Sarah Crossan - Moonrise

Néha vannak olyan könyvek, amik spontán 'megszólítanak'. Így jártam ezzel a könyvvel is: a könyvtárban néztem ki az angol nyelvű könyvek között, mert kerestem a májusi idegennyelvű könyvet az Instagram oldalunkra. Először a borítója fogott meg, a fülszöveg elolvasása után belelapoztam és csak néztem értetlenül ... ezek versek - akkor miért írják a borítón, hogy regény? Kicsit utánajártam és verses regényről van szó, méghozzá ifjúsági korosztálynak címezve. Sarah Crossannak eddig egy regénye jelent meg magyarul, a One / Egy címmel, ami szintén egy érdekes témát jár körül: a sziámi ikrek életét.

A Moonrise egy ennél tragikusabb sorsot mutat meg. Joe Moon tíz éve nem látta a bátyját, azon szörnyű oknál fogva, hogy tíz éve elítélték az akkor 18 éves srácot, most Texas egy városkája börtönében a halálbüntetését várja.

Joe a tanév végén elutazik a városba, szobát bérel, munkát keres, gyűjti az erőt, hogy hosszú idő óta a bátyja szemébe nézzen. Az ártatlanságában biztos volt az évek alatt, mégis hogyan lehet újra felvenni a kapcsolatot ennyi idő után és ilyen körülmények között? Ed halálbüntetésének dátuma ki van tűzve, de még van egy halvány esély a kegyelemre. 
'We aren't the worst thing we did or the worst thing that happened to us. We're other stuff too. Like … We're the times we made cereal or watched Buffy the Vampire Slayer or helped an old lady off a bus. We're the good, the bad, and the stupid, right?'
pexels
A történet az ember bőre alá mászik - érzed a texasi kisváros forróságát, a reménytelenséget, és a dühöt amikor megismered, hogy mi is történt 10 éve Eddel. A halálbüntetés témája elég erős egy ifjúsági regényben, érdekes hogy Sarah Crossan ír származású - de talán épp ezért tudja kívülről jobban megítélni, hogy mennyire szörnyű ez az egész. Főleg, ha a rendszer működésébe hiba csúszik...
THE COST
It cost around four million dollars to go through with an execution. That's eight times more money thant to imprison someone for life. Not that anyone gives a damn: killing is worth every cent.
Joe egy 17 éves srác, aki visszaemlékezik a gyerekkorára,  az anyjára aki cserbenhagyta őket, nagynénjére aki próbálta menteni a kis családot, aki eltemette a bátyjuk emlékét. Közben igyekszik helytállni a jelenben, dolgozik, ismerkedik, meglátogatja a bátyját és igyekszik felkészülni a legrosszabbra.

Szabad vers formában íródott ezért elvétve találunk rímeket, a mondanivalóhoz illeszkedik a forma - van ahol csak néhány sor áll egy oldalon, de néha az többet mond mint versszakok egymás után. A verses regény forma talán még több érzelmet tud átadni, és letehetetlenné teszi a könyvet - a felét ma délelőtt faltam be, muszáj volt tudnom mi fog történni. 

Ajánlom ezt a könyvet, egyrészt a témája miatt, másrészt a verses regény forma - kezdő nyelvtanulóknak is.

4/5

Kiadó: Bloomsbury
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 386
Borító: 5/5

Fülszöveg:
'They think I hurt someone. 
But I didn't. You hear? 
Coz people are gonna be telling you 
all kinds of lies. 
I need you to know the truth.'
Joe hasn't seen his brother for ten years, and it's for the most brutal of reasons. Ed is on death row. 
But now Ed's execution date has been set, and this might be the last summer they have together.
This astonishing new novel from multi-award-winning author Sarah Crossan explores life, death, love and forgiveness.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.