Naomi Alderman - A hatalom

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatának egy újabb gyöngyszeme az angol írónő, Naomi Alderman regénye. A könyv 2016 októberében jelent meg először, decemberben már az angol Sister Pictures megvette a megfilmesítésének jogait. Erről még nincs konkrétum, de remélhetőleg lesz belőle minisorozat. A 2017-es #metoo mozgalom ill. a kipattant zaklatási ügyek miatt kimondottan aktuális a témája.

A regény világa - kivéve a keretét szolgáló fiktív levelezést - megegyezik a miénkkel, kivéve, hogy a kamasz lányok felfedezik: kifejlődött bennük egy szerv, aminek segítségével elektromosságot tudnak leadni a kezükből. A jelenség világszerte terjed, eleinte csak a 14-15 éves lányoknál tapasztalható, később ők fel tudják ébreszteni ezt az idősebb nőkben is. 
Az egyes országokban különbözően reagálnak erre és élnek a hatalommal - van ahol összegyűlnek az üldözött lányok, van ahol agresszív csoportok alakulnak ki és megtorolnak minden sérelmet amit eddig átéltek a férfiaktól, Moldovában pedig külön országot alapítanak maguknak.

A regény öt szereplő sorsán keresztül mutatja be a megváltozó világot és a feszültségfokozó "Előtte X évvel"  fejezetcímekkel van tagolva. Na de milyen esemény felé halad ez a világ?

Roxy egy angol bandavezér lánya, akinek akkor éled fel a képessége, amikor anyját a szeme láttára kínozza és öli meg két férfi. Ám ő kemény csaj, aki nem hagyja magát és bosszút áll - ezt tanulta az apjától is; tőle a későbbiekben minden támogatást megkap, hogy a képességét, az erejét maximálisan kihasználva, maffiavezér szerepbe kerüljön.
"– Szerinted mit jelent ez a hatalom? – kérdi Allie. – Azt jelenti, hogy minden meg fog változni – feleli Roxy fél kézzel a hínárt tépkedve. – És az jó. Már csak azt kell kitalálnunk, hogy hogyan tudnánk együttműködni egymással. Érted. A pasiknak könnyű a dolguk, mert erősek. Most a nők is kaptak egy lehetőséget. És még mindig vannak fegyverek, azok nem krepáltak be. Egyedül nem tudom fölvenni a versenyt egy csapatnyi fegyveres palival. Azt érzem… egyszerűen izgi, tudod? Apámmal is beszéltem már erről. Hogy mi mindenre lehetnénk képesek együtt."
Egy nigériai srác, Tunde a hivatásának érzi, hogy megörökítse az eseményeket, még akkor is amikor életveszélybe kerül. Fotózik, cikkeket ír a nagy hírportáloknak és a saját YouTube csatornája miatt igazi hírességgé válik, aki mindig ott van ahol a legizgalmasabbak a történések.

Margot Cleary amerikai politikus, aki hamar meglátja a lányok erejéből adódó lehetőségeket,  komoly üzletet csinál az őket képező táborok megvalósításából. Két lánya közül az idősebbik, Jocelyn küzd az erejével, ami nem egyformán áramlik benne.

Allie árva lány, aki szintén egy tragikus eseménykor döbben rá az erejére és menekülni kénytelen. Több sorstársához hasonlóan egy kolostorban talál menedékre és elkezd figyelni egy belső hangra, ami prófétává, vezetővé teszi - felveszi az Éva Anya nevet és egy új vallási mozgalom vezetője lesz. 

Mindegyik szereplő más-más nézőpontot képvisel, de mind igyekeznek kihasználni ezt az új erőt. Teljesen megváltozik a világ, a korábbi erőviszonyok felborulnak, a lányok a legtöbb esetben szélsőségesen és agresszívan használják az új képességüket. Megtanulják, hogy nem csak védekezésre, támadásra, hanem apróbb dózisban kéjokozásra is jó az elektromosság, amit a motringnak elnevezett szervük termel. Jos és Roxy példáján láthatjuk, hogy nem egyforma az erejük, bevágott jelentésből ill. tvműsor beszélgetésből - ezek nagyon tetszettek - kapunk magyarázatot arra, hogy milyen vegyi anyag okozhatta ezt a mutációt. 

A regény egyfajta válasz arra a megállapításra, hogy a világ jobb lenne ha a nők irányítanák. Valóban jobb lenne? A válasz sejthető: a szélsőséges hozzáállás semmilyen esetben nem hoz jó megoldást... 
Egyikük így szól: "– Miért csinálták ezt, Nina és Darrell? És a másik azt feleli: – Mert megtehették. Ez az egyetlen épkézláb válasz.Roxy fogja Tunde csuklóját, és a fiú nem fél."
Remek gondolatkísérlet ez a regény, amin érezhető a nagy disztópikus elődök nyoma (Merle: Védett férfiak, Atwood: A szolgálólány meséje), de újszerűen, a kemény téma ellenére szórakoztató formában megvalósítva. Érezhető a bejegyzésből is gondolom: nagyon tetszett, biztosan újra is fogom olvasni - izgalmas, merész és mélyen megérintett. Több jelenetnél úgy éreztem mindjárt az én kezemből is elektromosság fog kicsapni. 
Meg kell jegyeznem azt is, hogy a 21. Század kiadó ismét gyönyörű könyvet alkotott, eddig még csak Az essexi kígyót tudtam élőben megcsodálni, ez is ahhoz hasonlóan igényes. A védőborító, a fedlap és persze a külön könyvjelző - öröm volt kézbevenni ezt a könyvet.

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Power
Oldalszám: 384
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg a kiadótól, most +10% kuponkód is van ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A nők a világ minden táján felfedezik, hogy különös erővel rendelkeznek. Ujjuk egyetlen érintésével képesek szörnyű fájdalmat okozni, sőt: gyilkolni is.A férfiak pedig rájönnek, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás…Elérkezett a Lányok Napja, de vajon hogyan fog véget érni?A hatalom az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereinek egyike, megjelenése óta megtalálható a legfontosabb sikerlistákon, 15 héten át szerepelt a New York Times mérvadó listáján. Már több, mit két tucat nyelvre lefordították, rendkívüli aktualitásával, melyben egy új, nők irányította jövőt vizionál, jelentős visszhangot váltott ki az irodalmi életben, a közéletben, a sajtóban és a politikában. Sorra kapja a fontos elismeréseket, a New York Times az év tíz legjobb könyve közé választotta, ahogyan Barack Obama is ajánlotta, mint az év egyik legfontosabb könyvét. "

4 megjegyzés:

  1. Szuper bejegyzés lett, nagyon meghoztad hozzá a kedvem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Szerintem neked is nagyon tetszene!

      Törlés
  2. De jó képek! :) Én ma kezdtem el ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)) Elővettem végre a Nikonomat :D Kíváncsi vagyok neked, hogy fog tetszeni!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.