Philip Pullman - A ​titokzatos kés

A trilógiák második része általában le szokott 'ülni', mert a feladatuk, hogy átvezessenek az első részben felvázolt világ(ok)ból a végkifejletig. Itt nem éreztem ezt, lekötött - nem kerestem benne hibákat, vitt magával a történet. Lehet, hogy jót tett neki, hogy kicsit rövidebb is volt, mint az első - bár így is több nézőpontot fog át a könyv.

Egy kis kitérővel folytatódik a történet: megismerjük Will Parryt, a 12 éves angol fiút, aki anyukájával él kettesben. Már jó néhány éve rá kellett jönnie, hogy anyukájának nincs minden rendben a fejében, ezért ő vállalta át a gondoskodó szerepet, és igyekszik titokban tartani, hogy bármi baj is lenne. 

forrás
A történet elején azonban cselekednie kell: két férfi zaklatja anyukáját, hogy adjon ki információt a 10 éve eltűnt férjéről, John Parryről - Will apjáról. Will ezért egy ismerős gondjaira bízza anyukáját, ő pedig elszökik otthonról, hogy maga kezdjen el nyomozni apja után.
Hamarosan talál egy átjárót egy másik világba, ahol találkozik Lyrával és együtt folytatják az útjukat. 

Lyra magányosan bolyongott miután átment apja után a megnyitott átjáróban - ebben a nyugodtnak tűnő köztes világban az egyedüli társa Will lesz. Az aletiométer szerint segítenie kell neki, hogy megtalálják John Parryt - persze Lyra nem szívesen megy mások feje után, de be kell látnia, hogy erre van szükség...

Nagyon jót tett a történetnek, hogy bejött Will karaktere, aki kb Lyrával egy idős, szintén egy erős figura, de máshogy gondolkodik mint a tűzrőlpattant lányka. Ketten jól kiegészítik egymást - gondolom a későbbiekben változik majd a kapcsolatuk, ahogy idősebbek lesznek ... vagy ne keressem a romantikát ebben a sorozatban? :D Lyra kicsit megfontoltabb lesz - amire szükség is van az őt ért törések, tragédiák miatt.

A történet két másik nézőpontot is bemutat: Lee Scoresby nyomozását Grumman professzor után, ill. Serafina Pekkala és boszorkányai útját. Mind a ketten Lyrát keresik, hogy segítsenek neki a további útján. 

Ebben a részben kicsit kevesebb az akció, de érdekes dolgokat tudunk meg a Porról és a különféle világokról. Nekem ez most jobban tetszett, és már tényleg nagyon érdekel mi lesz az egész sorozatnak a kimenetele, a megoldása!

5/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: The subtle knife
Sorozat: Az Úr Sötét Anyagai 2.
Oldalszám: 322
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Lyra immáron tudja, mi van az északi fényen túl, s abban a másik világban, ahova jutott, nem csak egy kihalt, furcsa várost talál, hanem egy fiút is. Willnek is megvannak a maga titkai, ő is menekül valahonnan, ám hogy léteznek másik világok, még csupán a kezdet számukra. Ahogy sorsuk összefonódik és történetük bonyolódik, lassan felsejlik, hogy olyasmi felé tartanak ők és a többi, szeretett vagy gyűlölt szereplő, mely minden világot meg fog rengetni – s ebben a titokzatos késnek is nagy szerepe lesz… Az Északi fény trilógia Nagy-Britannia egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású ifjúsági sorozata, mely izgalmas kalandokon, elképesztő szereplőkön és tájakon keresztül mesél olyan alapvető kérdésekről, melyek minden embert érintenek.

3 megjegyzés:

  1. Tényleg elég sokszor leül a trilógiák második kötete, mert valahogy átvezető, de Pullman azon tehetséges szerzők közé tartozik, akik meg tudják ragadni annak a lehetőségét, hogy igazi izgalmakat vigyenek már a második részbe is ,kihasználva, hogy már nem kell nagy felvezetés semmihez, jöhetnek is az új karakterek és új rejtélyek az első kötetben bevezetett és bemutatott világhoz. :)
    Will és a világjárkálások miatt nekem ez volt a kedvencem mindig a sorozatban, aztán miután A borostyán látcsövet is elolvastam, azt hirdettem kis "győztesnek"... :) Viszont képzeld a legutóbbi újraolvasáskor nem jutottam el végül a harmadik részig, szóval nagyon megkoptak az emlékeim róla már.. A titokzatos kés nagyon intenzíven él az emlékeimben viszont most is.
    Szerintem nagy előnye a sorozatnak, hogy nem töltötte meg Pullman romantikával, de azért lesz valami majd. :) Majd meglátod a látcsőben - haha micsoda geg. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A borostyán látcsőnek a negyedénél tartok, de itt is már annyi minden történik, hogy nem csoda hogy már elfelejtetted - nekem most kevesebb időm volt a könyvre és már-már homályba veszik pár jelenet a könyv elejéről :D
      Ma este és holnap belehúzok, megnézem milyen romantika lesz benne :D

      Törlés
    2. Láttam közben twitteren/goodreadsen hogy nagyon haladtál! :) Hát igen, nagyon eseménydús a kötet. A mulefákra nagyon emlékszem, meg hogy erős volt az egyházellenes vonulata, és hogy Mrs. Coulterrel van talán Lyra az elején. Hááát, annyira nagy romantika nem lesz, de majd kíváncsi leszek mit szólsz. :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.