Dave Eggers - A ​Kör


Dave Eggers könyvére tavaly a mozifilm miatt figyeltem fel - a film inkább csalódást okozott, ezért a regény olvasásáról is lemondtam. A LibrAmore tavalyi disztópiás podcastja miatt viszont újra felkerült a várólistámra. 

Most egy sajnálatos apropóból döntöttem úgy, hogy épp ideje elolvasni - május végén egy romániai sofőr Facebook liveon közvetítette, ahogy belerohan egy teherautóba - ezzel 9 ember halálát okozta. (Ez emlékeztetett a film egyik jelenetére.) Nem ez volt az első hasonló eset - ebből is látható, hogy a népszerűség, a megosztás kényszere milyen hatalmas lehet.

Tudom magamról, hogy én is erősen függök az internettől - nagyrészt itt élem ki a kreatív energiáimat, ezen kívül a legtöbb ismerősömmel, barátommal ezen keresztül tartok kapcsolatot. Szeretek fényképezni, megörökíteni mit olvasok - vagy éppen mit ettem-ittam, ha látványosnak ítélek egy képet. De nem akarom az életem minden részét megosztani a nyilvánossággal - A kör ezt a helyzetet mutatja be. Mi marad egy életből, ha minden része át van világítva? Hogyan lehet magánéleted, milyenek lesznek a kapcsolataid?

Mae Holland egyetem után egy sivár munkahelyre kerül, szülővárosa közműcégéhez. Ez a hely nem kínál neki semmit, amiben ki tudná bontakoztatni a tehetségét, ezért kapva kap az alkalmon amikor volt szobatársa, Annie segít bejutnia ahhoz a céghez, ahol ő is dolgozik. A Kör hatalmas és robbanásszerűen fejlődő amerikai szoftvercég, ami a közösségi profiloktól kezdve fokozatosan az online jelenlét minden felületét átveszi és egységes rendszerbe foglalja.

Mae-t és persze minket olvasókat is lenyűgöz a technikai fejlettség, a munkahely fogalmának új formája, ami megvalósul a Kör campusán. A dolgozóknak haza sem kell menniük: az étkezés, az alvás és természetesen a szórakozás sokféle formája is megtalálható az épületegyüttesen belül. 

forrás
A fiatal lány az ügyféltapasztalati osztályon kezd, ahol gyorsan fejlődik - ezt jól mutatják az újabb és újabb monitorok az asztalán, amik a különböző feladatokat és elemezni való adatokat jelentik. 

Mae mindennél jobban szeretne teljesíteni, ezért tökéletes a cég újabb kísérleteire: a különféle kérdőívek kitöltésére, a folyamatos közösségi média használatra és később a teljes átláthatóság megvalósítására. 

Látjuk, hogyan alakítja a cég a saját képére: az elején még szeretett elvonulni, magányosan kenuzni, a közösségi oldalait alig használta - míg rá nem pirítottak, hogy miért nem oszt meg szinte mindent magáról ("a megosztás törődés - a félrevonulás lopás"). 

Több értékelésben láttam, hogy nehezményezték, miért olyan naiv a karaktere: egyszerűen ő egy jóhiszemű lány, akinek mutattak egy nagyon szép ideát és kész követni. Szeretne hinni benne, hogy a világ jobb hely lehet a fejlesztések által. Nem nyeli be elsőre, ahogy látható a 'betörési' folyamatból, de a benne dolgozó hála és boldogság, hogy ilyen fontos helyen lehet, eléri azt, hogy teljesen a cég szolgálatába áll.

Családja nagyon büszke rá, sőt amikor meg tudja oldani a Körös egészségügyi biztosításával, hogy apja betegségét is kezelni tudják egyre hálásabbak lesznek a lányuknak. Mae régi barátja, Mercer viszont aggodalmát fejezi ki az új munkája kapcsán, ill. azok miatt a változások miatt amit lát rajta, és a cég terveiben. 

Ez a könyv remekül bemutatja, hogy milyen könnyen feladjuk magunkat annak érdekében, amit elhiszünk. Mae és a Kör dolgozói szentül hiszik, hogy a sok fejlesztés egy jobb társadalom elérése érdekében történik. És valóban egyes gondolatokat, fejlesztéseket lehet hogy mi is szívesen látnánk, nem? Ám ott motoszkált a fejemben a kérdés, amit Mae ügyesen mindig elfojtott magában, hogy mi lesz ha rossz kezekbe kerül ez az egész? 
Szép és jó, hogy meg tudunk találni egy régi barátot, vagy chipet ültetve gyerekünkbe mindig tudjuk hol jár - de mi van ha egy rossz szándékú ember fér hozzá az adatokhoz? 
A titok hazugság címszó is elviekben jó gondolat, de már maga Mae sem tud titok nélkül élni, hiába lóg egy kamera a nyakában. 

Ez a könyv nagyon jól rávilágít, hogy milyen könnyen osztunk meg magunkról információkat, mennyire könnyű rákapni arra, hogy lájkokból mérjük a népszerűségünket, az értékünket, mennyire el tud sikkadni a személyes kapcsolat az életünkből. Érdekes volt és néhol ijesztő módon magamra ismertem a netfüggőség tekintetében - jó emlékeztető ez a könyv arra, hogy jó az internet, de mértékkel kell használni, kerüljük a multitaskingot és figyeljünk jobban egymásra és az adatainkra.

5/5

Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: The Circle
Oldalszám: 382
Ár: 3690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Mae, a huszonéves lány még csak pár napja dolgozik álmai munkahelyén, de máris teljesen átalakult az élete. Mihez kezdjen ezekkel a tapasztalatokkal? Dave Eggers sokkoló konkrétsággal rajzolja meg napjaink szép új világát. A Kör fiatalos, menő kaliforniai szoftvercég, amelyben nem nehéz ráismernünk a Facebookra vagy éppen Google-re. Lelkesedésük és profizmusuk pillanatok alatt elhozza a tökéletes modernizációt de mi a helyzet a privát szférával és az egyéni szabadságjogokkal? A Kör dermesztő víziója közelebb van hozzád, mint gondolnád.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.