M. C. Beaton - Hamish ​Macbeth és a nagy lazacfogás

M. C. Beaton Agatha Raisin krimisorozata már évek óta a kedvencem, minden hibája ellenére. Gondoltam megnézem milyen a másik nagy sorozata ami megjelent magyarul is, melynek főszereplője egy kis skóciai falu rendőre, Hamish Macbeth (micsoda név!). 

A lochdubh-i horgásziskolát vezető házaspár épp egy új csapat érkezését várja, hogy bevezessék őket a lazac és pisztrángfogás rejtelmeibe. Ahogy mindig, most is vegyes az összetétel - van itt fiatal szingli lány, idősebb amerikai házaspár, egy őrnagy, egy lady, egy jóképű gazdag férfi, sőt még egy 12 éves fiú is. Hamar kiderül, hogy a csoport fekete báránya Lady Jane, aki mintha mindenkinek ismerné a rossz oldalát, a titkait. 

Előre tudjuk ki lesz áldozat, de a gyanúsítottak köre már nagyobb. Furcsa módon, címszereplőnk, Hamish Macbeth a regén eleje óta a csoport körül "őgyeleg", de egy kicsit bővebb jellemzést csak a regény felénél kapunk róla, és kezdjük megismerni amikor elkezd nyomozni.
– (…) Tényleg meg akarod találni a gyilkost? Szükséged van egy Watsonra? Majd a nyomodban járok, és azt mondogatom: Istenemre, ön egy géniusz! Hát erre meg hogy a csudába jött rá? [egy mondat, amin elmosolyodtam az egész regényben]
Ez a regény érezhetően korábban született mint az Agatha Raisin, mert még annak az egyszerűségét is übereli... A könyv erősen Agatha Christie koppintás az összezárt vegyes társaság koncepciójával. A szereplők egyszerűek (Alice!), idegesítőek, a skóciai táj szépsége nem igazán jön át - egy előnye volt, hogy gyorsan lehetett olvasni és Hamish karaktere nyújtott minimális érdekességet. Ha a többi könyve is ilyen ebből a sorozatból, akkor inkább kihagyom!

Igazából akkor ajánlom, ha egy nagyon-nagyon-nagyon egyszerű olvasmányt kerestek, amit akár egy-két óra elolvastok, vaaagy ha szeretitek a horgászást, az talán ad egy kis pluszt (engem ez se érdekelt).

(A sorozatnak lehet, hogy adok egy esélyt Robert Carlyle (Rumplestiltskin ;)) miatt.)

2/5

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Death of a Gossip
Sorozat: Hamish Macbeth 1.
Oldalszám: 254
Ár: 3500 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Amikor ​a legyezőhorgász-tanfolyamhoz csatlakozik egy munkáspárti főrend özvegye, Lady Jane Winters, aki mellesleg vitriolos tollú bulvárújságíró, rögtön felborzolódnak a kedélyek. Éles nyelve és nyers modora nem kíméli Hamish Macbethet, a helyi rendőrt sem, ám az még neki sem fordul meg a fejében, hogy valaki örökre el fogja hallgattatni a tolakodó hölgyet. Miután Lady Jane holttestét kihorgásszák a folyóból, Hamish a gyönyörű Priscilla Halburton-Smythe segítségével próbálja felkutatni a gyilkost. Ehhez először is az áldozat életét kell felgöngyölíteni. A rengeteg gyanúsítottat nem könnyű szóra bírni, a szószátyár áldozat viszont sajnos már nem beszél. Hamish tudja, hogy a titkok veszélyesek, a tudás hatalommal jár, és a gyilkosok rendszerint ismét lecsapnak… Az Agatha Raisin-könyvek népszerű írónőjének Hamish Macbeth-sorozata olyannyira sikeres, hogy turisták özönlenek Észak-Skóciába, ahogyan régen Sherlock Holmes „szülővárosába”. Eddig 28 kötet jelent meg, és a regényekből a BBC televíziós sorozatot készített, amelyben Robert Carlyle személyesítette meg Hamisht.

2 megjegyzés:

  1. Hm, a másik sorozata első része tetszett, az, ha jól emlékszem, 1992-ben jelent meg. Ez mikori?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen az '92-es, a Hamish 1985-ös (Death of a Gossip (1985)). Még kíváncsi vagyok a Szende Minervára is ez A hat nővér sorozat 1. része, és Az utolsó házasságközvetítőre - ezek jelentek meg még magyarul tőle.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.