Ayu Utami - Saman

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, mert még nem olvastam indonéz írótól. 
"Ayu Utami többszörösen díjazott indonéz írónő, forgatókönyvíró, újságíró. Az indonéz katonai rezsim alatt újságíróként tevékenykedett és a sajtó szabadságáért küzdött. Egyik alapítója volt az Alliance of Independent Journalists nevezetű szervezetnek, amelyet a rezsim később betiltott. Első regénye, a Saman néhány nappal Suharto elnök lemondása előtt jelent meg. Bestseller lett, majd az akkori szabadságért és politikai változásért harcoló indonéz mozgalom egyik jelképe. Utami az indonéz feminista próza, az úgynevezett illatos irodalom legemblematikusabb képviselője. A Saman akkor született, amikor Utami neve azon újságírók fekete listáján szerepelt, akik a még frissen megalakult Alliance of Independent Jurnalists nevű szervezethez tartoztak, és a sajtószabadságért küzdöttek." - a kiadó ismertetőjéből.

forrás
Kicsit tartottam tőle, hogy milyen lesz megismerni ezt a világot, kb nulla előismerettel, de a könyv végén található szószedet és egy kis kutakodás a Wikipédián segített. 

A regény igazából New Yorkból indul, ahol Laila éppen a szeretőjét várja a Central Parkban. Elmeséli a találkozásuk történetét, ami a Dél-Kínai tenger egyik olajfúró tornyán történt. 
A következő fejezetekben az időben és a helyszíneken ugrálva megismerjük a címadó Saman, egy papként dolgozó, majd aktivistává váló férfi történetét és érintjük még három másik indonéz lány sorsát. Laila, Yasmin, Cok és Sakuntalá osztálytársak voltak és mind a négyüket elbűvölte a fiatal pap tanár, Wisanggeni. Később különbözőképpen kapcsolódik össze a sorsuk: van aki segítséget kért tőle, van amelyikük az életét mentette meg és van egy lány vagy inkább már nő, aki a szerelemmel ismertette meg. 

A könyv szerkezete fura volt, azt hittem a nőkön lesz a hangsúly, Laila első fejezetéből kiindulva, de a központi elem Saman. Őt ismerhetjük meg jobban levelekből, naplóbejegyzésekből a gyerekkorától kezdve a felnőttkoráig. Legjobban a nőkről szóló részeket szerettem, a négy barátnő történetét, akik mind különböztek egymástól. A szexuális szabadság fontos szerepet kap az ő történetükben - kettejük nyíltan áll a témához, a másik két lány a hagyományokba ragadva, távolságtartóan, vagy egyenesen félve.

A regény igazi értékét európaiként nem foghatjuk fel, vagy csak aki nagyon tisztában van az Indonéziában jellemző társadalmi, politikai jelenségekkel. Betekintésnek nagyon jó ez a könyv - megmutatja milyen kulturális, vallási, etnikai változatosság jellemzi ezt a területet. 

Ez a kötet egy sorozat első része, 2001-benn megjelent a folytatás Larung címmel, majd 2013-ban a Maya. Utóbbi kötet érdekes, mert a Goodreads egy másik sorozat záró köteteként tünteti fel. Az írónő ezekben a könyvek tovább viszi a most megismert karakterek sorsát.

Ajánlom ezt a könyvek azoknak akik szeretnek új kultúrákat megismerni ;)

4/5

Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Saman
Oldalszám: 264 [Rendeld meg]
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Szerelmek ​a zavargások idején. Ayu Utami tabudöntögető regényében a világ legnépesebb iszlám országában, Indonéziában felnőtt négy nő sorsát kísérhetjük figyelemmel. A folyamatot, ahogy megszabadulnak társadalmi kötöttségeiktől, és szexuális ébredésük történetét. Egy átalakuló világot látunk, a női emancipáció (Európából olvasva nagyon megkésettnek tűnő) XX. század végi kibomlását. Yasmin, Cok, Sakuntalá és Laila sajátos szabadságharcot vívnak, a helyüket keresik, és ezt a küzdelmet egy titokzatos hős, a korábban katolikus papként szolgált emberi jogi aktivista, Saman ösztönzi, segíti, irányítja. A női öntudatra ébredés regénye ez a könyv, a személyes drámák krónikája, a test felfedezésének könyve. Miközben a drámai csúcsponthoz a Suharto-diktatúra utolsó hetei, az eszkalálódó és egyre véresebb diáklázadások, vagyis a nagyon hirtelen átalakuló Indonézia társadalmi krízise adja a hátteret. A regény hazájában rengeteg díjat nyert, az összesen 34 kiadásban megjelent könyvet több mint százezer példányban adták el, mielőtt világhódító útjára indult.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.