David Levithan - Nap nap után

A közelgő filmpremier miatt lépten-nyomon szembe jött velem ez a könyv - gondoltam, egye fene, mostanában úgyis újra rákaptam az ifjúsági irodalomra, adok neki egy esélyt. Előre idegenkedtem a sztoritól és a 'radarom' nem is csalódott...

'A' minden reggel másvalakiként ébred: születése/keletkezése (?) óta az aktuális életkorának megfelelő testben él egy napot. Hozzá hasonlókról nincs tudomása, és saját magáról sem tud sokat - néhány emléket őriz meg a korábbi napjaiból ill. azt, hogy felesleges ellenkeznie a sorsa ellen, másnap reggelre mindenképpen el kell hagyni az aktuális testet. A 'megszállt' embereknek, az általa alteregóknak hívottaknak, elvileg nincs tudomásuk erről; az eltelt napról pár benyomásuk, emlékük marad meg.

tumblr
A regény elején egy 16 éves, Justin nevű srácban/srácként ébred; a szokásos módon folytatja a napját, ám valamiért megragadja a figyelmét a srác barátnője, Rhiannon. Hamar rájön, hogy Justin görény módon bánik a lánnyal, aki annak ellenére szereti és ragaszkodik hozzá. 'A' megkedveli a lányt, és szeretne neki egy igazán szép napot szerezni - a romantikus randevú olyan jól sikerül, hogy 'A' teljesen beleszeret. 

Innen indulnak a gondok: ha Rhiannonnal akar lenni, akkor ez azt jelenti, hogy minden nap egy új személy testébe bújva kell ezt megtennie. De a lány egyáltalán hisz majd neki? 
Másik probléma a távolság: mindig Maryland államban 'születik' újjá, de van amikor több órányira a lánytól.
'A' nem adja fel, de közben az egyik srác, Nathan rájön, hogy egy napig nem volt önmaga - elindul a médiában a 'boszorkányüldözés', Nathan további tanúkat keres, akiket szintén "megszállt az ördög". 

Éreztem, hogy nincs jövője ennek a minden nap új testben megszülető szálnak - a könyv vége engem igazolt. Az egyetlen értelme, hogy egy karakteren át sok tini életébe bepillantást nyerhettünk, szájbarágósan megtudhatja az olvasó, hogy a mértéktelen piálás, zabálás, drogozás rossz; kommunikálni kell egymással, a szülőkkel, barátokkal, stb. Illetve erős az LMBTQ szál is, több szereplő sorsában is megjelenik - David Levithan üzenete, hogy a szerelem nincs nemhez és testalkathoz, típushoz kötve.

A könyv legérdekesebb része, a más testbe születés és ennek további lehetőségei nincsenek kibontva, ott maradunk a könyv végén egy nagy kérdőjellel. A 'folytatás', az Egy másik nap Rhiannon szemszögét meséli el  - terveztem, hogy ezt is elolvasom gyorsan, de a sok negatív értékelés, ill. az hogy nem ad sokat hozzá a sztorihoz eltántorított. A Goodreads szerint idén ősszel érkezik a 3. rész, Someday címmel, amiben az elsőben meglebegtetett szál, az hogy 'A'-n kívül mások is élnek így, kerül a középpontba.

Oké, ez egy ifjúsági regény, már régen nem én vagyok a célcsoport - és azt mondom a kamaszoknak adhat gondolatokat a szerelemről, önmaguk elfogadásáról, vagy hogy ráismerjenek egy rossz párkapcsolatra - de számomra ez az idei év egyik leghiábavalóbb olvasmánya.

2/5

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: Every day
Oldalszám: 312
Ár: 3999 Ft - 30% kedvezménnyel
Borító: 4/5

Részlet a könyvből

Fülszöveg:
„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.