Szép versek - Friss verseskötetek 2018

április 11, 2018
Idén a magyar költészet napja alkalmából összegyűjtöttem néhány idei friss megjelenésű, hazai verseskötetet, ami megfogott. (Nagy vágyam amúgy egy Fodor Ákos összes, jó lenne ha valamelyik kiadó elhozná nekünk!)

Varga László Edgár - bejárónőm: isten
Megjelenik: 2018. február 05., Fiatal Írók Szövetsége, 2600 Ft
Varga László Edgár debütkötete egyfajta fejlődéstörténet volt, formai tekintetben véve is, hiszen hosszas munkafolyamat eredményeként állt össze. De ez egyáltalán nem volt zavaró, mert amúgy is egyfajta fiatalkori bizonytalanságot, érési folyamatot, személyiségfejlődést ábrázolt vagy legalábbis érzékeltetni, nem mulasztva el a költőelődökre való folyamatos utalást, vendégszövegek alkalmazását vagy inkább parafrazálást. bejárónőm: isten című második kötetében folytatja az intertextuális utalásokból építkező szövegek írását, és az elkezdett fejlődéstörténet ábrázolását is. Líráról lévén szó, ez az "ábrázolás" csak áttételesen lehetséges, hiszen nem verses fejlődésregény ez, ám ez az alaptéma, a felnőtté éréssel kapcsolatos gondolatok, érzések megjelenítése folyamatosan visszatér a különböző versekben. A kötet a felnőtté vált férfi tisztánlátására, illúzióktól mentes gondolataira fektetné a hangsúlyt, így az irónia, és esetenként a keserű szájízű sorok több helyen is felütik fejüket.

Mohácsi Balázs - hungária út, hazafelé
Megjelenik: 2018. március 29., Jelenkor Kiadó, 1499 Ft
A történések és képzelgések színtere hangsúlyosan és határozottan egy város - Mészöly Miklós szerint az ország egyetlen nyugatias, urbs típusú városa. A jellegzetes, némelykor egyenesen mitikus vagy kultikus pécsi helyszínek, a látvány, a pillanat mélyére hatoló friss képek és pontos észrevételek azonban, sajátos Arcimboldo-portré gyanánt, egy fiatalember jellegzetesen huszonegyedik századi, mégis összetéveszthetetlenül egyedi önarcképévé állnak össze.

Fehér Renátó - Holtidény
Megjelenik: 2018. április 03., Magvető Kiadó, 1990 Ft
Fehér Renátó új könyve az idő és az emlékezet motívumai köré szerveződik. Az emlékezés ideje és az idő emlékezete is belefér a Holtidény metaforavilágába. Mintha a kötet terei is az időben lennének - Terminál, ahogy az egyik vers címe is mutatja. A múlt azonban nem befejezett, hanem folyamatos. Mintha egyszerre lenne a határsáv egyik oldalán a múlt, a másikon pedig a jelen ideje. Fehér finoman stilizált versmondatai is ezt érzékeltetik, egy szórend cseréjével, egy szintagma megfordításával kilép a közlés az eredeti medréből, és máshová kerül a hangsúly. Könyvében külön búvópatakot képez az ismétlésalakzatok nagyszerű alkalmazása. Halkan radikális líráját az első kötet (Garázsmenet) után a kritika a közéleti líra és a nemzedéki irodalom újabb hullámához sorolta. A Holtidény nem az így-jöttem költészete, sokkal inkább a hol-vagyok lírája.

Wirth Imre - Ő volt a rejtélyes állat
Megjelenik: 2018. április 05., Scolar Kiadó, 1495 Ft
"Sokféle hangütés, finom rájátszások, formai megoldások jellemzik Wirth Imre friss líráját, emblematikus verseket ír újra (például Adytól a Kocsi-út az éjszakában-t), érzékenyen jelezve az időbeliség eltörölhetetlen jelenlétét is. Nem idegen a költőtől a veszteségekből fakadó líraiság, miközben jelen kötetében is imitációk, utalások képeznek távolságot, így nem is lehet markánsan körülhatárolni a beszélőt. "Apa-versei" ezt a megfoghatatlanságot odáig fokozzák, hogy bár szinte intentio recta direkt beszédnek tűnnek, az abszurd és ironikus, vagy éppen tragikus narráció lebegteti az értelmezést.
Az Ő volt a rejtélyes állat című kötet, azon túl, hogy élményszerűen "költői" módon tematizálja az időbe vetettséget, egy nemzedéki olvasat lehetőségét is magában hordozza. Alkotásai a kételkedés és tanácstalanság útvesztőiben bolyongás emlékezetes lenyomatai."

André Ferenc - szótagadó
Megjelenik: 2018. április 06., Jelenkor Kiadó, 1699 Ft
Ha két szót egymás mellé rak André Ferenc, vagy akár csak egyet saját maga mellé, olvasójaként nemcsak azt érzem, hogy ez a magyar nyelv él, hanem hogy én is élek. Még ha a t9-es alkalmazás adja is meg a betű folytatását, a véletlennek kiszolgáltatottság emocionális hatása messze megrendítőbb az akart érzelmességnél. És Fluor Tomi hajdani kérdésére is választ kapunk. - Selyem Zsuzsa

Lackfi János - Emberszabás
Megjelenik: 2018. április 10., Helikon Kiadó, 3499 Ft
Jobb, ha továbbküldöd ezt a verset huszonnégy órán belül ötven barátodnak, máskülönben elpártol tőled a szerencse.
Jobb, ha nem aggódnak bele az életedbe, te azért szívesen beleaggódsz másokéba.
Jobb, ha egyetlen asszonyban az összes asszony ott lakik, dívától a lökött kölyökig, félőlénytől az ősanyáig, művészlélektől a logisztikai menedzserig.
Jobb, ha sziriöszli kimaxolod a sulit, mint Petőfi.
Jobb, ha úgy élsz, mintha mindig ülne egy sasmadár az öklödön, csak féljenek tőled!
Jobb, ha nem gondolsz rá, hogy saját szívedet darabolták bele a giroszodba.
Jobb, ha nézed a filmet a balinéziai koslatópapagáj párzási szokásairól, okos leszel.
Jobb, ha felgyújtasz minden kukát, és szétlövöd a parlamentet. 
Jobb, ha egy országban nemcsak az árvalányhaj, de az árva lány is védett növény.
Jobb, ha nem dohányzol itt benn, vagy ne sokat, vagy ha sokat, dobd ki a csikkeket, vagy ha nem dobod ki, legalább ne üss meg, vagy ha ütsz, legalább ne nagyot, vagy ha nagyot, akkor ne látható helyen.
Jobb, ha azt hiszed, glória leng a fejed körül, dehogy kopaszodsz! 
Jobb, ha tudod, a költők úgyis meghaltak, ez egy ilyen szakma.

Stermeczky Zsolt Gábor - Tévedések tárgya 
Megjelenik: 2018. április 10., Scolar Kiadó, 1495 Ft
Tévedések tárgya - ez a cím a szerzőre, a versbeszélőkre és a versekre vonatkoztatva sem hízelgő. Öngúnyos felütés már a címlapon. És aztán? Megidéz, rekonstruál, rájátszik - nem állít, nem gondol magáról túl sokat. Olykor lamentál, de többnyire szenvtelen, pedig "az igazi carpe diem az, / hogy nem pöcsölök / távoli dolgokon." És mégis. Egyszerű, eszköztelen nyelven, de ismételget, elbabrál az emlékekkel, különös figyelemmel a családi parákra. Az első és a harmadik ciklus színtiszta alanyi költészet - elfojtások, finoman érzékeltetett feszültségek -, de a könyv közepén összekuszálódnak a szálak, ugyanis a nagymama lép elő beszélővé, s közben "Zsoltika" mellékalakká lényegül át. A fránya perifériára szorultság, amely okot ad a pöcsölésre. 

Az év versei 2018
Megjelenik: 2018. április 11., Magyar Napló Kiadó, 2500 Ft
Immár tizenhetedik éve jelenik meg népszerű antológiánk, amely alapkötete a Költészet Napján, április 11-én megrendezésre kerülő, rendkívül sikeres Versmaratonnak. Az év versei - Az év novellái című kötettel együtt - a magyar irodalmi élet színe-javát tárja az olvasók elé. Ahogy a borász válogatja szemenként a szőlőt, azzal a gonddal és szeretettel készül ez a reprezentatív gyűjtemény. Hagyományainkhoz híven a kötet mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb verseiből nyújt színvonalas, sokoldalú válogatást. A kötetben 101 költő szerepel, a legidősebb a 2017-ben, 91 éves korában elhunyt Vasadi Péter, a legfiatalabb a 28 éves kárpátaljai Marcsák Gergely.

Tisza Kata - A legjobb hely a városban te vagy
Megjelenik: 2018. április 16., Scolar Kiadó, 3490 Ft
Tisza Kata legfrissebb könyvében ismét újat ad: pszichológiai doktori kutatásait, coaching praxisát és saját élete élményeit gyúrja össze. Az eredmény egy rendhagyó terápiás verseskötet, ami műfajt teremt és hiányt pótol. Az emberi életút egyik legkritikusabb csomópontját járja körül: a válást. Alig van ember manapság, akit ne érintene a kérdés, ami ugyanakkor még mindig számos társadalmi tabu árnyékában áll. A szerző bátorsággal, nyitottsággal és érzékeny szakértelemmel nyúl hozzá, a cél pedig az, hogy a szembenézéssel feldolgozhassuk a traumát, elgyászolhassuk, és végül épülhessünk belőle.

Nagy Lea - Légörvény
Megjelenik: 2018. április 18., Napkút Kiadó, 1990 Ft
""Álmomban távolról beszél hozzám egy lány, nem ismerem, leveszem a magány ellen feltett utolsó lemezt, elhallgat ő is, s én hallgatom, ahogy hallgat velem, könnyei némán folynak végig az arcán, a baba halott, mondja, cigarettát tesz a szájába, és melankóliába ütközik." (Zalán Tibor Nagy Lea verseiről)
"Ez a kötet, Nagy Lea kötete, kétségtelenül idézi a költőelőd József Attilát, elsősorban abban, hogy szóteremtő képességgel, sajátos nyelvi leleményekkel lepi meg az olvasót, de még inkább idézi - szavaiban is! - Arthur Rimbaud-t, a kamaszköltőt, akinek szabadságvágya és "vadsága" éppen a költészetében tudott kiteljesedni." (Petőcz András utószavából)"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.