem történt…”

2 megjegyzés:

  1. Én, - mint, aki az egyik karakter alapjául szolgált - csak imádni tudom. Pedig, nekem is kívül esik a komfortzónámon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez pláne izgalmas, hogy rólad mintáztak egy karaktert :)))

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.