Becky Albertalli - Simon és a Homo sapiens-lobbi

február 21, 2018
Minden évben megnézem milyen könyvből készül mozifilm - Becky Albertalli első regénye a 2018-as mozilista egyik eleme (Love Simon). Egyrészt ezért is kíváncsi voltam rá, szerettem volna elolvasni a film előtt, másrészt elég jó értékeléseket kapott a molyon is, és 'vadászom' a különleges YA történeteket.

Simon egy átlagos 17 éves amerikai középiskolás, két lány testvérrel, gondoskodó családdal. Barátkozó személyiség, két jó és régi barátja Leah és Nick, akikkel gyerekkoruk óta ismerik egymást - egy szomszédságban laknak, ugyanabba a suliba járnak. Simon játszik az iskolai színjátszó csoportban, imádja a zenéket, és még annál is jobban az Oreót és a belőle készült édességeket. De van egy titka...

tumblr
Egyik nap az iskolai könyvárban elővigyázatlanul nem jelentkezik ki a titkos Gmail fiókjából; utána Martin Addison, ül a géphez és meglátja a levelezését a Blue álnevű sráccal. Martin hamar rájön, hogy mindketten melegek, akik éppen kezdenek megnyílni egymás előtt a titkos emailváltások közben. Elkezdi zsarolni Simont, hogy segítsen neki összejönni az új osztálytársukkal Abbyval, cserébe nem kürtöli ki az egész iskola előtt, hogy mire jött rá. Simon természetesen pánikban van, még soha senkinek nem vallotta be a másságát, egyedül Bluenak, akire az iskolai tumblr oldal egy posztja miatt talált.

A történetben megismerjük Simon elbeszélésében a mindennapjait - a fenyegetést, ami a feje felett lóg, ill. az emailváltásokat Blueval; a baráti társaságot, a színpadi próbákat. Fura módon Simon még kedvelné is Martint, ha nem zsarolta volna meg - ezért elkezdi - igaz csak ímmel-ámmal - bevezetni a kis baráti csoportjukba, ami Leahból, Nickből és Abbyből áll. 

Nagyon tetszett Simon karaktere és a regény felépítése, az emailezés a két sorstárs között, amiben egyre jobban megnyílnak egymás előtt, sőt már flörtölnek és készek szerelembe is esni. A dolog pikantériáját adja, hogy egy suliba járnak, egy korúak, de nem árulnak el részleteket egymásról. Persze Simon egy idő után már egyre kíváncsibb - és mi olvasók is -, hogy kit takar a Blue nicknév. Volt egy megérzésem az olvasás közben és jól sejtettem, persze az írónő játszik is velünk egy kicsit ezen a téren.

tumblr
A regény témája - a szokásos ifjúsági regénybeli témákon (barátság, szerelmi szálak, iskolai élet, kapcsolat a szülőkkel) túl maga a coming out, vagyis a család, a barátok, a nyilvánosság előtt felvállalni, hogy a fiatal kihez/kikhez is vonzódik. Simon viccesen felveti, hogy miért csak a homoszexuálisoknak kell 'coming outolni'? Vallja be - lehetőleg minél kínosabban mindenki - , hogy melyik nemhez vonzódik, (erre utal a cím is).
"Csak úgy mellesleg, nem gondolod, hogy mindenkinek coming-outolnia kéne? Miért a heteró az alapbeállítás? Egyszer mindenkinek színt kellene vallania egy kínos esemény keretében, akár heteró, akár meleg, akár biszex vagy akármi az illető. Csak mondom."
A témát többféleképp is körbejárja a könyv: először is a két fiú emaileiben, majd amikor már Simon az ismerőseinek is elmondja - kibukik belőle, vagy éppen tudatosan készül rá. Nagy szerencséje, hogy a családja, a baráti köre és az iskola is támogatja. Szerintem a sulija, az eszméivel, a házirendjével egy ideális hely - ahol egy-két bunkó beszóláson kívül más atrocitás nem éri - jó persze ez is elég, plusz ott van Martin fenyegetése, hogy kiposztolja a Tumblrre a titkát. A lényeg, hogy a vonzódásának kinyilvánítása egyrészt nem tartozik senki másra, másrészt akkor kell elmondani és úgy, ahogy ő akarja. Nem lehet - akár jó szándékúan - célzásokat tenni, provokálni, vagy buzdítani erre senkit. 

Szerettem olvasni ezt a könyvet - hamar végigszáguldottam rajta, de jó élményként fog bennem élni és szeretném majd megnézni a filmet is. Simon ahogy írtam szimpatikus karakter, jó volt végigjárni vele ezt az utat, ahogy egyre jobban megnyílt, szerelmes lett, rájött hogy jobban is figyelhetne másokra - mert a többi barátjának, ismerősének is ugyanúgy zajlik ezerrel az élete. A szüleivel való kapcsolata is tetszett - és megértem mikor fárasztónak érezte a szülei kérdéseit, vagy megjegyzéseit - egy helyen az anyukája meg is indokolja miért: olyan gyorsan felnőnek a szülők szemében a gyerekeik, hogy nem győzik követni a változásokat: egyik nap még gyerekek, a másik nap már kávét isznak, titkolóznak, szerelmesek lesznek. 
"Betesznek egy skatulyába, és valahányszor megpróbálom felnyomni a feledelet, rácsapnak. Mintha velem kapcsolatban semmi sem változhatna."
A maga nemében szuper regény, fontos és érdekes témával - még ha kicsit édesen naiv is; az élet árnyoldalait nem akarta megmutatni az író. Ha egy kedves YA könyvet kerestek, akkor olvassátok el ;)

4/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Oldalszám: 324
Ár: 2999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt a sulis Tumblren, ami köztudottan a Creekwood gimi pletykaközpontja. És akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon MELEG.Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, még akkor is, ha az egész suli ezzel szekálja majd, vagy ha otthon kitagadják, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…Becky Albertalli első regényének hősébe immár 13 országban szerelmesek a lányok, és hát mit tagadjuk, a fiúk is.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.