Szlukovényi Katalin (szerk.) - Magyar mesék lázadó lányoknak

Március elején olvastam el az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet, ami külföldön és hazánkban is nagy népszerűségre tett szert. Ugyanakkor megosztó is volt - a választott személyek, a megfogalmazás, vagy akár az illusztrációk miatt. A Móra Kiadó idén előrukkolt a magyar verzióval - amiben 25 magyar nőt mutatnak be, nagyon hasonló felépítésben mint az Esti mesékben. 

Erre a könyvre (és az ehhez hasonló, Fodor Marcsi és Neset Adrienn szerkesztésében megjelent 50 ​elszánt magyar nőre) nagyon kíváncsi voltam. Szerencsére a molyon megnyertem ezt a kiadótól, így a polcom újabb ékessége lehet. Készítettem egy belelapozós kis videót - mutatom milyen:


A könyvben 25 olyan nőt ismerhetünk meg, akik közül csak néhány lehet ismerős a történelem órákról, vagy más tanulmányainkból. A középkortól egészen máig hoznak érdekes élettörténeteket: Árpád-házi Szent Erzsébettől Péterfy Boriig. 

A kötet hasznosságát - számomra - az is jelzi, hogy a bemutatott 25 magyar nő közül csak 9 történetét ismertem nagyjából. Tudósok, írók, művészek - zenészek, színészek, fotósok élettörténete elevenedik meg a lapokon. Mindegyik személyhez készült egy illusztráció is, ami a hozzájuk kötődő kort, vagy stílust idézi. Többen illusztrálták a kötetet: Békés Rozi, Bódi Kati, Bölecz Lilla, Hitka Viktória, Kőszeghy Csilla, Makhult Gabriella, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Rofusz Kinga, Sásdi Laura, Schall Eszter, Szegedi Katalin.

Szuper ötlet szerintem ennek a kötet megvalósítása ill. az Esti mesék koncepciójának átvétele. Jobban tetszett a megfogalmazás is, kicsit hosszabbak és részletesebbek ezek a 'mesék', de ugyanúgy olvashatóak gyerekeknek is - van bennük humor, és néha fogalommagyarázás is. 
A meséket többen írták: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina. 

A kedvenc történeteim voltak: Wesselényi Polixéna - a nagy utazó, Molnár Mária - aki Pápua Új-Guineába jutott el és ott teljesített missziós szolgálatot, Vendl Mária - aki az ásványok titkait kutatta, Pécsi Eszter mérnökként még majdnem 70 évesen is felmászott a ház tetejére méréséket végezni (egy járókelő pedig attól félve, hogy le akar ugrani, rendőrt hívott :D), a furcsa nevű fotós - Ata Kandó; vagy Péterfy Bori :) 

Remélem ennek a kötetnek is lesz még folytatása, mert sok női történet vár még megszólaltatásra :)

5/5

Kiadó: Móra Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 118
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Hősnőink némelyike Magyarországon született, más úgy költözött ide. Nagy részük magyar anyanyelvű volt, mások nem. Családi hátterük, hitük és mesterségük szerint is hatalmas változatosságot mutatnak. Éppolyan sokszínűek, mint mi, mai nők. Ami közös bennük, az az elszántság és a lelkiismeretes tettvágy, amely szeretettel és alkalmazkodással mindig eléri célját.

2 megjegyzés:

  1. De jó, köszi a belelapozót! :) Szép kis könyv.
    Ugyanitt: milyen fura, hogy épp nem volt kilakkozva a körmöd. :O :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy ilyen látványos könyvnél egyszerűbb volt így megmutatni milyen szép :)
      Na igen, a pénteki extra sötét lakk után pihentetem kicsit :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.