Paul Auster - Brooklyni balgaságok

A 21. Század Kiadó nemrég egy új életműkiadásba kezdett: az amerikai Paul Auster könyvei jelennek meg náluk egységes, új formában. Az első két könyv a sorozatból - természetesen az író legismertebb műve - a New York trilógia (1987), amit néhány éve én is olvastam, ill. jelen kötet. 

Elbeszélőnk Nathan Glass, 59 éves nyugdíjas, volt életbiztosítási ügynök, aki túl van a rákkal való harc első felvonásán. Feleségétől elvált és éppen visszaköltözik gyerekkora színhelyére: Brooklynba. Már az első mondat ("Egy csendes helyet kerestem a halálra.") miatt úgy éreztem, hogy a 'trilógiából' megszokott nyomasztó, furcsa hangulatú regény következik, de kellemesen meglepődtem, mert ez a regény sokkal inkább szól az újrakezdésről, a családi kapcsolatokról, mint a korábbi könyv. 

Nathan, hogy kitöltse a napjait belekezd egy érdekes projektbe: összegyűjti azokat a megalázó, furcsa, vicces eseményeket amik vele történtek az élete során, ezt Balgaságok könyvének nevezi el. A projekttől nemsokára eltereli a figyelmét, hogy találkozik unokaöccsével, Tommal. 
"Egyik vasárnap délelőtt betértem az abszurd TüziFánk névre keresztelt, zsúfolt kis csemegeüzletbe. Fahéjas-mazsolás fánkot akartam kérni, de megbotlott a nyelvem, és azt mondtam, fahéjas-hozsannás. A fiatal srác a pult mögött kapásból kontrázott:– Sajnálom, de az elfogyott. Almás-miatyánkos nem jó? – És olyan egyből, olyan természetesen, majd' behúgyoztam."
Brooklyn, Park Slope - wiki
Tom élete is beleillik a 'balgaságokba' - az egyetemet félbehagyta, New Yorkban taxizik, amiből egy életveszélyes helyzet zökkenti csak ki. Ekkor elfogadja a helyi antikváriumban kínált munkát - végül itt találkozik Nat bácsival. A két rokon hamar feléleszti a korábbi kapcsolatukat, ami barátsággá érik: együtt ebédelnek, sokat beszélgetnek, pótolják az elvesztett időt. 

Nemsokára beállít hozzájuk családjuk egy szintén évekkel korábban 'elveszett' tagja: Tom unokahúga, Lucy. Tom húga, Aurora (Rory) évekkel korábban esett teherbe, és a kislánnyal utazgatva évekre kikerült a család látóköréből. Ám egy nap Tom ajtaján kopogtat a 9 éves kislány. Nat és Tom ezzel egy új közös feladatot kap az élettől...

Tele van érdekes karakterekkel, sorsokkal a könyv: az antikvárius Harry Brightman; a "Meseszép Tökéletes Anyuka", röviden MTA, akit Tom minden reggel megcsodál ahogy a buszra teszi a gyerekeit; vagy a vermonti utazás során megismert Chowder család.

Auster remekül mesél, nagyon tetszett, ahogy Nathan 'narrálta' az eseményeket - előreutalva, ezzel izgalomban tartva az olvasót. Másrészt külön öröm volt, hogy a regény az első mondat után pozitív szemléletmódú lett: a túlélés regénye, a kapcsolatápolásé, nem pedig a befelé fordulásé. Nathan rájön, hogy az élet tartogat még neki örömöt, ezért kezd el foglalkozni a családtagjai életének javításán, és végül ő maga is egy boldogabb életet élhet. 
"Az olvasás menekülést és gyógyírt jelentett, vigaszt és stimulációt; a puszta örömért olvasni, a gyönyörű szép nyugalomért, ami körbevesz, amikor egy szerző szavai visszhangzanak a fejünkben."
A könyvek szeretete, az okos beszélgetések, a megjelenített barátságok és szeretet miatt kijelenthetem, hogy ez eddig a legjobb könyvélményem az írótól. A New York trilógia is megfogott, de ez sokkal közelebb áll hozzám - olyan könyv, amiben jól esik elmerülni, és ezért újra is fogom olvasni. Ajánlom azoknak, akik még nem olvastak az írótól, vagy hozzám hasonlóan imádják a New Yorkban játszódó könyveket, ill. a családi történeteket. 

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Brooklyn Follies
Oldalszám: 304
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg a kiadótól)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az elvált, nyugdíjas Nathan Glass már nem vágyik másra, csak magányra és névtelenségre, ezért visszavonul gyerekkora helyszínére, Brooklynba.Csakhogy találkozik rég nem látott unokaöccsével, Tommal, aki valaha akadémiai ambíciókat dédelgetett, ám most taxisofőr, majd annak barátjával, a kétes múltú antikvárius Harryvel, és hamarosan azt veszi észre, hogy egy összeesküvés részese, amelynek tárgya egy hamisított kézirat, célja pedig a bosszú.Paul Auster ebben a regényében a tőle megszokottnál melegebb, derűsebb hangon mesél kallódó emberekről, akiknek élete nem úgy alakult, ahogy remélték, akik már lemondtak a jövőről, de a jövő még korántsem mondott le róluk.Auster, hosszú évek óta a Nobel-díj várományosa, számtalan irodalmi díj birtokosa, könyveit harminc nyelvre fordították le. Művei most a 21. Század Kiadó új életműsorozatában jelennek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.