Virág Emília - Tündérfogó

Virág Emília Hétvilág sorozata 2016-ban indult a Sárkánycsalogatóval, folytatódott a Boszorkányszelídítővel és most lezárul a Tündérfogóval.

Berzence a második rész végén megmenekül a halálból, amikor Belizár, a lidércúr fia visszahozza az életbe. Ennek viszont ára van - egy lidérc is a teste lakója lesz, amitől persze a fiú meg akar szabadulni. Egy monda nyomába eredve kiszabadít a Duna egyik holtágában kővé átkozott tündért, Aport, akitől segítségét vár. Persze nem bízhat a nagyhatalmú lényben, aki saját célját igyekszik elérni - megtalálni szerelmét, akitől elszakították 300 éve. Apor kapcsolatba kerül Hollussal és Emesével is, akiket megátkoz, hogy ne lássák, ne hallják egymást - kialakul egy fura körforgás, amiben mindenki akar a másiktól valamit.

Berzence ráadásul felhoz egy mumust az alvilágból, ami Guszti haverja hathatós 'segítsége' miatt beleszabadul a Hurok nevű varázsprogramba ill. összekapcsolódik egy call centeres rendszerrel... Megvalósul Guszti rémálma - a mintamunkára szabályozó call center program, ami már az otthonában sem hagyja nyugton. Ez a rész ijesztően reális volt és megmutatta a lélektelen irodai munka veszélyeit.

pexels
A harmadik részben Berzence és Hollus élete kerül a középpontba, de megjelennek az első részből megismert szereplők is - pl.: az első rész 'sárkányvadászai, Józsi és Béla lovag. Mindenki egymás nyomában lohol, és próbálják a saját életüket rendbe tenni tündéri vagy boszorkányos segítségekkel.

A cselekmény ismét nagyon pörgős, ebben a részben jobbára Budapest különböző pontjai között száguldoznak, vagy épp repülnek a szereplőink, de tesznek néhány 'kiruccanást' az alvilágba is, ill. a világok közötti semmibe.

Tetszett, ahogy a természetfeletti erőket összekötötte az írónő a modern technikával és megmutatja milyen veszélyeket nyújthatnak a rossz kezekbe kerülő applikációk - oké a könyvben erős túlzással, de értjük a lényeget. A könyv első része kimondottan humoros volt, ezt nagyon szerettem benne - sajnos a második résztől sötétebb tónusúak a könyvek, és maximum néhány érdekes káromkodáson nevettem fel.

A könyv a fantasy vonalon - ami meglepő módon ötvöződik a 21. század technikájával - kívül érint minden olyan kérdést, ami egy mai fiatal életében megjelenik: a felnőtté válás témáját, a párkapcsolati dolgokat (bár ebben a részben nem annyira hangsúlyos), az önmagunk elfogadását, a képességeink kibontakoztatását. A Tündérfogóban elsősorban Berzence kerül a középpontba, aki 'berzenkedik' (bocsi nem tudtam kihagyni) a sorsa ellen, és nem érti még, hogy mi miért történik vele.

Jó sorozatzáró részt kaptunk a Tündérfogóval - a korábban megismert szereplők sorsa összefonódik, választ kapunk néhány kérdésre a Hétvilággal kapcsolatban és egy rövid, de teljes epilógussal nagyjából elképzelhetjük a karakterek további életét.

Ajánlom ezt a sorozatot azoknak akik szeretik a fantasy, urban fantasy történeteket és vágynak valami igazán magyar könyvre, amin jól lehet szórakozni ;)

4/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 400
Ár: 3699 Ft (Rendeld meg itt!)
Borító: 4/5

A szerző Facebook oldala - érdekes infókkal a regény(ek)ről.

Fülszöveg:
Immár ​teljes a Hétvilág-trilógia! Ebben a modern, felnőtteknek szóló gerillamesében tündérek, mumusok és boszorkányok küzdenek egymással a nagyvárosi dzsungelben. A helyüket keresik, a sorsukat teljesítik be, kalandjaik az ókori görög drámák tisztaságával jelenítik meg az emberi természetből fakadó legelemibb, elkerülhetetlen, nem egyszer tragikus kimenetelű konfliktusokat. Virág Emília rengeteg humorral írta meg Budapest titkos bestiáriumát. Belizár, a lidérckirály fia visszahozta Berzencét a halálból, aminek következtében a fiú testébe egy lidérc került, ami úgy mocorog benne, mintha szét akarná tépni. Hogy megszabaduljon tőle, Berzence felébreszti Aport, a Soroksári-Dunába átkozott tündért, hogy tőle kérjen segítséget. A tündér nem segít, inkább útnak indul megkeresni a szerelmét, és közben konfliktusa támad Hollussal; elátkozza Hollust és Emesét, hogy nem láthatják egymást, míg ő le nem veszi róluk azt, Hollus pedig olyan rontást tesz Aporra, hogy ha elhagyja a Duna vizét, semmi emberfeletti ereje ne legyen – az átkot pedig csak egy alvilági mumus tudja levenni. Apor megkeresi Berzencét, aki képes alászállni az alvilágba, és azt mondja neki: a mumus segítségével ki tudja szedni belőle a lidércet. Berzence megszerzi a mumust, elrejti úgy, hogy rátömöríti egy pendrive-ra – amit a barátja, Guszti bevisz a munkahelyére, és véletlen feltelepíti a mumust a call center rendszerébe. Ott egyesül a call center KORNÉL nevű adatbázis-kezelő szoftverével, a boszorkányoknak írt Hurokkal, és azoknak a félelmeivel, akik megérintették. Megkezdődik a versenyfutás az idővel.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.