Anna Brones - Lagom

Tavaly ősszel olvastam az első magyarul megjelent könyvet a lagomról, ami a Kossuth Kiadónál jelent meg a Hygge után. Anna Brones Linnea Dunnehoz hasonló módon kicsit kívülről szemlélve mesél a svéd kultúráról, mivel ő az USA-ban nőtt fel, de svéd anyukája és családja nem zárta ki az életéből a lagomot. 

Ez a könyv is megismertet Svédország néhány alapvető tulajdonságával, a kultúrával, amit áthat a lagom szemlélet - vagyis az, hogy mindenben az arany középutat keresik - a munkában, otthon, az egészségben, a környezettel való kapcsolatban. Kapunk néhány praktikus tanácsot, hogyan tudjuk ezt mi is meghonosítani az életünkben. 
Anna Bronesnál úgy éreztem fontosabb a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a fogyasztás minimalizálása - a könyvében ezt hangsúlyozta ki, persze a tipikus svéd szokások, mint a megfelelő mennyiségű munka, a fika (kávészünet), az ünnepek és az ételek fontossága, vagy az erdőjárás is előkerül. 

A stílusa elringatott, és tudatosított néhány dolgot bennem. Az egész kötet a nyugalmat sugározta, a szép képekkel, és a rövid fejezetekkel.

Aki informatívabb, sokrétűbb könyvre vágyik a témában annak mindenképpen Linnea Dunne könyvét ajánlom - mert több adatot, illusztrációt tartalmaz mint ez. Anna Brones könyve viszont jó lehet azoknak, még ismerkednek a témával, vagy ajándékba ;)

4/5

Kiadó: Bookline
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Lagom
Oldalszám: 222
Ár: 3499 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Manapság ​arra törekszünk, hogy mindenből a maximumot hozzuk ki: a boldogság illúzióját hajszolva, teljesítőképességünk határát feszegetve annyit dolgozunk, amennyit csak lehet, annyira keményen, amennyire csak bírunk. Boldogság helyett azonban mindezzel csak azt érjük el, hogy fizikailag és lelkileg is kimerülünk. A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a „se sem kevés, se nem túl sok” jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Anna Brones könyve megmutatja, miként valósíthatjuk meg mindezt a saját életünkben, legyen szó munkáról, az otthonunkról, az egészségünkről vagy éppen a minket körülvevő természeti környezetről. A Lagom című kötet így egyszerre átfogó és praktikus: amellett, hogy megismerjük a lagom lényegét, hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket is kapunk. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, miként dolgozhatunk kevesebbet, ám hatékonyabban. Megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat. Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket. A lagom életszemlélet, amelynek segítségével harmonikusabb és örömtelibb életet élhetünk, s megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.Anna Brones svéd-amerikai szabadúszó író Seattle-ben él. Számos könyv szerzője, gasztronómiai magazint szerkeszt, s egyebek mellett a New York Timesban, illetve a Guardianban jelennek meg írásai.

3 megjegyzés:

  1. Nekem is kb. ugyanez volt a véleményem, Linnea Dunne könyvét jobban kedveltem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lapozgatni jó ezt is, meg szép ajándék egy hajtós ismerősnek, kollegának :) Csak azután a könyv után nem sok újat nyújtott.

      Törlés
  2. Azt gondolom, alapvetően nem tudnak már sok újat hozzátenni a lagomhoz, mert a Linnea Dunne-féle könyvecske elég kompakt és informatív. Van még egy hasonló, eddig csak svédül és angolul láttam, ez utóbbi Lola A. Åkerström nevéhez fűződik, és szintén kék színben pompázik. Kíváncsi leszek, megjelenteti-e majd egy hazai kiadó, vagy már épp elég a skandináv életmódból ennyi. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.